ΓερμανίαΔιασποράΕιδήσεις και Νέα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και η μάχη που δίνουμε για τον επαναπατρισμό τους. Μία διοργάνωση στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης από το δίκτυο ελληνικών συλλόγων και φορέων Ρήνου-Νέκαρ και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού.

Η συνεχής μάχη που δίνει ο Ελληνισμός για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα και όλων των αρχαιοτήτων που βρίσκονται εκτός της μητέρας Ελλάδος, πόσο δε μάλλον μετά το περιστατικό των τελευταίων ημερών στο βρετανικό μουσείο. Είναι επιτακτική ανάγκη να πιέσει όχι μόνο η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνισμός ολόκληρος, αλλά θα πρέπει να ψάξει και συμμάχους για να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στο σπίτι τους εκεί όπου ανήκουν. Δυστυχώς τα κλεμμένα γλυπτά ξανά κλάπηκαν, πουλήθηκαν στο διαδίκτυο ελληνικές αρχαιότητες ανεκτίμητες αξίας οικονομικής και πολιτισμικής. Οι αξίες και η ιστορία της πατρίδας μας δεν πουλιέται, δεν κοστολογείται, τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην θέση τους.

Με περίσσια κυνικότητα, ο πρόεδρος (σσσ. παραιτήθηκε χθες μετά το σκάνδαλο) του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν σε μία παραδοχή ”βόμβα” ανέφερε ότι «δεν είναι όλα τα αντικείμενα καταγεγραμμένα και καταχωρημένα σωστά», προσθέτοντας πως αν «κάποιος που γνωρίζει τι δεν έχει καταγραφεί, έχει μεγάλο… πλεονέκτημα, στην περίπτωση που θέλει να κλέψει αντικείμενα».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ελληνισμός του εξωτερικού όπου εκπροσωπείται από το δίκτυο ελληνικών συλλόγων και φορέων Ρήνου Νέκαρ και από το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης διοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ενα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και η διαμάχη επαναπατρισμού.

Μία εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:30 στην αίθουσα Aula der alten Universität Heidelberg, Grabengasse 169117 Heidelberg.

Συμμετέχοντες στη συζήτηση θα είναι:
  • O καθηγητής Άγγελος Χανιώτης Institute for Advanced Study Princeton.
  • O ομότιμος καθηγητής Tonio Hölscher, Universität Heidelberg.
  • H Κατερίνα Τιτή αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας διεθνούς δικαίου στο εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας.
  • Lisa Badum, βουλευτής της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Γεώργιος Παππάς, πρόεδρος της ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου.

google news
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος