Κύπρος

Άφησαν ελεύθερο Σύρο κατηγορούμενο για διακίνηση λόγω…συνωνυμίας

Του Ξένιου Μεσαρίτη
Το πρωτόγνωρο λάθος φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας στη διαχείριση υποθέσεων που αγγίζουν το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποια υπηρεσία ευθύνεται στην αποφυλάκιση του υπόπτου.

Ελεύθερος αφέθηκε κατά λάθος Σύριος λόγω… συνωνυμίας, και ενώ τελούσε υπό κράτηση με σκοπό την απέλασή του ως ύποπτος για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Αστυνομία, ο αλλοδαπός εμπλεκόταν σε κύκλωμα διακινητών παράνομων μεταναστών, ωστόσο δεν υπήρξε πρότερη προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα δεν είχε κατατεθεί καμία περαιτέρω μαρτυρία για την εμπλοκή του, έτσι ώστε να μπορέσει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

Συγκεκριμένα στις 23/8/2023 ο Αιτητής συνελήφθη μαζί με άλλα πέντε άτομα από την Συρία ως ύποπτος για συμμετοχή του σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών από τη Συρία στην Κύπρο.

Ο Αιτητής τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση για περίοδο 8 ημερών με διάταγμα Δικαστηρίου για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης εναντίον του, το οποίο δεν ανανεώθηκε και ο εν λόγω αλλοδαπός εξακολουθούσε να τελεί υπό κράτηση δυνάμει Διατάγματος Κράτησης και Απέλασης με βάση το άρθρο 29 του περί Προσφύγων Νόμου και το άρθρο 14 του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου.

Κατά τις αρχές Ιουνίου 2024, ο αλλοδαπός, μέσω της δικηγόρου του, καταχώρισε αίτηση για την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Μετά από εισήγηση του Δικαστηρίου, δεδομένου ότι παρόμοιες διαδικασίες στο παρελθόν είχαν επιτυχία και με στόχο την αποφυγή χρηματικής επιβάρυνσης της Δημοκρατίας με επιπλέον δικηγορικά έξοδα, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ακολούθως, η Γενική Εισαγγελία αποδέχτηκε την εισήγηση του Δικαστηρίου και βάσει της διαδικασίας απέστειλε τα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Στην συνέχεια, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αποφάσισε την ακύρωση του διατάγματος κράτησης εναντίον του αλλοδαπού και την επιβολή εναλλακτικών μέτρων, τα οποία ως είθισται είναι η παρουσίαση του υπόπτου ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον κοντινό του αστυνομικό σταθμό.

Άφησαν το λάθος άτομο

Σημειώνουμε ότι ο Σύριος κρατείτο στα κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς στην Πάφο, όπου κρατείτο και ο, επίσης Σύριος, θείος του, ο οποίος είχε το ίδιο όνομα με τον επίδικο κρατούμενο και κατηγορείτο και αυτός για την ίδια υπόθεση, μάλιστα ως το βασικό πρόσωπο που ηγείτο του εν λόγω κυκλώματος.

Στις 11 Ιουνίου 2024, οι αστυνομικές αρχές της Πόλης Χρυσοχούς άφησαν κατά λάθος ελεύθερο τον θείο αντί του ατόμου για το οποίο αποφασίστηκε η ακύρωση της κράτησής του, λόγω συνωνυμίας.

Μετά από την έρευνα του Economy Today, δεν είναι ξεκάθαρο για το πώς και σε ποιο σημείο της διαδικασίας συνέβη αυτό το απαράδεκτο λάθος.

Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στην αλληλογραφία που υπήρξε ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – «σταθμούς» για την ακύρωση Διατάγματος Κράτησης όπου σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία είναι η Γενική Εισαγγελία, το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και το Αστυνομικό Τμήμα Πόλης Χρυσοχούς.

Υπάρχει, σαφώς, το ενδεχόμενο το τραγελαφικό λάθος να έχει γίνει οπουδήποτε σε μία από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες και σημεία-σταθμούς.

Σημειώνουμε ότι, ο κατά λάθος αποφυλακισθέντας θείος, είχε και αυτός καταθέσει αίτηση Habeas Corpus, και η αίτησή του αποσύρθηκε λόγω έλλειψης αντικειμένου αφού πλέον δεν βρισκόταν υπό κράτηση.

Όπως μάθαμε στη συνέχεια, στις 13 Ιουνίου 2024, μία μέρα πριν την προγραμματισμένη εκδίκαση της υπόθεσης του Σύριου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώθηκε το σωστό Διάταγμα Κράτησης και αφέθηκε και το «σωστό άτομο» ελεύθερο.

Η υπόθεσή του αποσύρθηκε στις 14 Ιουνίου 2024 με έξοδα κατά της Δημοκρατίας, που εντελώς τυχαία, την ίδια ώρα, στη διπλανή αίθουσα του Ανωτάτου ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα από τους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή.

Ευθύνες και το καυτό χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου

Η υπόθεση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των υποθέσεων γύρω από το ζήτημα του μεταναστευτικού από τις αρμόδιες αρχές και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών ελέγχου ενώ είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για απόδοση ευθυνών για το τραγελαφικό γεγονός που εκθέτει το κράτος.

Το περιστατικό βγάζει στην επιφάνεια και τα κενά τα οποία υπάρχουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αναδεικνύουν το καυτό χαρτοφυλάκιο που καλείται να διαχειριστεί με το καλημέρα ο νέος Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Σχετικές αναρτήσεις

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και ο ακρωτηριασμός της Κύπρου από την ελίτ στην Ελλάδα

e-enimerosi

Τούρκος ΥΠΕΞ σε Κύπρο και Ελλάδα: Μακριά από τη Μέση Ανατολή, θα έρθει φωτιά να σας βρει

e-enimerosi

Ντράπηκε και η ντροπή – Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατά Ελλάδας-Κύπρου – Κατά τα άλλα όλα βαίνουν καλώς με την Τουρκία

e-enimerosi