Λογοτεχνία

Η ποιο μικρή βιβλιοθήκη στον κόσμο

Ο Antonio La Cava, ένας εβδομηντατριάχρονος συνταξιούχος δάσκαλος, μετέτρεψε το βανάκι του σε μία μικρή φορητή βιβλιοθήκη, την οποία μάλιστα ονόμασε Bibliomotocarro.

Στόχος του να μοιράσει χαρά στα παιδιά που μένουν σε απομονωμένα μέρη της Ιταλίας. Έτσι φτάνει μέχρι τους λόφους και τα βουνά της Basilicata, μιαι ιδιαίτερα απομονωμένη και φτωχή περιοχή της Νότιας Ιταλίας – στην οποία είχε εξοριστεί ο διάσημος συγγραφέας Κάρλο Λέβι* το βιβλίο του ‘Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι’, ίσως γιατί οι χωρικοί του χωριού εξαντλημένοι από τη μεγάλη φτώχεια συνήθισαν να μονολογούν πως ο Θεός δεν έφτασε ποτέ στο απόμερο και φτωχό Εμπολί.

Το 2019 η πόλη Matera καθορίζεται ως μια απο τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Υπάρχουν όμως ακόμη απομακρυσμένα χωριά με ελάχιστα μικρά παιδιά που δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα να διαβάσουν εξωσχολικά βιβλία. Έτσι ο συνταξιούχος δάσκαλος αποφασίζι να επισκεφτεί με τη μικρή του βιβλιοθήκη όλα τα χωριά που έχουν λιγότερους αο 1000 κατοίκους.

Ένα ταξίδι που θα διαρκέσει δέκα ολόκληρα χρόνια, από χωριό σε χωρίο, μόνο και μόνο για να προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε παιδί ν΄αποκτήσει ένα βιβλίο. Μάλιστα για να βοηθήσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών πρότεινε να γράψουν ένα δικό τους βιβλίο και να ολοκληρώσουν ένα κεφάλαιο, γιατί τα παιδιά του επόμενου χωριού θα γράψουν το επόμενο και ούτω καθ΄εξής. Σκοπός του ήταν να μάθει στα παιδιά πως ο πολιτισμός δεν είναι μόνο για τους λίγους προνομιούχους.

Στην τελετή ανάθεσης της Ματέρα ως Πολιτισμικής Πρωτεύουσας το 2019, ο συνταξιούχος δάσκαλος τιμήθηκε, ένω έπαιξε έναν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

Λογοτεχνικό Magazino

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

TΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-enimerosi

Λευτέρης Μουφτόγλου: Η νέα ποιητική συλλογή του ΄΄ΕΛΛΑΔΑ – ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ΄΄

e-enimerosi