Με την εφαρμογή Digital Twin (κτιρίων, δρόμων, υποδομών, κτιρίων), δημιουργείται η ψηφιακή αναπαράσταση του νησιού. Μετά από την ολοκληρωμένη τρισδιάστατη οπτικοποίηση οι ερευνητές της ομάδας του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΚΕΤΑ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Άγγελο Μπεκιάρη, έχουν την δυνατότητα να κάνουν απομακρυσμένη αλλά ακριβή καταγραφή και εξαγωγή των ενεργειακών χαρακτηριστικών ολόκληρου του νησιού.
Τα δεδομένα «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα κεντρικής διασύνδεσης κι διαχείρισης πληροφοριών και η διαχείριση ξεκινά. Ο στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και αυτός επιτυγχάνεται με πολλές καινοτόμες εφαρμογές όπως το λογισμικό παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο που καταγράφει την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων παρακολουθεί τους αισθητήρες καταγραφής των ατμοσφαιρικών ρύπων , ελέγχει την ευέλικτη παραγωγή των ΑΠΕ κλπ
Τα όσα εξηγεί ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ (ερευνητικού κέντρου με ρεκόρ δημιουργίας νεοφυών εταιρειών, αλλά και χρηματοδοτήσεων) Ά. Μπεκιάρης μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΓΕΚ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέρονται στις νέες πρακτικές της Καινοτομίας της Έρευνας και της Επιχειρηματικότητας που αναδύονται στο νέο περιβάλλον του 22ου αιώνα.
Μετά το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» στη Νίσυρο που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας σε νησιά, στην ανάπτυξη των έξυπνων κτιρίων αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας αέρα, σειρά έχει τώρα η Χάλκη που σταδιακά μετατρέπεται σε πράσινο-έξυπνο νησί.
Η εξέλιξη των ελληνικών νησιών σε πράσινα και ευφυή δεν είναι η μόνη αλλαγή στον «χάρτη» των καινοτομιών της Ελλάδας
Εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων της χώρας αναφέρθηκαν στις ψηφιακές καινοτομίες που δημιουργούνται με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το Smart Campus του Δημόκριτου και την έξυπνη διαχείριση σκουπιδιών, το Smart Attica Innovation Hub και τις δράσεις του κ.ά. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το μεγάλο στοίχημα της διασύνδεσης επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων κερδίζεται με τη δημιουργία περισσότερων και αποτελεσματικότερων εργαλείων.
Η ενότητα «Έρευνα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» περιλαμβάνεται στο πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, μίλησαν ακόμη οι:
- Δρ Ευάγγελος Καρκαλέτσης Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακή Καινοτομία» Δημόκριτος
- Δρ Πέτρος Μαραγκός Δ/ντης Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ε.Κ. Αθηνά, Καθηγητής Τομέα Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής με θέμα «Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη/Ε.Κ Αθηνά»
- Δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Το εμβληματικό έργο Κέντρο Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
- Μιχάλης Κόκκινος, Ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος Moptil με θέμα « Startup Moptil: Tο ταξίδι από την ιδέα στην πραγματικότητα»
- Δρ. Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης ΑΠΘ, Συνιδρυτής της spin off RealMINT με θέμα Ευφυής πρόβλεψη ζήτησης και αξιολόγησης συμπεριφοράς
- Δρ. Λεωνίδας Ντζιαχρήστος, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με θέμα Επιχειρηματικότητα από το ελληνικό πανεπιστήμιο: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος.
- Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ με θέμα «Αξιοποιώντας διαστημική τεχνολογία για την αξιολόγηση της καλής λειτουργίας/υγείας των αιμοφόρων αγγείων και τη διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου στη Γη»