Ειδήσεις και Νέα

Ισχυρός σεισμός 6,7 στη Σάμο – Κουνήθηκε όλη η Ελλάδα -2 νεκροί στην Σάμο, 6 στην Σμύρνη (pics-vids)

Ο Εγκέλαδος χτύπησε 18 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου κι έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται στα 6,9 Ρίχτερ. Στην Αναθεωρημένη Λύση, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,7 Ρίχτερ.

Κάτοικοι της Σάμου που μίλησαν λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση από διάφορα σημεία του νησιού μετέφεραν ότι υπάρχουν υλικές ζημιές, σε διάφορα σημεία υπάρχουν κομμένοι δρόμοι, ενώ συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής σπεύδουν όπου έχει ζητηθεί η συνδρομή τους.

Δύο νεκροί μαθητές στην Σάμο

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν στο Βαθύ Σάμου αφού καταπλακώθηκαν από τοίχο που είχε καταρρεύσει μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από το νησί, τα δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών είχαν σχολάσει από το σχολείο τους και περπατούσαν σε ένα πολύ στενό δρόμο στο Βαθύ της Σάμου με πάρα πολλά χαλάσματα γύρω τους, όταν υποχώρησε τοιχίο και τα καταπλάκωσε.

Σήμανε συναγερμός όταν τα δύο παιδιά καθυστερούσαν να φτάσουν στο φροντιστήριο και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Τα δυο παιδιά εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Έξι νεκροί στην Σμύρνη

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 202 έχουν τραυματιστεί στην Σμύρνη σύμφωνα με νεότερο απολογισμό όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η πόλη της Τουρκίας επλήγη από τον ισχυρό σεισμό 6.7 βαθμών ριχτέρ με επίκεντρο την Σάμο. Εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Τα τουρκικά δίκτυα αναφέρουν πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 25 κτίρια στο κέντρο της Σμύρνης, ενώ η θάλασσα βγήκε στη στεριά και πλημμύρισαν δρόμοι στην πόλη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στα social media, δήλωσε πως έχει κινηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.

Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη

Οι ζημιές είναι μεγάλες και στην Τουρκία και ειδικά στη Σμύρνη, όπου υπάρχουν καταρρεύσεις κτηρίων. Το τουρκικό δίκτυο TRT μεταδίδει πλάνα από πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν άνθρωποι στα ερείπια.

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Οδηγίες μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Ο ισχυρός σεισμός στην Σάμο δημιούργησε και μικρά τσουνάμι. Η θάλασσα βγήκε στη στεριά σε ορισμένα σημεία με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δίωξη για απιστία σε 8 στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ

e-enimerosi

Σλοβακία: Τραυματισμένος μετά από πυροβολισμούς ο πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο

e-enimerosi

Ακριβό μου καύσιμο: Το νέο σύστημα τιμολόγησης εκπομπών βάζει «φωτιά» στην τιμή της βενζίνης

e-enimerosi