Ειδήσεις και Νέα

Άρση μέτρων: «Πρεμιέρα» για την εστίαση – Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Στην τελική ευθεία για την έναρξη του τέταρτου βήματος της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού μπαίνει η χώρα μας, καθώς από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης, υπό τους νέους αυστηρούς κανόνες που έχουν καθορίσει από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε την Κυριακή ότι και στην παρούσα φάση «η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. Και στα επόμενα βήματα εμπλεκόμαστε όλοι, γιατί όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει. Προχωράμε με προσοχή, για να μείνουμε ασφαλείς και να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με την ίδια αισιοδοξία».

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «θα ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετό καιρό και μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε στη νέα καθημερινότητα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να μην λειτουργήσει από τις 25 έως και τις 31 Μαΐου, βάσει απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Πώς θα λειτουργούν από τη Δευτέρα καφέ και εστιατόρια

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των αποστάσεων σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύνανται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα, από την Δευτέρα 25 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις στην εστίαση:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

«Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά απαιτείται οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi