Πολιτική

«Πράσινο φως» από τον EFSF στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το συνολικό όφελος για την Ελλάδα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος. Όπως ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η απόφαση βασίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις,

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχαν πληρωθεί σε τόκους την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018. Επιπλέον για το διάστημα από 17 Ιουνίου 2018 έως 17 Ιουνίου 2019 μειώνεται στο 0% από το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για δάνεια του EFSF. Με τη μείωση αυτή εξοικονομούνται 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος από αυτά τα δύο, ξεπερνά τα 329 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο ESM μεταφέρει στη χώρα μας 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί ύδη από τις 26 Απριλίου στο Euroworking Group. Στη δήλωσή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει: «Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει βασικές μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή απόφαση αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στη δέσμευση αυτή. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ κάλεσε επίσης τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θα διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων.  Σημειώνεται ότι το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

e-enimerosi

Ο Νίκος Παππάς προτείνει ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

Χρήστος Μουρτζούκος