Ειδήσεις και Νέα

Σαν σήμερα: Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ στο Στάλινγκραντ.

Η 23η Αυγούστου είναι η ημέρα που «σφραγίστηκε» ίσως η πιο άχρηστη συμφωνία στην ιστορία. Κάτι που αποδείχθηκε τρία χρόνια αργότερα…

Στις 23 Αυγούστου του 1939 υπεγράφη το Σύμφωνο μη-επίθεσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας. Οι Γερμανοί μπορούσαν να ασχοληθούν ανενόχλητοι με την Πολωνία, ενώ η ΕΣΣΔ, η οποία γνώριζε καλά την επιθυμία του Χίτλερ να αποκτήσει «ζωτικό χώρο» για τους Γερμανούς στην ανατολική Ευρώπη, κέρδισε χρόνο για να προετοιμάσει τον Κόκκινο Στρατό, την οικονομία της και να κάνει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις πληθυσμού προς τα ενδότερα της χώρας.

Με απλά λόγια, ο μεν Στάλιν υπέγραψε το Σύμφωνο με στόχο να κερδίσει χρόνο, ο δε Χίτλερ με την εκ των προτέρων απόφαση να το αγνοήσει όταν ίθα ερχόταν η σωστή στιγμή.

Ποιος θα προλάβει ποιον

Με τη γερμανική επίθεση ήλθε στο φως μια «λεπτομέρεια» που λέει πολλά: Ο, αποδεκατισμένος από τις εκκαθαρίσεις του παρανοϊκού Στάλιν, Κόκκινος Στρατός δεν είχε καμία αμυντική διάταξη, για έναν πολύ απλό λόγο:

Είχε επιθετική.

Γεγονός που σημαίνει ότι εάν δεν τον προλάβαινε ο Χίτλερ, ο Στάλιν θα του επιτίθετο πρώτος. Η κακή εκτίμηση του χρόνου της επίθεσης βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιον.

Φανουρόπιτα τραγανή

Ενώ από τις αρχές του 1941 η σοβιετική κατασκοπεία και αντικατασκοπεία ενημέρωνε συνεχώς την πολιτική ηγεσία για επερχόμενη επίθεση, οι εκτιμήσεις του ΚΚΣΕ και του Στάλιν προέβλεπαν αυτό το ενδεχόμενο για αρκετά αργότερα. Και ως γνωστόν, ο Στάλιν δεν έκανε ποτέ λάθος. Ακόμη και όταν έκανε.

Ο πόλεμος, όμως, είχε αρχίσει τελικά για τη Σοβιετική Ένωση και το περίφημο Σύμφωνο Ρίμπετροπ-Μολότοφ είχε γίνει -ως αναμενόταν- ξεσκονόπανο.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi