Λογοτεχνία

Μεγάλοι έρωτες στην αρχαιότητα

Ο μύθος της Ηρώς και του Λέανδρου
Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης, που κατοικούσε σ΄έναν πύργο στη Σήστο (ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησποντού), αρχαία πόλη της Θράκης. Ο Λέανδρος ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, αρχαία πόλη και αυτή των Θρακών.

Κάθε χρόνο, την άνοιξη, τελείται στον ναό η γιορτή της Αφροδίτης και του Άδωνη. Κάποια στιγμή, ανάμεσα στους πολυάριθμους προσκυνητές και ο νεαρός Λέανδρος, που με το που αντικρύζει την Ηρώ την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ανίκανοι ν΄αντισταθούν στα έντονα συναισθήματα τους οι δυο νέοι αφήνονται στην δίνη των συναισθημάτων και γίνονται εραστές.

Κάθε βράδυ ο Λέανδρος διασχίζει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να συναντήσει την αγαπημένη του. Η Ηρώ κάθε βράδυ ανάβει μια λυχνία, στην κορυφή του πύργου, για να καθοδηγήσει τον αγαπημένο της.

Βοηθός των δυο εραστών πάντα η πιστή της τροφό.

Λίγο πριν το ξημέρωμα ο Λέανδρος, επέστρεφε πάντα στην Άδυβο και αυτό γινόταν κάθε μέρα. Όταν έφτασε ο Χειμώνας, οι δυο εραστές αποφασίζουν να χωρίσουν, με την υπόσχεση να βρεθούν ξανά στις αρχές της άνοιξης. Παρόλες τις υποσχέσεις όμως, την επομένη το λυχνάρι στον πύργο άναψε ξανά.

Ο Λέανδρος ανίκανος ν΄αντισταθεί στο ερωτικό κάλεσμα της αγαπημένης του, αποφασίζει να κολυμπήσει στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και τελικά να πνιγεί. Το επόμενο ξημέρωμα το πτώμα του νεαρού ξεβράστηκε στην ακτή της Συστού. Συγκλονισμένη από τον αναπάντεχο χαμό του, η Ηρώ αποφασίζει πως δε μπορεί να ζήσει, ενώ ο αγαπημένος της είναι νεκρός και πέφτει από τον γκρεμό.

Οι κάτοικοι της Σηστού, βρήκαν τα δυο πτώματα το ένα δίπλα από το άλλο και έτσι αποφάσισαν να θάψουν τους δυο εραστές σε κοινό τάφο.

Ο μύθος της Ηρώς και του Λέανδρου έχει εμπνεύσει πολλούς ποιητές, ζωγράφους και γλύπτες. Ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα είναι του Μουσαίου. Αργότερα ο Σίλλερ θα γράψει μια μπαλάντα. Ο Γκριλμπατσέρ, μια λυρική τραγωδία. Ο Βέμπερ μελόδραμα.

“Εξέσχισε τον κεντητό χιτώνα της στα στήθη

Και ρίχνεται στο κενό από τον όρθιο πύργο.
Πάνω στον άψυχό της άντρα απέθανε η Ηρώ
και απομείναν αγκαλιά τα δυο τα λείψανά τους…”

Ποιητής Μουσαίος, 5ος αιώνας μ.Χ

Λογοτεχνικό Magazino.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Οκτώβριος ή Οκτώβρης:

e-enimerosi

Ο αριθμός 7 – Ένας αριθμός εγχαραγμένος στη φύση

e-enimerosi

Ο υποβόσκων υπερρεαλισμός του Οδυσσέα Ελύτη

e-enimerosi