Ειδήσεις και Νέα

Τα 10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο.

Τα 10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο αποτέλεσαν αφορμή για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και την ανάπτυξη της επιστήμης. Βρήκαμε άκρως ενδιαφέρον να ετοιμάσουμε μια λίστα με αυτά τα σχολεία, ώστε να μάθουμε την αφετηρία της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Τα 10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο, μας προσφέρουν μια ματιά στην κοινή ανθρώπινη προσπάθεια για αναζήτηση σοφίας και διορατικότητας, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες. Καθώς ξεκινάμε ένα ταξίδι μέσα από αυτά τα σεβάσμια ιδρύματα, ας μεταφερθούμε στα τοπία της ιστορίας, με οδηγό τις ιστορίες της ίδρυσης, της ανάπτυξης και της μεταμόρφωσής τους. Από τις βαρυσήμαντες στιγμές που σημάδεψαν την ίδρυσή τους μέχρι τις προκλήσεις που ξεπέρασαν, τα 10 παλαιότερα στον κόσμο μας προσφέρουν μια ματιά στην κοινή ανθρώπινη προσπάθεια για αναζήτηση σοφίας και διορατικότητας, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες.

Οι άτυποι εκπαιδευτικοί θεσμοί αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ιστορίας από αμνημονεύτων χρόνων, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί οριστικά ο παλαιότερος από αυτούς. Παρόλα αυτά, τα σχολεία που παρουσιάζονται σε αυτή τη συλλογή διαθέτουν καλά τεκμηριωμένη ιστορία και αναγνωρίζονται ευρέως ως τα παλαιότερα σχολεία στον κόσμο. Αυτά τα ιδρύματα βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, με την Αγγλία να είναι ο κύριος οικοδεσπότης τους. Τα σχολεία αυτά διατηρούν συνεχή παρουσία από την ίδρυσή τους, και είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένα συνεχίζουν να λειτουργούν από τις αρχικές τους τοποθεσίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει αποκλειστικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα 10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο
 σχολεία
Gymnasium Carolinum – Μια κληρονομιά μάθησης

Το Gymnasium Carolinum ιδρύθηκε το έτος 804 μ.Χ. και διεκδικεί τη θέση του στην ιστορία ως το παλαιότερο σχολείο της Γερμανίας. Αν και το Gymnasium Paulinum του Münster φαίνεται να έχει προηγηθεί, το Gymnasium Carolinum διατηρεί την ιδιότητά του ως το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γερμανίας. Με μια φιλική αντιπαλότητα στο παιχνίδι, τα δύο αυτά ιδρύματα διεκδικούν αυτόν τον αξιόλογο τίτλο. Παρά την πιθανή διαμάχη, το Gymnasium Carolinum ιδρύθηκε επίσημα το 804 μ.Χ., γεγονός που τεκμηριώνεται σε πιστοποιητικό που εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Η εξέλιξη αυτού του ιδρύματος σημαδεύτηκε από μετασχηματισμούς, καθώς εξελίχθηκε από σχολείο του καθεδρικού ναού σε ένα σύγχρονο δημόσιο ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τη δεκαετία του 1970, το Gymnasium Carolinum έχει υιοθετήσει τη συνεκπαίδευση.

10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο
Γυμνάσιο Paulinum – Καλλιεργώντας τα μυαλά σε όλες τις εποχές

Γύρω στο 797 μ.Χ., το Gymnasium Paulinum πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε, διεκδικώντας τον τίτλο του αρχαιότερου σχολείου της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχολείο αυτό ιδρύθηκε από τον Άγιο Λούντγκερ, ανταποκρινόμενος στην οδηγία του Καρλομάγνου να διαδώσει τον χριστιανισμό στη βορειοδυτική Σαξονία. Ο Άγιος Λούντγκερ ανήγειρε ένα μοναστήρι, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για ένα μοναστικό σχολείο, από το οποίο προέκυψε το Gymnasium Paulinum. Αρχικά ήταν ένα αποκλειστικό ίδρυμα για αγόρια, αλλά έκτοτε μετατράπηκε σε ένα δημοτικό γυμνάσιο μεικτής εκπαίδευσης, το οποίο διαθέτει σημαντική αυτονομία.

 σχολεία
Sherborne School – Μια χιλιετής δέσμευση στην εκπαίδευση

Το Sherborne School, που ιδρύθηκε ως σχολείο του καθεδρικού ναού το 705 μ.Χ., οφείλει την προέλευσή του σε διάταγμα του βασιλιά Ine του Wessex προς τον επίσκοπο του Sherborne, Aldhelm. Το διάταγμα αυτό προέβλεπε την ίδρυση ενός καθεδρικού ναού και ενός κολλεγίου κληρικών για να μειωθεί η πίεση στην αναπτυσσόμενη έδρα του Γουίντσεστερ. Παραμένοντας ακλόνητο μέσα στα ρεύματα του χρόνου, το Sherborne School αποτελεί μαρτυρία της μακρόχρονης εκπαιδευτικής παράδοσης. Είναι εκπληκτικό ότι το σχολείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην αρχική του θέση, προσφέροντας μια εμπειρία οικοτροφείου για όλα τα αγόρια, ενώ παράλληλα φιλοξενεί μια επιλεγμένη ομάδα ημερήσιων μαθητών.

10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο
Beverley Grammar School – Πρωτοποριακή δημόσια εκπαίδευση

Με αβέβαιη ημερομηνία ίδρυσης γύρω στο 700 μ.Χ., η ιστορία του Beverley Grammar School ανάγεται στα εγκαίνια του Beverley Minster. Λειτουργώντας με την πεποίθηση ότι εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Beverley Grammar School ισχυρίζεται ότι είναι το παλαιότερο κρατικό σχολείο της Αγγλίας. Διατηρώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, το σχολείο έχει ασχοληθεί με εξειδικευμένα μαθήματα μηχανικής από το 2002, διατηρώντας την κληρονομιά του ως ίδρυμα για αγόρια.

 σχολεία
Royal Grammar School Worcester – Καλλιεργώντας μυαλά από τον 7ο αιώνα

Το Royal Grammar School Worcester ιδρύθηκε περίπου το 685 μ.Χ. και οι ρίζες του συνδέονται με την ίδρυση ενός κοσμικού μοναστικού σχολείου από τον επίσκοπο Bosel στο Worcester. Μπήκε στην καταγεγραμμένη ιστορία το 1265 με τον διορισμό τεσσάρων ιερέων από τον επίσκοπο Walter of Cantelupe στο ίδρυμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του, το Royal Grammar School Worcester αγκάλιασε την ουσία της εκπαίδευσης και η πορεία του φέρει απόηχους περασμένων εποχών.

 σχολεία
Thetford Grammar School – Μια ταπισερί αιώνων

Το Thetford Grammar School ιδρύθηκε γύρω στο 631 μ.Χ., η ακριβής προέλευση του οποίου καλύπτεται από την ομίχλη του χρόνου. Το σχολείο ισχυρίζεται ότι προήλθε όταν ο βασιλιάς Sigbert των Ανατολικών Αγγέλων ίδρυσε πιθανότατα ένα αυλικό σχολείο στο Thetford. Ενώ οι πρώτες τεκμηριωμένες καταγραφές χρονολογούνται στο 1114, το Thetford Grammar School παραμένει σύμβολο συνέχειας, με την ιστορία του να υφαίνεται μέσα από εποχές και αφηγήσεις.

10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο
Σχολείο του Αγίου Πέτρου – Μια κληρονομιά χαραγμένη στην πέτρα

Ιδρύθηκε το 627 μ.Χ. από τον St Paulinus of York, οι ρίζες του St Peter’s School είναι συνυφασμένες με τα αποκαλυπτήρια του York Minster. Όπως και οι ομότεχνοί του, αυτό το αγγλικό ίδρυμα ξεκίνησε ως ίδρυμα μόνο για αγόρια, ενώ αργότερα εξελίχθηκε ώστε να συμπεριλάβει και κορίτσια στην έκτη τάξη του. Μέσα από τους διαδρόμους της ιστορίας, το St Peter’s School διατήρησε την ταυτότητά του, ενώ παράλληλα προσαρμόστηκε στις μεταβαλλόμενες παλίρροιες της εκπαίδευσης.

 σχολεία
King’s Rochester – Ένας πυλώνας συνέχειας

Χρονολογείται από το 604 μ.Χ., το King’s Rochester είναι ένα από τα μακροβιότερα σχολεία που λειτουργούν συνεχώς στην Αγγλία. Το King’s Rochester ιδρύθηκε λίγο μετά το King’s School στο Canterbury και η κληρονομιά του είναι στενά συνδεδεμένη με τον Καθεδρικό Ναό του Rochester. Η αφοσίωσή του στη μουσική το καθιστά ένα εξαιρετικό σχολείο χορωδίας, που εναρμονίζει την παράδοση με την καινοτομία.

10 αρχαιότερα σχολεία στον κόσμο
The King’s School Canterbury – Ένα μωσαϊκό παράδοσης

Ιδρύθηκε το 597 μ.Χ., το The King’s School Canterbury έχει τη διάκριση να είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία της Ευρώπης που σώζονται. Γεννημένο εν μέσω της άφιξης του Αγίου Αυγουστίνου, η πρώιμη ιστορία του παραμένει ένα

 σχολεία
Shishi – Μια ματιά στο αρχαίο παρελθόν

Ιδρύθηκε γύρω στο 141 – 143 π.Χ. στο Τσενγκντού, Σιτσουάν, Κίνα, το Γυμνάσιο Shishi αποτελεί μια απόδειξη της διαρκούς αγκαλιάς του χρόνου. Ως το παλαιότερο λειτουργικό σχολείο στον κόσμο, κατέχει μια αξιοσημείωτη κληρονομιά. Τοποθετημένο στους χώρους του πρώτου κινεζικού σχολείου που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν, η ίδρυση του Shishi χρονολογείται στα έτη 143 – 141 π.Χ.

Οι απαρχές του σχολείου, ωστόσο, αντιμετώπισαν μια στιγμή δοκιμασίας όταν υπέκυψε σε πυρκαγιά, οδηγώντας στην ανοικοδόμησή του το 194 μ.Χ. Ανεπηρέαστη από τις αντιξοότητες, η τοποθεσία διατήρησε μια αδιάσπαστη κληρονομιά μάθησης. Εξελισσόμενο με την εποχή, το Γυμνάσιο Shishi μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο ίδρυμα το 1902, μεταβαίνοντας στη συνέχεια σε λύκειο (που αναφέρεται ως ανώτερο γυμνάσιο στην Κίνα) μόλις δύο χρόνια αργότερα.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της ταυτότητας του Shishi High School είναι το κύρος του ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας. Γνωστό για την ακαδημαϊκή του αριστεία, το σχολείο επιλέγει σχολαστικά τους μαθητές του, εδραιώνοντας περαιτέρω την ιδιότητά του ως διακεκριμένου κόμβου μάθησης.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi