Άρθρα ΡεπορτάζΕιδήσεις και Νέα

Γιατί (και) αυτή η τραγωδία στα νερά της Μεσογείου?

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Το αλιευτικό με τους αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες το οποίο ανατράπηκε νοτιοδυτικά της  Πελοποννήσου ήταν προφανώς απελπιστικά υπερφορτωμένο. Όταν βυθίστηκε, οι γυναίκες και τα παιδιά δεν είχαν καμία πιθανότητα να διαφύγουν.

Δραματικές οι σκηνές. Απελπισμένοι επιζώντες από το ναυάγιο αναζητούν τους συγγενείς τους στο λιμάνι της Καλαμάτας. Συγγενείς που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες φτάνουν από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία και το Βέλγιο, των οποίων τα μέλη της οικογένειας βρίσκονταν στο κατεστραμμένο σκάφος.

Μαρτυρία αναφέρει: «Υπήρχαν δύο πλοία, το πρώτο είχε 760 άτομα, ξεκίνησαν γύρω στις 2 το πρωί της Παρασκευής, ήταν στη θάλασσα για πέντε ημέρες». Ο αριθμός των επιβατών συμπίπτει με τις πληροφορίες του Λιμενικού που κάνουν λόγο για περίπου 700 άτομα.

Το Προσφυγικό αλιευτικό κατευθυνόταν προς την Ιταλία μέσω Λιβύης.

Το αλιευτικό μήκους 30 μέτρων με εκατοντάδες μετανάστες ξεκίνησε το ταξίδι του στην Αίγυπτο και αργότερα παρέλαβε περισσότερους πρόσφυγες στη Λιβύη. Οι ναύλοι ξεκινούσαν από 4000$ και έφτασαν τα 8000$.

Το σκάφος αναποδογύρισε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου στην Πελοπόννησο, βρισκόταν σε διεθνή ύδατα αλλά στη ζώνη SAR (Έρευνα και Διάσωση) της Ελλάδας. Περιοχή λοιπόν όπου η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη διάσωση σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Ενημερώθηκαν επίσης οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, των οποίων οι ζώνες θαλάσσιας διάσωσης γειτνιάζουν, όπως τεκμηριώνει ο ιδιωτικός οργανισμός βοήθειας Alarmphone. Η αρχή προστασίας των συνόρων της ΕΕ Frontex σχολίασε επ’ αυτού «αναγνωριστικά αεροσκάφη Frontex ανακάλυψαν το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 9:47 π.μ. και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές».

Η ελληνική ακτοφυλακή πλησίασε το σκάφος και πρόσφερε βοήθεια. Αυτό απορρίφθηκε. Αντίθετα, το πλήρωμα του σκάφους, το οποίο αργότερα ανατράπηκε, ζήτησε μόνο πόσιμο νερό και φαγητό, το οποίο φαγητό από τις Ελληνικές αρχές πέταξε στην θάλασσα. Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι ο καπετάνιος άφησε το σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα και το άφησε στην τύχη του.

Ερωτήματα για το αν έπρεπε να επέμβει το λιμενικό.

Σύμφωνα με τον απόστρατο ναύαρχο του Λιμενικού και διεθνή εμπειρογνώμονα σε ναυτικά ατυχήματα Νίκο Σπανό, το Λιμενικό έπρεπε να επέμβει ό,τι κι αν γινόταν, όπως ο ίδιος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι και το Λιμενικό είχε τα μέσα να το κάνει άμεσα.

Το πιο σύγχρονο σωστικό πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Aigaion Pelagos μήκους 80 μέτρων, που διαθέτει και χειρουργείο, έμεινε αγκυροβολημένο λίγα ναυτικά μίλια μακριά στο λιμάνι του Γυθείου. Ο Σπανός εξήγησε ότι το αλιευτικό ήταν εμφανώς ανίκανο να κάνει ελιγμούς. «Δεν ρωτάς κόσμο ή πλήρωμα σε ένα τέτοιο σκάφος αν χρειάζονται βοήθεια, επέμβεις», τόνισε ο Σπανός.

Ο Σπανός υποπτεύεται ότι το σκάφος βυθίστηκε τόσο γρήγορα επειδή κάποιος στο μηχανοστάσιο πρέπει να άνοιξε τα διαφράγματα. Ακόμη και με τέτοια δολιοφθορά, ο Σπανός είναι πεπεισμένος ότι το σκάφος θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν αρκετά σκάφη του Λιμενικού Σώματος είχαν χρησιμοποιήσει σχοινιά για να το σταθεροποιήσουν. Στην Ελλάδα, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, υπήρξε έντονη διαφωνία για μη παρέμβαση. Η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στέκεται πίσω από την ακτοφυλακή και υπερασπίζεται τις ενέργειές τους.

Τι συνέβη στο σκάφος.

Οι επιζώντες λένε ότι εκβιάστηκαν από τους λαθρέμπορους να σιωπήσουν απέναντι στους λιμενικούς και τα πλοία που πλησίαζαν με προσφορές βοήθειας. Το πόσιμο νερό είχε τελειώσειω και δεν θα έπαιρναν νερό αν μιλούσαν.

Όταν οι μηχανές σταμάτησαν προφανώς λόγω βλάβης, ξέσπασε πανικός μεταξύ των επιβαινόντων του σκάφους, που πιθανότατα έκανε το σκάφος ακόμα πιο ασταθές λόγω της μετατόπισης του βάρους. Μόνο οι νεότεροι άνδρες στο κατάστρωμα είχαν πιθανότητες επιβίωσης. Η βάρκα έσυρε μαζί της γυναίκες και παιδιά στον υγρό τάφο.

Πόσοι ήταν οι διακινητές, και τι συμβαίνει με τον καπετάνιο?

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις το αλιευτικό σκάφος βγήκε ανοιχτά της Λιβύης ο καπετάνιος πήρε μία βάρκα και επέστρεψε πίσω και στην ουσία άφησε ακυβέρνητο το αλιευτικό. Επίσης έχουμε συλληφθεί μέχρι στιγμής εννέα άτομα οι οποίοι είναι όλοι Αιγύπτιοι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι ύποπτοι ως οι διακινητές των μεταναστών.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος