Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΚοινωνία ΚόσμοςΟικονομία

Όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο; Όγκος κεφαλαίου ΕΤF & ρευστοποίηση

Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com

Κεφαλαιακός όγκος των ETFs: Γιατί είναι σημαντικός;

Υπάρχουν πολλά καθοριστικά κριτήρια – χαρακτηριστικά βάσει των οποίων «φιλτράρεις» και επιλέγεις μέσα στον κυκεώνα των προϊόντων ένα ETF. Μεταξύ των σημαντικών χαρακτηριστικών, ανήκει και το χαρακτηριστικό του όγκου κεφαλαίων ενός ETF (κεφαλαιακή δύναμη).  

 

Ποια ETFs να προτιμάς και γιατί; 

Το μέγεθος κάνει τη διαφορά;

Ναι, ειδικά για τα ETFs που βασίζονται στους δημοφιλείς παγκόσμιους δείκτες (π.χ. FTSE, MSCI WORLD).

Ο υψηλός κεφαλαιακός όγκος ενός ΕΤF μειώνει το ύψος των διαχειριστικών εξόδων, επιβεβαιώνει την οικονομική του βιωσιμότητα και την υψηλή ρευστότητά του.

Όσο μεγαλύτερος ο όγκος κεφαλαίου, τόσο το καλύτερο. Σε βοηθά να εκτιμήσεις, αν ένα ETF είναι ήδη εγκατεστημένο στην αγορά ή όχι.

Συνίσταται να επιλέγεις ΕΤF με κεφαλαιακό όγκο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ γιατί:

Α) Η διαχείριση μικρών ΕΤFs είναι ακριβή λόγω του ποσοστού σταθερών εξόδων.

Β) Τα 100 εκατομμύρια είναι καλή ένδειξη οικονομικής βιωσιμότητας. Όσο μεγαλύτερο είναι το κεφάλαιο του ETF, τόσο λιγότερο πιθανή είναι η περίπτωση ρευστοποίησης – κλεισίματός του. Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, τότε το ETF  είτε θα κλείσει, είτε θα πουληθεί είτε θα συγχωνευτεί.

Αυτό σε νοιάζει, καθώς και τα τρία σενάρια ισοδυναμούν με πώληση των μεριδίων σου. Αυτό συνεπάγεται την αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου σου και, πιθανότατα, πληρωμή φόρου.

Γ) Όσο μεγαλύτερο το ETF, τόσο χαμηλότερα τα κόστη και τόσο υψηλότερη η ρευστότητα.

Με την αύξηση του όγκου ενός ETF αυξάνεται και ο αριθμός των μεριδίων που κυκλοφορούν στην αγορά, γεγονός που οδηγεί ταυτόχρονα σε μικρότερα spreads (διαφορές μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης). Σε αυτό συμβάλλει και η διαδικασία «Creation-Redemption» (δημιουργία και εξαγορά μεριδίων), η οποία διατηρεί το κόστος συναλλαγών εντός ενός ETF όσο το δυνατόν χαμηλότερο.

 

Τι συμβαίνει, όταν ένα ETF «κλείνει»;

Όταν ένα ETF «κλείνει» (ρευστοποιείται), συνεπάγεται δυσάρεστες συνέπειες για την επένδυσή σου.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, έχεις δύο επιλογές:

  • Είτε πουλάς τα μερίδιά σου στο χρηματιστήριο πριν τη ρευστοποίηση του ETF και μεταφέρεις το ποσό, αν επιθυμείς, σε ένα συγκρίσιμο ETF, 
  • Είτε περιμένεις. Σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το ETF πουλάει αυτόματα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχει. Εσύ συμμετέχεις αναλογικά στο προϊόν της εκκαθάρισης.

Και στα δύο σενάρια, τα κέρδη ή οι ζημίες θεωρούνται χρηματοοικονομικά ότι «πραγματώνονται», δηλαδή, λαμβάνουν πραγματικά χώρα. Και τι σημαίνει αυτό; Επίκεινται φορολογικές επιπτώσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο, αν ο αρχικός σου στόχος ήταν να μεταθέσεις τη φορολόγηση όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον, όπως συμβαίνει με ένα ETF που επαναεπενδύει τα μερίσματα. Εκτός από τους φόρους, φυσικά προκύπτουν και έξοδα συναλλαγών για την αγορά ενός νέου ETF.

Αντί για ρευστοποίηση, μπορεί να πραγματοποιηθεί και συγχώνευση κεφαλαίων, δηλαδή ένα ETF να ενσωματωθεί σε κάποιο άλλο ETF. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι φορολογικές επιπτώσεις είναι παρόμοιες.

Για να μην βρεθείς καν σε μια τέτοια κατάσταση, να θυμάσαι: όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο.

5 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΕΔΩ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Aναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P

e-enimerosi

Το νόημα της μεταφοράς του Σταυρού από τον Σίμωνα τον Κυρηναίο

e-enimerosi

Αυταρέσκεια…

e-enimerosi