Ειδήσεις και Νέα

Υπεγράφη η συμφωνία για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Οι Ομοσπονδιακοί Υπουργοί κ.κ. Giffey και Maas χαιρετίζουν το μεγάλο αυτό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των νέων των δύο χωρών.

Η Γερμανία και η Ελλάδα δημιούργησαν τη νομική βάση για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη σήμερα από τις δύο Υφυπουργούς κ. Juliane Seifert (Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας) και Antje Leendertse (Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών) και τον έλληνα Γενικό Γραμματέα Νεολαίας, κ. Παυσανία Παπαγεωργίου κατά τη συνάντησή τους στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είχαν συνομολογηθεί από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους μεταξύ της Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικογένειας, κ. δρος Franziska Giffey και της ελληνικής πλευράς στην Αθήνα. Η Υπουργός χαιρέτισε τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ως ορόσημο: «Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτούμε κάτι σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία δύσκολη συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε περαιτέρω τη στενή σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα συμβάλλει στη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των νέων ανθρώπων των δύο χωρών, στη μείωση των προκαταλήψεων και στην κατανόηση του τρόπου ζωής, των παραδόσεων και της νοοτροπίας στην εκάστοτε άλλη χώρα. Πέραν τούτου, είναι προφανές ότι οι διεθνείς συναντήσεις είναι η καλύτερη πρόληψη για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας. Κι εκεί, όπου συναντιούνται νέοι άνθρωποι, δημιουργούνται συχνά φιλίες ζωής».

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Heiko Maas δήλωσε: «Χαίρομαι, που η ελληνογερμανική φίλια αποκτά μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας μία πολύ πρακτική παράμετρο. Η δραστηριοποίησή μου υπέρ της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας αποτελούσε προσωπική μου επιδίωξη και κίνητρο. Μία κοινή, ευρωπαϊκή νεολαία αποτελεί το μέλλον της Ευρώπης. Χαίρομαι δε ιδιαιτέρως, που αποφασίσαμε να ορίσουμε τη Λειψία ως έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας!»

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα εσωτερικά καταστατικά του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το γερμανικό γραφείο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό τη λειτουργία του στη Λειψία, αλλά και στο μέρος που πρόκειται να οριστεί στην Ελλάδα. Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ιδρύεται στα πρότυπα του Γαλλογερμανικού και του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, τα οποία ιδρύθηκαν το 1963 και 1991 αντίστοιχα.

Ο στόχος για την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ νέων ανθρώπων από τη Γερμανία και την Ελλάδα είχε ήδη προβλεφθεί στην προγραμματική συμφωνία της περασμένης βουλευτικής περιόδου. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στην παρούσα φάση διαθέτει ετησίως τρία εκατομμύρια Ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Κατά τη φάση προετοιμασίας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας κερδήθηκε μέσω του ειδικού προγράμματος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας για την εντατικοποίηση της ανταλλαγής μεταξύ της ελληνικής και γερμανικής νεολαίας, μία πληθώρα συνεργατών και στις δύο χώρες, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία και αυταπάρνηση έδωσαν ζωή στις ανταλλαγές. Τον περασμένο χρόνο ενισχύθηκαν μέσω του ειδικού προγράμματος περίπου 130 ελληνογερμανικές ανταλλαγές με περίπου 4.200 συμμετέχοντες. Η κινητοποίηση αυτή πρόκειται μελλοντικά να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί σθεναρά μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.agorayouth.com 

Σχετικές αναρτήσεις

Tύμβος Καστά: Το ακριβό μυστικό που έκρυβε ο τάφος της Αμφίπολης.

e-enimerosi

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν στην Έρπαα. Οι σφαγές και οι φρικαλεότητες που ακολούθησαν.

e-enimerosi

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία “ακυρώνει” το αφήγημα του Βρετανικού μουσείου – “Επιθυμούμε μια ρεαλιστική λύση απαντά το μουσείο