Ειδήσεις και ΝέαΕκκλησία

Η Τουρκία έδωσε γραπτή άδεια για την Παναγία Σουμελά.

Τελικά έφτασε η πολυπόθητη γραπτή άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου στην ιερά και ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Νωρίς σήμερα το πρωί έφτασε στο φανάρι όπως ανακοίνωσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο η γραπτή άδεια.

Να θυμίσουμε ότι το φανάρι αρχικά είχε ενημερωθεί προφορικά ότι δεν θα δοθεί φέτος άδεια, με προηγούμενη δημοσίευση μας τις προηγούμενες μέρες είχαμε γράψει στην σελίδα μας για την άρνηση του Τουρκικού κράτους. Το φανάρι είχε βγάλει ανακοίνωση τότε πως δεν θα τελεστεί φέτος η Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή.

«Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος κατακεραυνώνει τους επικριτές του εντός της Τουρκίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατακεραύνωσε όσους τον επικρίνουν για την λειτουργία της Παναγίας Σουμελά (σσσ.Τούρκους βουλευτές), με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης τονίζουν, τους οποίους και κατακεραύνωσε λέγοντας πως άλλοι δεν εφαρμόζουν τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Χθες το βράδυ διάβαζα τα αποκόμματα των εφημερίδων για τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την έκδοση της θετικής άδειας. Ένας βουλευτής ενός μικρού καινούριου κόμματος κατέθεσε επερώτηση στη βουλή στην Άγκυρα, αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενος για την μετάβασή μου εκεί για τη λειτουργία που θα κάνω συν Θεώ, εάν θα την κάνω τελικά… Και έλεγε ο κ. βουλευτής ότι με τη λειτουργία αυτή, παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάννης. Από πού και ως πού;» αναρωτήθηκε ο Πατριάρχης.

«Αλλοι δεν εφαρμόζουν τη Λωζάννη», συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και τον αποδεκατισμό του πληθυσμού της Ίμβρου και της Τενέδου με τα γεγονότα του ’64.

«Αν υπάρχει παραβίαση της Λωζάννης, αυτή υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο, υπάρχει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η οποία Λωζάννη, όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 100 χρόνια αφότου υπεγράφη στην Ελβετία. 24 Ιουλίου έγιναν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Λωζάννη λέει και άλλα πράγματα. Για την πατρίδα μου την Ίμβρο και ευρύτερα. Για τα καθ’ ημάς και το δικαίωμά μας για τη θεολογική εκπαίδευση. Η Χάλκη παραμένει κλειστή. Η Λωζάννη λέει πράγματα που τα στερούμεθα, δεν μας τα έδωσαν έως τώρα. Και έρχεται να μας πει ο κ. βουλευτής ότι εμείς παραβιάζουμε τη συνθήκη» τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

“Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Παρασκευῆς, 11ης τ.μ. Αὐγούστου, ἐλήφθη εἰς τά Πατριαρχεῖα καί ἡ γραπτή ἄδεια (ἡμερομ. 11 Αὐγούστου) διά τήν τέλεσιν τῆς θείας Λειτουργίας εἰς τήν Παναγίαν Σουμελᾶ, διά τήν ὁποίαν καί ἐκφράζονται θερμαί εὐχαριστίαι πρός τόν ὑπογράφοντα αὐτήν Νομάρχην Τραπεζοῦντος καί εὐρύτερον πρός τάς ἁρμοδίας κυβερνητικάς ἀρχάς.

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας”

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Γαλάζια Σημαία 2024: Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

e-enimerosi

Τέμπη: Επιστολή Καρυστιανού στον Κ. Μητσοτάκη – «Αν δεν μου απαντήσετε στα ερωτήματα, παραιτηθείτε»

e-enimerosi

Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης.

e-enimerosi