Μεταφορές

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει σαφέστερους και αυστηρότερους κανόνες για τις αεροπορικές μεταφορές

Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
  • Σε σημαντική αναβάθμιση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.

Μετά από 12 χρόνια ακινησίας, η νέα πρόταση επιχειρεί να εξισορροπήσει την προστασία των ταξιδιωτών με τις ανάγκες του τομέα των αερομεταφορών, εξασφαλίζοντας σαφέστερους, πιο λειτουργικούς και δίκαιους κανόνες.

Ο νέος κανονισμός εισάγει περισσότερα από 30 δικαιώματα για τους επιβάτες, τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του ταξιδιού, από την αγορά του εισιτηρίου μέχρι και την άφιξη στον προορισμό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός Υπουργός Υποδομών Dariusz Klimczak, πρόκειται για «ιστορικό ορόσημο» που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των επιβατών όσο και των αεροπορικών εταιρειών.

Κομβικά σημεία της πρότασης του Συμβουλίου

1. Δικαίωμα αναδρομολόγησης: Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεούνται να προσφέρουν εναλλακτική μεταφορά στους επιβάτες το ταχύτερο δυνατό, ακόμα και μέσω άλλων μεταφορέων ή μέσων μεταφοράς. Αν αυτό δεν γίνει εντός τριών ωρών, ο επιβάτης έχει το δικαίωμα να κανονίσει μόνος του τη μεταφορά και να ζητήσει επιστροφή έως και 400% του κόστους του εισιτηρίου.

2. Δικαίωμα σε βοήθεια: Ορίζεται ρητά ότι οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν φαγητό, ποτά και διαμονή, όπου απαιτείται. Σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των 3 ωρών.

3. Αποζημίωση για καθυστερήσεις και ακυρώσεις: Καθορίζονται νέα ελάχιστα όρια αποζημίωσης:

  • 300€ για καθυστερήσεις άνω των 4 ωρών σε πτήσεις εντός ΕΕ ή έως 3.500 χλμ
  • 500€ για καθυστερήσεις άνω των 6 ωρών σε πτήσεις άνω των 3.500 χλμ

Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι όροι για τις «έκτακτες περιστάσεις» στις οποίες οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση, απαιτείται αποδεδειγμένη λήψη όλων των δυνατών μέτρων αποτροπής του προβλήματος.

4. Κατάργηση του «no-show»: Το Συμβούλιο προτείνει την κατάργηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής κατά την οποία επιβάτες που δεν εμφανίζονται στην πρώτη σκέλος του ταξιδιού χάνουν το δικαίωμα στην πτήση επιστροφής. Πλέον, αυτοί οι επιβάτες θα δικαιούνται αποζημίωση.

5. Δικαίωμα στην πληροφόρηση και ταχεία διαδικασία καταγγελίας: Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεώνονται να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για τα δικαιώματα των επιβατών κατά την κράτηση, ενώ καθιερώνονται συγκεκριμένες προθεσμίες:

  • Οι επιβάτες έχουν έως 6 μήνες να υποβάλουν αίτημα

  • Οι εταιρείες πρέπει να απαντούν μέσα σε 14 ημέρες

Η θέση του Συμβουλίου θα μεταβιβαστεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση. Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει, τροποποιήσει ή απορρίψει την πρόταση.

Το νέο πλαίσιο υπόσχεται να ενισχύσει τη θέση των επιβατών και να θέσει φρένο σε καταχρηστικές πρακτικές που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ταξιδιώτες στην ΕΕ.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Ελλάδα – Ιταλία: Νέο ηλεκτρικό καλώδιο και επενδύσεις στους σιδηροδρόμους – Στρατηγικές συμφωνίες στη Ρώμη

e-enimerosi

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ρεκόρ Κερδών και Αντιξοότητες – Αυξάνει το Μέρισμα κατά 60% για το 2024

e-enimerosi

Νέος ΟΣΕ με «κάμερες παντού» – Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το Υπουργικό Συμβούλιο

e-enimerosi