Η αστυνομία προειδοποιεί για εγκληματίες που εκβιάζουν άτομα με προσωπικές ηχογραφήσεις μέσω Διαδικτύου. Προφανώς υπάρχουν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες μεταξύ των θυμάτων.
Οι ερευνητές έχουν μια εξήγηση για αυτό – και δίνουν συμβουλές για το πώς να συμπεριφέρονται σε περίπτωση «εκβιασμού». Ο εκβιασμός με γυμνές φωτογραφίες παραμένει πρόβλημα στη Γερμανία. Περισσότερες από 2.000 υποθέσεις καταγράφηκαν στο εσωτερικό το 2024, όπως έδειξε μια έρευνα μεταξύ των κρατικών γραφείων ποινικής έρευνας.
Σε ορισμένα κρατίδια υπήρξε ακόμη και αύξηση στου αριθμούς των εγκλημάτων από το εξωτερικό. Στον εκβιασμό, οι εγκληματίες ηχογραφούν ως μοχλό πίεσης για να εκβιάσουν για χρήματα τα θύματά τους. Η απάτη χρησιμοποιείται κυρίως σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή πύλες γνωριμιών. Οι δράστες επικοινωνούν με τα θύματα με βίντεοκλήσεις για να τα πιέσουν να βγάλουν τα ρούχα τους, να κάνουν σεξουαλικές πράξεις ή να στείλουν προσωπικές φωτογραφίες.
«Οι δράστες στέλνουν συχνά οι ίδιοι ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες για να χτίσουν ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης». Στη συνέχεια απειλούν να δημοσιεύσουν τις ηχογραφήσεις και τις εικόνες για να ζητήσουν χρήματα. «Ένα φαινομενικά ακίνδυνο φλερτ τελειώνει με υψηλές απαιτήσεις για χρήματα», εξήγησε το Γραφείο Εγκληματικής Αστυνομίας της Πολιτείας Έσσης.
Μελέτες και πληροφορίες από τα κρατικά γραφεία ποινικών ερευνών δείχνουν ότι επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προθυμία να μοιράζονται οικείες εικόνες. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άντρες «στέλνουν φωτογραφίες με εικόνες πέους πιο συχνά χωρίς να τους ζητηθεί. Γιατί οι άνθρωποι έπεσαν στην απάτη εξαρχής μπορεί να εξηγηθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα και την ελευθερία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το «σέξι» περιεχόμενο υπάρχει παντού, είτε από επιρροές, είτε από πορνό είτε από ιδιώτες χρήστες». Ειδικά οι νέοι συχνά ένιωθαν υπό πίεση επειδή πίστευαν ότι η κοινή χρήση οικείου περιεχομένου ήταν «απλώς μέρος του».
Οι ανήλικοι πλήττονται επίσης από εκβιασμό. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα γνωρίζουν ήδη τους δράστες επειδή είναι πρώην σύντροφοι που χρησιμοποιούν οικείες ηχογραφήσεις ως μέσο πίεσης. «Ενώ οι άγνωστοι ενδιαφέρονται συνήθως για τα χρήματα,οι δράστες σε σχέσεις θέλουν να ασκήσουν συναισθηματικό έλεγχο, να αναγκάσουν περαιτέρω ηχογραφήσεις ή ενεργούν για εκδίκηση».
Περιπτώσεις εξαγοράς μπορεί να συμβούν και σε φιλικές σχέσεις λόγω ζήλιας. Αν και οι στατιστικές αστυνομικών εγκλημάτων (PKS) καταγράφουν περιπτώσεις εκβιασμού σε σεξουαλική βάση, ο εκβιασμός αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος αυτών των εγκλημάτων, όπως είπε η LKA Έσσης. Πολλά θύματα δεν πάνε στην αστυνομία λόγω ντροπής ή φόβου για συνέπειες.
Ως εκ τούτου, τα κρατικά γραφεία ποινικών ερευνών υπέθεσαν ότι θα υπήρχε μεγάλος αριθμός μη καταγγελθέντων υποθέσεων. Όσοι επηρεάζονται συχνά προτιμούν να πληρώσουν το απαιτούμενο ποσό για να αποφύγει τη φοβισμένη αμηχανία. Οι ανήλικοι έχουν επίσης φόβο τιμωρίας ή δυσπιστίας, σύμφωνα με την LKA Παλατινάτο της Ρηνανίας.
Οι εγκληματίες εδρεύουν συχνά στο εξωτερικό
Οι οργανωμένες συμμορίες από το εξωτερικό βρίσκονται συνήθως πίσω από υποθέσεις εκβιασμού, στις εκβιάζονται χρήματα αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας της αστυνομίας καταγράφουν μόνο εγκλήματα με τον τόπο εγκλήματος στη Γερμανία.
Τα εγκλήματα που διαπράττονται στο εξωτερικό καταμετρούνται χωριστά, εκτός εάν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για εγχώριο έγκλημα – κάτι που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί στην περίπτωση εγκλημάτων στο Διαδίκτυο. Σε ορισμένα κρατίδια, ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων μειώθηκε. Προηγουμένως, πολλά εγκλήματα αποδίδονταν λανθασμένα σε εγχώρια γεγονότα. Ο αριθμός των ξένων εγκλημάτων, ωστόσο, είναι «πολλές φορές μεγαλύτερος.
Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στο εξωτερικό παρατηρήθηκε επίσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η αστυνομία γενικά συνέστησε να μην στέλνουν γυμνές φωτογραφίες και να μην δέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Επιπλέον, δεν πρέπει να συμφωνήσετε σε μια συνομιλία μέσω βίντεο πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση εκβιασμού, τα θύματα δεν πρέπει να μεταφέρουν χρήματα γιατί οι περιορισμοί συχνά δεν σταματούν μετά την πρώτη πληρωμή. Αντίθετα, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τις ιστορικές συνομιλίες και να υποβάλετε μια αναφορά.
Πώς να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκβιασμό. Η αστυνομία συνιστά τα εξής:
- Ο εκβιασμός με προσωπικές ηχογραφήσεις και γυμνές φωτογραφίες μέσω διαδικτύου αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα στη Γερμανία. Με περισσότερες από 2.000 υποθέσεις να καταγράφονται ετησίως, οι αρχές προειδοποιούν για τη σοβαρότητα του φαινομένου, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.
- Επικοινωνούν συνήθως μέσω κοινωνικών δικτύων ή ιστοσελίδων γνωριμιών, χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ και συχνά προχωρούν σε βιντεοκλήσεις για να αποκτήσουν οικείες ηχογραφήσεις ή φωτογραφίες. Στη συνέχεια, απειλούν να δημοσιοποιήσουν το υλικό, απαιτώντας χρήματα.
- Οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι, με βασικούς λόγους την αυξημένη προθυμία τους να μοιραστούν προσωπικές φωτογραφίες και τη χαμηλή τους δυσπιστία απέναντι σε άγνωστο προφίλ.
- Τα θύματα φοβούνται να αναφέρουν τα περιστατικά. Παρά τη σοβαρότητα των περιστατικών, πολλοί αποφεύγουν να απευθυνθούν στις αρχές λόγω ντροπής ή φόβου για κοινωνικές συνέπειες. Τα κρατικά γραφεία ποινικών ερευνών υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των μη καταγγελθέντων υποθέσεων είναι πολύ υψηλός.
- Εγκλήματα από οργανωμένες συμμορίες: Σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκληματίες δρουν από το εξωτερικό, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Οι οργανωμένες συμμορίες παγιδεύουν τα θύματά τους για να αποσπάσουν χρήματα.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.