Ιστορία Πολιτισμός

Κένταυρος Χείρων. Μετατρέποντας τον πόνο σε δύναμη και γνώση.

Η Μυθολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όπου μπορεί να εφαρμόσει κανείς για να εντοπίσει γνωρίσματα και πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.

Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Χείρων είναι ο σοφότερος των Κενταύρων και αποτελεί το σύμβολο του «Πληγωμένου Θεραπευτή». Ο μαθητής του, ο Αχιλλέας, κατά την διάρκεια μιας μάχης, τον χτύπησε τυχαία με ένα βέλος που ήταν εμποτισμένο στο αίμα της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρων όντας αθάνατος συνέχιζε να ζεί με την πληγή και τον πόνο του. Στην προσπάθεια του να βρεί την δικιά του θεραπεία, έμαθε να βοηθάει και να απαλύνει τον πόνο των άλλων. Αυτή του η ανακάλυψη, το να διδάσκει δηλαδή σε άλλους πως να θεραπεύονται, αποτέλεσε ένα μέσο ώστε να απαλύνει τον δικό του αιώνιο πόνο.

Ο καθένας από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του αναπόφευκτα θα περάσει από δοκιμασίες. Ίσως βιώσουμε φυσικό πόνο, αρρώστιες, διανοητική σύγχυση, ψυχικά τραύματα ή ακόμη ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με την υπαρξιακή αγωνία. Όλες αυτές οι δυσκολίες είναι ικανές να μας διδάξουν στο να συμπάσχουμε στην θλίψη και τον πόνο του συνανθρώπου μας.

Ο Κάρλ Γιούνγκ πίστευε ότι η ασθένεια της ψυχής θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δυνατή μορφή κατάρτισης για έναν θεραπευτή. Οι πόνοι και οι δυσκολίες που κάποιος κουβαλάει αλλά εν τέλη υπερνικά, είναι πηγή μεγάλης σοφίας και θεραπευτικής δύναμης.

Ο «Πληγωμένος Θεραπευτής» καταλαβαίνει πως αισθάνεται ο ασθενής επειδή ο ίδιος έχει περάσει από τον ίδιο πόνο. Επιπλέον, ο θεραπευτής μέσα από την εμπειρία του είναι ικανός να συναισθανθεί, να μπει δηλαδή στην θέση του άλλου πραγματικά κι όχι απλά να τον συμπονά. Ο θεραπευόμενος από την άλλη το εκλαμβάνει αυτό έστω και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Εξαιτίας αυτής της εμπειρίας ολόκληρη η ουσία της σχέσης μεταμορφώνεται. Από «ειδήμων», ο θεραπευτής γίνεται συνταξιδιώτης με τον θεραπευόμενό του, ανοίγοντας έτσι έναν πνευματικό δρόμο που τους συνδέει.

Τέλος, ο ασθενής που πάσχει και περιθάλπτεται από τον θεραπευτή του, ταυτοχρόνως συμβάλλει στην επούλωση των πληγών του θεραπευτή. Η αλληλεπίδραση αυτών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία και των δύο.

Συμπερασματικά, ο μύθος του Χείρωνα μας διδάσκει ότι είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε τον πόνο μετατρέποντας τον σε δύναμη και γνώση. Μέσα από μία τέτοια εμπειρία ο καθένας μας μπορεί να γίνει ένας «Πληγωμένος Θεραπευτής».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube,tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πετάξτε πάνω από τον Μαγικό Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

e-enimerosi

Οι Ημέρες της Εβδομάδας» Οι πρόγονοί μας είχαν άλλη διαίρεση του χρόνου

e-enimerosi

«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά» – Η σφαγή της Φώκαιας το 1914 ο οργανωμένος διωγμός των Ελλήνων.

e-enimerosi