Οικονομία

Σε νέα υψηλά έτους αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο.

Πάνω και από τις 1.330 μονάδες πλασαρίστηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε χωρίς τη βοήθεια των σηματωρών του να κινηθεί έντονα ανοδικά, να υπερκεράσει το χαμένο έδαφος της Δευτέρας, αλλά και να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,20% στις 1.331,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.334,55 μονάδων (+1,42%) και 1.319,65 μονάδων (+0,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,19 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,39 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,68 εκατ. τεμάχια αξίας 15,43 εκατ. ευρώ.

Σε νέα υψηλά έτους αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 3.233,45 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.177,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.095,28 μονάδες.

Με καλύτερες δυνάμεις

Η αγορά δείχνει να “ξαποσταίνει” για λίγο και να ξαναπιάνει με μεγάλη ευκολία το μίτο της ανόδου, έχοντας μάλιστα ως “σωματοφύλακες” τους τίτλους που έχουν ήδη πρωταγωνιστήσει στην υπεραπόδοση του 2023. Ο Μυτιληναίος σε νέα ιστορικά υψηλά έδωσε από την έναρξη μάλιστα το έναυσμα της σημερινής ανόδου, “ξυπνώντας” ακόμη και υστερούντες τίτλους, όπως ο ΟΤΕ.

Έτσι, η αγορά έδειξε ότι έχει ανασυνταχθεί μετά την διόρθωση της Δευτέρας (μιάμιση… ημέρα χρειάστηκε η αγορά για να καλύψει το χαμένο έδαφος) και διέσπασε ακόμη και τα τοπικά υψηλά των 1.327 μονάδων. Μετά από μια μίνι διάχυση του ενδιαφέροντος, η εστίαση επέστρεψε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου και βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών. Η σημερινή κίνηση επίσης ήρθε χωρίς τη συμβολή κλάδων που δίνουν τον τόνο, όπως είναι ο τραπεζικός.

Ο τραπεζικός κλάδος όμως παραμένει στο επίκεντρο, καθώς ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται σε ένα διαγραμματικό “ξέφωτο” με μόνο εμπόδιο το… σαθρό όριο των 1.100 μονάδων. Ανοδική διάσπαση πάνω από τις 1.100 μονάδες θα αναπτύξει ισχυρές ανοδικές δυνάμεις προς την αντίσταση των 1.235 μονάδων, η οποία δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί στις μέρες της επενδυτικής βαθμίδας.

Τεχνικά, σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά στοχεύει στο υψηλό του 2014 στις 1.379 μονάδες για αρχή, με την τάση να είναι αρκετά ισχυρή. Ο FTSE 25 έχει βάλει πλώρη για τη ζώνη των 3.255-3.275, όπου είναι σημαντική αντίσταση, με μια πιθανή κατοχύρωση να αναμένεται να δώσει έξαρση στις 3.350 μονάδες. Ο τραπεζικός έχει τις 1.137 μονάδες ως επόμενη κοντινή αντίσταση, ενώ μεγάλος επόμενος στόχος είναι οι 1.250 μονάδες.

Στο ταμπλό

Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 7%, με τη Cenergy να ακολουθεί με +6,33%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο και ΟΤΕ, άνω του 2% σε Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% σε Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank.

Ήπια ήταν τα κέρδη σε Quest, Λάμδα, Autohellas, Eurobank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς. Ο Σαράντης έχασε 1,81%.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κάθε επένδυση έχει τρία κόστη

Εβίτα Μανούδη

Αφού τα «γκουγκλάρουμε», γιατί τα κάνουμε λάθος;

Εβίτα Μανούδη

Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη τον Ιούνιο

e-enimerosi