Κύπρος

Aύξηση 472% στις προσφυγές αιτητών ασύλου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρία χρόνια.

Νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 71% των αποφάσεων του Διεθνούς Διοικητικού Δικαστηρίου για προσφυγές, που καταχωρούνται από αλλοδαπούς και αιτητές ασύλου, σημειώθηκε το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώνει η Νομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αρμόδιος τομέας χειρίστηκε 10.001 νέες υποθέσεις το 2023.

Από το 2020 μέχρι το 2023 υπήρξε αύξηση 472% στις νέες καταχωρηθείσες προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Από το 2022 μέχρι το 2023 υπήρξε μείωση κατά 9% στις νέες καταχωρηθείσες προσφυγές.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Μια εκ των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, μέσω του Υποτομέα Προσφυγών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, είναι η εκπροσώπηση και η υπεράσπιση της Διοίκησης (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπηρεσία Ασύλου, Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης), ενώπιον όλων των αρμοδίων Δικαστηρίων του Κράτους, σε προσφυγές εναντίον της Δημοκρατίας που καταχωρούνται από αλλοδαπούς και αιτητές ασύλου.

Η συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας είναι ουσιαστική για διαχείριση του μεγάλου αριθμού υποθέσεων που καταχωρούνται εις βάρος της Δημοκρατίας στα Δικαστήρια από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Δημοκρατία.

Η «Ετήσια Στατιστική Ανάλυση του Υποτομέα Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και Προσφυγών Αλλοδαπών Διοικητικού Δικαστηρίου, για το 2023» δεικνύει τον όγκο εργασίας που επιτελείται από τη Νομική Υπηρεσία, με τα κυριότερα συμπεράσματα να συνοψίζονται ως ακολούθως:
  1. Για το 2023, ο Υποτομέας χειρίστηκε συνολικά 10.001 νέες υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Εφετείου, του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
  2. Ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας καταχωρήθηκαν 8.377 νέες υποθέσεις που αφορούν σε αιτητές ασύλου και ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου παραλήφθηκαν 1.230 νέες προσφυγές που αφορούν σε αλλοδαπούς.
  3. Το 2023, διεκπεραιώθηκαν 9.818 υποθέσεις ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από τις οποίες μόνο 45 υποθέσεις έχουν επιτύχει, δηλαδή το 0.46%.
  4. Από το 2020 μέχρι το 2023 υπήρξε αύξηση 472% στις νέες καταχωρηθείσες προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Από το 2022 μέχρι το 2023 υπήρξε μείωση κατά 9% στις νέες καταχωρηθείσες προσφυγές.
  5. Το 76,53% των προσφυγών που καταχωρήθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας αφορούν σε αιτητές από ασφαλείς χώρες. Οι αιτητές από ασφαλείς χώρες μειώθηκαν κατά 8,14% σε σχέση με το 2022, ενώ οι αιτητές από μη ασφαλείς χώρες αυξήθηκαν κατά 7,09%.
  6. Οι προσφυγές που αφορούν σε αλλοδαπούς ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου ανέρχονται στο 65,25% του συνόλου των παραληφθεισών προσφυγών για το 2023.
  7. Το 71% των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου που αφορούν σε αλλοδαπούς ήταν υπέρ της Δημοκρατίας ενώ το 29% ήταν κατά της Δημοκρατίας.

Η Ανάλυση ετοιμάστηκε από την κα Γιάννα Χατζηχάννα, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Υπεύθυνη του Υποτομέα Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi