Ιστορία Πολιτισμός

MIT: Έλληνας ο δημοφιλέστερος άνθρωπος όλων των εποχών

Η πρώτη δεκάδα είναι ελληνική υπόθεση

Eνα από τα σημαντικότερα και πιο ονομαστά πανεπιστήμια του κόσμου, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ή αλλιώς MIT, συγκέντρωσε στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα προκειμένου να βρει τις διασημότερες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Pantheon, που ανήκει στο MIT δημιούργησε, για τις περισσότερες χώρες και πόλεις του πλανήτη, μια λίστα με τις δέκα διασημότερες προσωπικότητες που έζησαν σε αυτές, ανάμεσα στο 4.000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ. Φυσικά όμως υπάρχει και παγκόσμια λίστα η οποία είναι… ελληνική υπόθεση.

Εκτός από τη γενική δεκάδα, μπορεί κανείς να αναζητήσει τους δημοφιλέστερους ανθρώπους στην ιστορία της κάθε χώρας ανά κατηγορία (π.χ πολιτικός, φιλόσοφος, συγγραφέας, ποδοσφαιριστής κ.ά.)

Η μεθοδολογία υπολογίζει το πόσο διάσημος θεωρείται κάποιος, από τον αριθμό των γλωσσών στις οποίες έχουν μεταφραστεί τα στοιχεία του στη Wikipedia, και το πόσες φορές έχουν ανοιχτεί συνολικά οι σελίδες αυτές (pageviews).

Στην παγκόσμια λίστα η κορυφή είναι ελληνική καθώς εκεί βρίσκουμε τον φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα, ενώ στη δεκάδα υπάρχουν ακόμα οι Σωκράτης, Μέγας Αλέξανδρος και Όμηρος.

Αναλυτικά η παγκόσμια λίστα:

 1. Αριστοτέλης
 2. Πλάτωνας
 3. Ιησούς Χριστός
 4. Σωκράτης
 5. Μέγας Αλέξανδρος
 6. Λεονάρντο Ντα Βίντσι
 7. Κομφούκιος
 8. Ιούλιος Καίσαρας
 9. Όμηρος
 10. Πυθαγόρας

Αναλυτικά η λίστα που αφορά την Ελλάδα:

 1. Αριστοτέλης
 2. Πλάτωνας
 3. Σωκράτης
 4. Μέγας Αλέξανδρος
 5. Πυθαγόρας
 6. Σοφοκλής
 7. Ιπποκράτης
 8. Επίκουρος
 9. Σαπφώ
 10. Αισχύλος

Πιθανότατα ο Όμηρος δεν βρίσκεται στην ελληνική λίστα γιατί η καταγωγή του αποτελεί μυστήριο για τους ιστορικούς ακόμα και σήμερα.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

H μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.): Η Μακεδονία στα χέρια των Ρωμαίων

e-enimerosi

H μεγάλη μάχη των Πλαταιών που έσωσε τον ελληνισμό

e-enimerosi

Aρχαία Eλληνική τεχνολογία. Ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο – Βίντεο

e-enimerosi