Μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.
Η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες την Κυριακή στις πρώτες εκλογές, αφού η χώρα διέκοψε τη διεθνή διάσωσή της.
Οι ψηφοφόροι έχουν μια επιλογή: να δώσουν μια δεύτερη θητεία στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή να υποστηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην πορεία να κερδίσει και θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης από το Harvard κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη στις υποσχέσεις μανιφέστου του για μείωση των φόρων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αν μπορέσει να τα βγάλει όλα στην πράξη, η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της επιτέλους.
Ο κατεστημένος Τσίπρας επέστρεψε τη χώρα στην ανάπτυξη – αλλά μόνο αφού έσπασε τις αρχικές του υποσχέσεις και έριξε την οικονομία σε μια οδυνηρή και περιττή ύφεση από την οποία μόλις ανακτήθηκε.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,9% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση κατά 2,2% τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι φορτωμένη με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ.
Ο Τσίπρας μπορεί να πάρει κάποια πίστωση για αυτή τη βελτίωση. Το 2015, αφού έκανε άγριες υποσχέσεις ότι θα μπορέσει να αλλάξει τους όρους της διάσωσης, επέλεξε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μετά την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν είχε επιλέξει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, πιθανότατα θα είχε ακολουθήσει οικονομική κατάρρευση. Αντ ‘αυτού, ο Τσίπρας απομάκρυνε τους πιο ριζοσπαστικούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος κρυφά εξέτασε τρόπους για την ανάπτυξη ενός συστήματος παράλληλων πληρωμών.
Ωστόσο, η τιμή για το volte-πρόσωπο του Τσίπρα ήταν περισσότερο να υποφέρει. Η κυβέρνηση έπρεπε να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου για να εμποδίσει τη διαρροή χρημάτων από το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας του κινδύνου μετατροπής σε νέες δραχμές. Η οικονομία, η οποία βρισκόταν στην πορεία ανάκαμψης, συρρικνώθηκε για δύο συνεχή έτη.
Ο Τσίπρας τρέχει πλέον σε μια πλατφόρμα ανακατανομής, την οποία πιστεύει ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ατζέντα υπέρ των επιχειρήσεων της κεντροδεξιάς. Κατά την προετοιμασία για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, χρησιμοποίησε ένα μέρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος για να δώσει στους συνταξιούχους ένα μπόνους και τη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών. Όμως, το εκλογικό σώμα φαίνεται να είχε αρκετό: ο Μητσοτάκης κέρδισε μια μεγάλη διαφορά, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να καλέσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές . Τον Σύριζα ψηφίζει σήμερα το 24,3% των ψήφων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alco , πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ανέρχεται στο 34%. Άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης σαφή προβάδισμα στην Ν.Δ.
Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία ή να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με το Κινάλ, ένα κεντρικό κόμμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η προτεραιότητά του πρέπει να είναι να αξιοποιήσει την υποστήριξη που έχει τόσο στο σπίτι όσο και στις αγορές.
Οι αποδόσεις στα κυρίαρχα ομόλογα της Ελλάδας έπεσαν μόλις πάνω από 2%, από 3,5% μόλις πριν από δύο μήνες. Η ανακοίνωση του Mario Draghi ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ανακουφίσει και πάλι τη νομισματική πολιτική και η προσδοκία ότι ο διάδοχός της, Christine Lagarde, θα συνεχίσει στην ίδια πορεία βοήθησε σαφώς. Ωστόσο, το ασφάλιστρο κινδύνου μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών έχει επίσης μειωθεί, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές αναμένουν από τη χώρα να γυρίσει μια γωνία μετά την ψηφοφορία. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών έχει αναρριχηθεί πάνω από 45% φέτος.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να επιδιώξει να ανοίξει τα προστατευμένα ολιγοπώλια της Ελλάδας στον ανταγωνισμό – κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο Τσίπρας – και να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.
Με τη νέα πολιτική εντολή του, θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτύχει καλύτερες συνθήκες από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. Με τύχη, θα μπορούσε επίσης να λάβει παραχώρηση για να μειώσει το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% ετησίως έως το 2022 και κατά μέσο όρο 2,2% στη συνέχεια.
Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος και ο Μητσοτάκης να απογοητεύσει τόσο το εκλογικό σώμα όσο και τους επενδυτές. Ο πρόγονος μιας από τις πιο σημαντικές πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας θεωρείται ως εκσυγχρονιστής – αλλά πολλοί στο κόμμα του δεν είναι. Τα κατοχυρωμένα συμφέροντα μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά πολλά, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αναζήτηση καλύτερων όρων από την ΕΕ. Μια άλλη ύφεση στη ζώνη του ευρώ ή μια κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε επίσης να πλήξει την οικονομία.
Αλλά μετά από τέσσερα χρόνια σπασμένων υποσχέσεων, οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να γυρίσουν μια σελίδα.
πηγή: bloomberg.com