Σε διάψευση όσων έχουν γραφτεί και ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για την αίτηση κινηματογράφησης της νέας του ταινίας «Bugonia» στην Ακρόπολη, προχωρά ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος.
Μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου του, Έλλης Φιλιπποπούλου, ο δημιουργός δηλώνει θιγμένος από «ψευδείς και δυσφημιστικές» αναφορές, τονίζοντας πως η παραγωγή ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και δεν ζήτησε τίποτα παράτυπο ή επιβαρυντικό για τον αρχαιολογικό χώρο.
Η επιστολή που εστάλη σε ΜΜΕ και αρμόδιες αρχές κάνει λόγο για «ανεξουσιοδότητη διαρροή πληροφοριών» σχετικά με την αίτηση, η οποία απορρίφθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Σύμφωνα με την πλευρά Λάνθιμου, έχουν κυκλοφορήσει «πλήρως αναληθείς» ισχυρισμοί, όπως ότι η παραγωγή ζήτησε να «κλείσει» η Ακρόπολη για τέσσερις ημέρες ή ότι δεν προτίθετο να καταβάλει το σχετικό τέλος.
«Τέτοιου είδους αναφορές προσβάλλουν τον επαγγελματισμό και την υπόληψη ενός διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα σκηνοθέτη και των συνεργατών του», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των ανακριβειών με ίση προβολή στα μέσα που τις δημοσίευσαν, καθώς και την παύση κάθε περαιτέρω παραπληροφόρησης.
Η πλευρά Λάνθιμου επισημαίνει πως το αίτημα για τα γυρίσματα υποβλήθηκε με πλήρη συμμόρφωση προς τους κανόνες και εντός των χρονικών ορίων που ορίζει ο νόμος. Όπως αναφέρεται, σκοπός της ταινίας είναι η καλλιτεχνική προβολή του Παρθενώνα στο διεθνές κινηματογραφικό κοινό, με σεβασμό στον χώρο και την ιστορική του σημασία.
Στο πλευρό του σκηνοθέτη η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
Την ίδια στιγμή, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εξέφρασε επίσημα τη στήριξή της στον Λάνθιμο, στέλνοντας επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την οποία ζητά την επανεξέταση του αιτήματος.
Η Ένωση τονίζει πως η κινηματογράφηση από έναν δημιουργό τέτοιου βεληνεκούς θα αναδείκνυε την πολιτιστική αξία του Παρθενώνα και της Ακρόπολης σε παγκόσμια κλίμακα, προβάλλοντας το μνημείο όχι απλώς ως τουριστικό πόλο, αλλά ως διαχρονικό σύμβολο που εμπνέει την τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Πιθανές νομικές ενέργειες
Τέλος, η πλευρά του σκηνοθέτη επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα της, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης αποζημίωσης για δυσφήμιση και ζημία στη φήμη των εμπλεκομένων εταιρειών παραγωγής: Either Or Productions και Element Pictures BG Limited.
Η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο πρέπει να παραχωρείται ο Ιερός Βράχος για κινηματογραφήσεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για διεθνείς δημιουργούς, με την κοινή γνώμη να διχάζεται ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιθυμία για εξωστρέφεια και παγκόσμια προβολή της.