Κύπρος

Πονοκέφαλος στο FIR Λευκωσίας: Από τη διαχρονική τρύπα της κατοχής ψάχνει αναγνώριση η Τύμπου.

Η Τουρκία κάνει πάσα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και υπό το πρόσχημα συνθηκών ασφάλειας, οι Κυβερνήτες των αεροσκαφών που περνούν από το τουρκικό FIR προς το κυπριακό, λαμβάνουν τις πρώτες πληροφορίες τους από τις κατοχικές Αρχές. Το φαινόμενο αυτό είναι μεν διαχρονικό, αλλά για πρώτη φορά οι επαγγελματικές Ομοσπονδίες των Πιλότων και των Ελεγκτών Εναερίου Κυκλοφορίας προβαίνουν σε σύσταση προς τα μέλη τους να επικοινωνούν με την Τύμπου προτού αποκτήσουν επαφές με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία μέσα από την τρύπα που δημιουργεί η κατοχή στο FIR Λευκωσίας να φέρει στο προσκήνιο και να προωθήσει την αποδοχή του λεγόμενου FIR του ψευδοκράτους από επαγγελματικές οργανώσεις, δημιουργώντας έτσι de facto τετελεσμένα με την προσδοκία να εξελιχθούν σε de jure. Αυτές τις “φωτιές” καλείται να σβήσει η κυπριακή Κυβέρνηση.
Ποιο είναι το πρόβλημα;

Όταν ένα αεροπλάνο δέκα λεπτά πριν εισέλθει στο FIR της Λευκωσίας από το FIR της Άγκυρας δεν έχει πληροφορίες πτήσης επειδή η Τουρκία αρνείται να τις παραχωρήσει και για λόγους ασφάλειας παραπέμπει τους Κυβερνήτες στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Γι΄ ατό το λόγο η IFALPA νχαρακτηρίζει τα όρια FIR Άγκυρας-Λευκωσίας ως «ελλιπή».

Οδηγίες προς Κυβερνήτες

Υπό αυτές τις συνθήκες η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Πιλότων Αεροπορικών Γραμμών και η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας συστήνουν για την ασφάλεια των αερομεταφορών, στους πιλότους που ειχέρχονται από το FIR της Άγκυρας στο FIR Λευκωσίας να επικοινωνούν με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ώστε να μεταβιβάζει αυτός της πληροφορίες.

Αναφέρονται στη σχετικά σύσταση των πιλότων τα εξής:

«Όταν επιχειρείτε στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας, προερχόμενοι ή πετώντας προς το FIR της Άγκυρας, οι πιλότοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το «ERCAN» για λόγους ενημέρωσης αλλά, να διατηρήσουν επαφή με το κέντρο ελέγχου της Λευκωσίας».

Το 10 λεπτά..

Στο κείμενο αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα:

«Καθώς δεν υπάρχει επαφή μεταξύ κέντρου ελέγχου Λευκωσίας και κέντρου ελέγχου της Άγκυρας, εκ των προτέρων πληροφορίες μπορούν να παρέχονται στην Άγκυρα μόνο μέσω αναμετάδοσης από το «ERCAΝ». Τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από την είσοδο στο FIR Άγκυρας, δώστε πληροφορίες στο «ERCAN» στη συχνότητα 126.70 για μετάδοση στην Άγκυρα, αλλά να θυμάστε ότι η αρχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και ελέγχου είναι η Λευκωσία και παραμένει απόλυτη μέχρι το σημείο εισόδου στο FIR Άγκυρας».

Τουρκικός στόχος

Η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει την όποια αναγνώριση του λεγόμενου FIR του ψευδοκράτους αφού επί τούτου ο ICAO είναι ακόμη σαφής. Εκείνο που προσπαθεί να επιτύχει η Άγκυρα είναι η σύνδεση του δικούς της εναέριου χώρους με εκείνον τον οποίο παρανόμως θέλει να ελέγχει το ψευδοκράτος για να δώσει την εντύπωση χωριστού FIR και οντότητας.

Το κράτος

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ακόμη προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Αντιληπτό είναι ότι το αεροδρόμιο της Τύμπου και οι υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει δεν είναι αξιόπιστες και δεν μπορεί η δράση του να έχει ασφαλή χαρακτήρα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

e-enimerosi

Αττίλας: 50 χρόνια κατοχής

e-enimerosi

Η Τουρκία προκαλεί παραμονή της 50ής μαύρης επετείου της εισβολής – Να χαίρεστε την διακήρυξη των Αθηνών – Η απάντηση του ελληνικού ΥΠ.ΑΜ.

e-enimerosi