Ειδήσεις και Νέα

«Εμφύλιος» στο ρωσικό στρατό. Διάγγελμα Πούτιν-Πραξικόπημα καταγγέλλει η Μόσχα.

Σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης κάλεσε ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Όπως είπε έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

Συγκεκριμένα σε νέο ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα Telegram διεμήνυσε πως «είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό».

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε την Παρασκευή (23/6) πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας, διατρανώνοντας πως θα φθάσει «μέχρι τέλους».

Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, ο κ. Πριγκόζιν ανέφερε πως οι άνδρες του μπήκαν στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας και επανέλαβε πως θα καταστρέψουν όποιον μπει στον δρόμο τους.

Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος». Η Μόσχα κατηγόρησε νωρίτερα τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης και απόπειρα υποκίνησης εμφυλίου πολέμου.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγόρησε νωρίτερα τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσωπικά για επίθεση σε βάση των ανδρών του με «πολλά» θύματα και διεμήνυσε πως θα τους «τιμωρήσει».

Πριγκόζιν: Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας θα τιμωρηθούν

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner. «Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα «πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η Wagner κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρωσίας.

Ήδη, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (24/6) ο Πρισγκόζιν πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει εάν ο ισχυρισμός αυτός αληθεύει.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Wagner υποστήριξε σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Βάγκνερ παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι, η κατάσταση στη Ρωσία χαρακτηρίζεται σοβαρή από δυτικούς αναλυτές. Η ρήξη με τον Πριγκοζιν είναι εξόχως ανησυχητική για τις ισορροπίες εντός της χώρας αλλά και στα πεδία των μαχών, παρά την ηρεμία που διατηρείται σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Μόσχα και περιφέρειες

Στο μεταξύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί στη Μόσχα και τις περιφέρειες του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και του Λίπετσκ.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια του Ροστόφ, όπου η Wagner δηλώνει ότι έχουν φτάσει δυνάμεις της, οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους.

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιφέρειας (του Ροστόφ). Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο», ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτήρια.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε σε ηχητικό του μήνυμα πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας και ότι έχουν διεισδύσει στην πόλη Ροστόφ.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ, που βρίσκεται 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανακοίνωσε και αυτός τη λήψη «ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας».

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί (στην προστασία) κρίσιμων υποδομών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, καλώντας τον πληθυσμό να «διατηρήσει την ψυχραιμία του» και να αποφεύγει τις μετακινήσεις προς τον νότο, προς την κατεύθυνση ρωσικών περιφερειών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ σημείωσε επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος M-4 που συνδέει τη Μόσχα με νότιες περιφέρειες έκλεισε στην κυκλοφορία στα σύνορα με την περιφέρεια Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, μετά την ανακοίνωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner ότι στασιάζει κατά του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» διεξάγονται στην Μόσχα.

«Βάσει των πληροφοριών που μας έρχονται, αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόσχα με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, αναφέρει ο Σομπιάνιν σε μήνυμά του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Βοήθεια στη Wagner προσέφερε ο εξόριστος επιχειρηματίας Χοντορκόφσκι

Στο μεταξύ, ο ρώσος αντιπολιτευόμενος εξόριστος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κάλεσε το Σάββατο (24/6) να προσφερθεί βοήθεια στον επικεφαλής της Wagner.

«Ναι, ακόμη και ο διάβολος πρέπει να βοηθήσει εάν αποφασίσει να εναντιωθεί σε αυτό το καθεστώς. Αν αυτός ο γκάγκστερ (ο κ. Πριγκόζιν) θέλει να επιτεθεί στον άλλον (τον κ. Πούτιν), δεν είναι ώρα να μορφάσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

Έκτακτο διάγγελμα Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες της χώρας σύντομα, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

 

Αρχική εικόνα: Sputnik, Kremlin / AP

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi