Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται τα σωστικά συνεργεία στη Μιανμάρ, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Ταϊλάνδη την Παρασκευή ξεπερνά τους 1.640.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν.
Οι διασώστες, με ελάχιστα μέσα, προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοούμενους στα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των θυμάτων στη Μιανμάρ ανέρχεται σε 1.644, ενώ στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης οι νεκροί είναι 17. Παράλληλα, 83 άνθρωποι αγνοούνται και δεκάδες παραμένουν τραυματίες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια ενός 33ώροφου υπό κατασκευή ουρανοξύστη.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Μάνταλεϊ, όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές. Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων και γεφυρών, ενώ δρόμοι υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την ολοκληρωτική κατάρρευση της γέφυρας Ίνουα.
Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν και απλοί πολίτες. Ένας ιδιοκτήτης τεϊοποτείου περιέγραψε σκηνές φρίκης, αναφέροντας ότι επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους κοντά στο κατάστημά του. Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.644 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 3.400 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι επικοινωνίες δυσχεραίνουν την πλήρη αποτίμηση της καταστροφής.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, γεγονός που υποδηλώνει το μέγεθος της καταστροφής. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ και της Ινδίας, έχουν στείλει ιατρικές προμήθειες και ομάδες διάσωσης.
Η χώρα, που ήδη πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το πραξικόπημα του 2021, βιώνει νέα κρίση. Η ένοπλη οργάνωση Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (PDF) ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός δύο εβδομάδων ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις αρωγής στους σεισμόπληκτους.
Στην Ταϊλάνδη, οι διασώστες στην Μπανγκόκ συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες στα ερείπια ουρανοξύστη που κατέρρευσε από τον σεισμό. Οι αρχές χρησιμοποιούν ανιχνευτικά σκυλιά και drones με θερμικές κάμερες, ενώ οι μηχανικοί θα αξιολογήσουν και θα επισκευάσουν τα 165 κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Μιανμάρ αυξάνονται δραματικά, εν μέσω προβλημάτων στις επικοινωνίες, έλλειψης ιατρικών προμηθειών και δυσχερειών στην πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.