Ειδήσεις και Νέα

Guardian: Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαιώνει συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών.

Οι εικασίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες για το ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα μαρμάρινα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832.

Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν βρισκόταν σε μυστικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για περισσότερο από ένα χρόνο. Την Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων γλυπτών με δανεισμό στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν ακόμη κάποια απόσταση να διανύσουν. Ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στην Guardian την Τετάρτη: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».

Ενώ ο Όσμπορν είχε εκφράσει ανοιχτά εδώ και καιρό την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα γλυπτά, το μουσείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι τώρα ότι οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα ζητά διαχρονικά την μόνιμη επιστροφή των γλυπτών, ωστόσο η πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα αφορά επιστροφή εκθεμάτων μόνο με δανεισμό.

Ωστόσο, το μουσείο πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει λεπτομέρειες ενός δαπανηρού πλάνου του να ανακαινίσει πολλές από τις πτέρυγες με τις συλλογές του.

Η πτέρυγα στην οποία φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα συνιστούσε την περίοδο κατάλληλη χρονικά, ώστε να επιστραφούν προσωρινά ορισμένα από τα εκθέματα στην Ελλάδα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Εκπρόσωπος του Parthenon Project, μιας εκστρατείας για την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, χαιρέτισε τα σημάδια που διαφαίνονται για την εξεύρεση μιας εφικτής λύσης σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα.

«Έχουμε επιχειρηματολογήσει για μια συμφωνία που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Στη βάση αυτής, το Βρετανικό Μουσείο θα συνέχιζε τον ρόλο του ως «μουσείο του κόσμου» που εκθέτει υπέροχα ελληνικά τεχνουργήματα, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».

Διαβάστε ακόμη: Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού το δημοσίευμα του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία “ακυρώνει” το αφήγημα του Βρετανικού μουσείου – “Επιθυμούμε μια ρεαλιστική λύση απαντά το μουσείο

Τελικά αρέσει το τυρί στα ποντίκια ή είναι μύθος;

e-enimerosi

Ιωάννινα: Τραυματίστηκαν τρεις φαντάροι στο πεδίο βολής