Ιατρική Βιολογία

Ο Τ. Ρεξ ήταν τόσο έξυπνος όσο ένας κροκόδειλος

Μια νέα μελέτη καταρρίπτει προηγούμενα ευρήματα ότι η νοημοσύνη του δεινοσαύρου ήταν παρόμοια με αυτή των πρωτευόντων, διαπιστώνοντας ότι είναι περίπου τόσο έξυπνοι όσο οι σύγχρονοι κροκόδειλοι.

Από τη δεκαετία του 1970, οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν συμφωνήσει ότι ο Tyrannosaurus rex ήταν τόσο έξυπνος όσο τα σύγχρονα ερπετά.

Στη συνέχεια, το 2023, μια μελέτη από έναν Βραζιλιάνο νευροεπιστήμονα υποστήριξε ότι ο Τ. Ρεξ είχε γνωστική νοημοσύνη πιο κοντά σε αυτή των πρωτευόντων. Θα μπορούσε αυτός ο εμβληματικός δεινόσαυρος να ήταν τόσο έξυπνος όσο ένας μπαμπουίνος ή ακόμα και ένας άνθρωπος;

Μάλλον όχι, διαπιστώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Anatomical Record . Η διεθνής ομάδα επιστημόνων επιβεβαίωσε την παλαιότερη αντίληψη ότι η νοημοσύνη του T. rex ήταν πιθανότατα παρόμοια με αυτή ενός κροκόδειλου.

«Αυτή η παραδοσιακή άποψη είναι πιθανότατα η σωστή», είπε στο Live Science ο πρώτος συγγραφέας Kai Caspar , ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ στη Γερμανία. Ο Caspar μελετά πώς εξελίσσεται η γνωστική λειτουργία και τις διαφορετικές γνωστικές ικανότητες μεταξύ των ζωικών ομάδων.

Για να μελετήσουν τη βιολογία του εγκεφάλου σε ζώα που έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό, όπως οι δεινόσαυροι, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ενδοκαστές – ή καλούπια του απολιθωμένου κρανίου – για να εκτιμήσουν το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου και την αναλογία του ιστού που κάποτε κρατούσε. Δεν είναι τέλειος πληρεξούσιος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο μοντέλο.

Στους σύγχρονους αλιγάτορες και κροκόδειλους, ο εγκέφαλος καταλαμβάνει μόνο περίπου το 30% της κρανιακής κοιλότητας. Σε πτηνά και θηλαστικά, είναι κοντά στο 100%.

Σύμφωνα με τον Caspar και τους συνεργάτες του, αυτό ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα της μελέτης του 2023: ότι υπερεκτίμησε το μέγεθος του εγκεφάλου του T. rex υποθέτοντας ότι ο εγκέφαλος γέμιζε ολόκληρη την ενδοκράνια κοιλότητα. Δεδομένου του σχήματος και της μορφής των διαθέσιμων για μελέτη ενδοκαστικών δεινοσαύρων, ο Κάσπαρ είπε ότι η αναλογία εγκεφάλου προς υγρό ήταν πιθανότατα πιο κοντά σε αυτή των ερπετών από αυτή των σύγχρονων πτηνών.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν η ασυνέπεια των δεδομένων. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του εγκεφάλου στη βραζιλιάνικη μελέτη περιελάμβαναν άλλες δομές στο κεφάλι T. rex που βρίσκονται μέσα στην εγκεφαλική κοιλότητα αλλά δεν αποτελούν μέρος του ίδιου του εγκεφάλου, όπως ο οσφρητικός βολβός. Τα δεδομένα χρησιμοποίησαν επίσης ένα μείγμα δειγμάτων T. rex νεαρών και ενηλίκων .

Στη νέα μελέτη, ο Caspar και οι συνεργάτες του τακτοποίησαν το σύνολο δεδομένων τυποποιώντας τις εκτιμήσεις της μάζας σώματος και αποκλείοντας εκείνες τις δομές μέσα στο κρανίο του T. rex που δεν εμπλέκονται στη νευρική δραστηριότητα, όπως ο οσφρητικός βολβός, η υπόφυση και το εσωτερικό αυτί.

Αλλά δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν τα αποτελέσματα της μελέτης του 2023.

«Φτάσαμε σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα», είπε ο Κάσπαρ.

Υπολόγισαν τον αριθμό των νευρώνων, ή των νευρικών κυττάρων, στον εγκέφαλο T. rex χρησιμοποιώντας τις νέες εκτιμήσεις τους για τον όγκο του εγκεφάλου.

Βρήκαν ότι ο T. rex είχε από 250 εκατομμύρια έως 1,7 δισεκατομμύρια νευρώνες, παρόμοιο με τον αριθμό των κροκόδειλων. Η βραζιλιάνικη μελέτη, αντίθετα, υπολόγισε 3,3 δισεκατομμύρια νευρώνες για τον T. rex , παρόμοιους με εκείνους των μπαμπουίνων.

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι το μέγεθος του εγκεφάλου και ο αριθμός των νευρώνων δεν είναι οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες της γνωστικής νοημοσύνης. Ο αριθμός των νευρώνων και το μέγεθος του εγκεφάλου ποικίλλει πολύ μεταξύ των ζώων, αλλά δεν συσχετίζεται πάντα με υψηλότερη ικανότητα.

Για παράδειγμα, τα περιστέρια έχουν μικρό εγκέφαλο και υψηλή πυκνότητα νευρώνων και μπορούν να μετρούν όπως και οι πίθηκοι με μεγαλύτερο εγκέφαλο.

“Οι μετρήσεις των νευρώνων δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ καλοί προγνωστικοί παράγοντες ευφυΐας στα σύγχρονα ζώα. Γιατί λοιπόν να υποθέσουμε ότι είναι για εξαφανισμένα;” είπε ο Κάσπαρ.

Παρόλο που ο Τ. Ρεξ είχε πιθανώς τη νοημοσύνη ενός κροκόδειλου, ο Κάσπαρ είπε να μην το θεωρήσει υποβάθμιση από τη νοημοσύνη σε επίπεδο πρωτευόντων.

Μια ολόκληρη σειρά από συμπεριφορές δεινοσαύρων έχει χαθεί στο χρόνο και η κατανόηση περισσότερων για τη βιολογία του εγκεφάλου του T. rex μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη των σύγχρονων ερπετών, είπε ο Caspar.

«Το να πούμε ότι οι δεινόσαυροι έμοιαζαν με ζωντανά ερπετά στη γνώση τους δεν σημαίνει ότι ήταν βαρετά ζώα», είπε. «Τα ερπετά μπορούν επίσης να είναι συναρπαστικά».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή εικόνα: Shutterstock

Σχετικές αναρτήσεις

Οριστική θεραπεία στη σπασμωδική δυσφωνία

e-enimerosi

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi