Μια ανακάλυψη στο σημερινό Νότιο Ιράκ φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία ενός κτιρίου που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Δύο τούβλα, κατασκευασμένα με διαφορά 1.500 χρόνων, συνδέονται με το ίδιο κτίριο που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, αποκαλύπτοντας ένα από τα πιο περίπλοκα μυστήρια της αρχαιολογίας. Ο Σεμπάστιαν Ρέι, επιμελητής αρχαιοτήτων Μεσοποταμίας του Βρετανικού Μουσείου, αποκάλυψε τη λύση μέσα από ένα 16λεπτο ντοκιμαντέρ.
Η ανακάλυψη εντοπίζεται στην αρχαία πόλη των Σουμερίων, Γκιρσού, στο Νότιο Ιράκ. Αυτή η πόλη αποκάλυψε την ύπαρξη του σουμεριακού πολιτισμού πριν από 140 χρόνια. Ο ναός του Νινγκίρσου, ενός ήρωα θεού του σουμεριακού πάνθεου, χτίστηκε πριν από 4.000 χρόνια από τον βασιλιά Γουδέα και βρέθηκε ξανά το 2016 μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης.
Ο Γάλλος αρχαιολόγος Ερνέστ ντε Σαρζέκ είχε ανακαλύψει τον ναό στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν οπτόπλινθοι που έφεραν επιγραφές στα αραμαϊκά και στα ελληνικά, κατασκευασμένοι 1.500 χρόνια αργότερα. Η απάντηση στο μυστήριο ήρθε το 2022, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο δεύτερος οπτόπλινθος φέρει το όνομα Αδάδ-ναδίν-αχέ, ενός ατόμου της εποχής του Αλεξάνδρου, και συνδέεται με την κατάκτηση της Βαβυλώνας.
Το ιερό του Ηρακλή
Σύμφωνα με τον Ρέι, ο Αλέξανδρος, ακολουθώντας την πολιτική του να συνδέει το όνομά του με τους θεούς κάθε λαού, φαίνεται πως έδωσε εντολή για ανασκαφές στον ναό του Νινγκίρσου. Ο Αδάδ-ναδίναχέ, πιθανότατα εκπρόσωπος του Αλεξάνδρου, ανέσκαψε τον αρχαίο ναό, επαναχρησιμοποίησε τα τούβλα και κατασκεύασε ένα νέο ιερό αφιερωμένο στον Ηρακλή και τον Νινγκίρσου.
Στο ιερό τοποθετήθηκε το άγαλμα του βασιλιά Γουδέα, αποκαλύπτοντας ότι το κτίριο που βρήκε ο Σαρζέκ δεν ήταν ο ναός του Νινγκίρσου, αλλά ένα ιερό που έχτισε ο Αλέξανδρος. Η σύνδεση του ονόματος Αδάδ-ναδίν-αχέ με τον Δία και τον Ηρακλή επιβεβαιώνεται από ένα νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή, με απεικονίσεις του Ηρακλή και του Δία.
Η ανακάλυψη αυτή φέρνει στο φως την προσπάθεια του Αλεξάνδρου να συνδυάσει τις παραδόσεις της Μεσοποταμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό θρησκευτικής και πολιτικής κληρονομιάς.