Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η NASA φωτογράφησε «χέρι-φάντασμα».

Το νεότερο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της NASA κατέγραψε μια μοναδική εικόνα μιας αστρικής έκρηξης, τα απομεινάρια της οποίας μοιάζουν με χέρι σκελετού στο βαθύ διάστημα.

Το «χέρι-φάντασμα» – επίσημα γνωστό ως MSH 15-52 – δημιουργήθηκε από τον θάνατο ενός τεράστιου άστρου. Αυτό το καταστροφικό γεγονός, που ονομάζεται έκρηξη σουπερνόβα, άφησε πίσω του ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο, υπερπυκνό αστρικό κουφάρι, γνωστό ως πάλσαρ.

Τα πάλσαρ είναι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων που έχουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, τα οποία δημιουργούν ισχυρούς πίδακες φορτισμένων σωματιδίων και έντονο άνεμο που σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό ως νεφέλωμα ανέμου πάλσαρ. Το πάλσαρ PSR B1509-58 βρίσκεται κοντά στο κέντρο της εικόνας – ή στη βάση της παλάμης του MSH 15-52 – και εκτοξεύει σωματίδια στο διάστημα, δημιουργώντας ένα λαμπερό σχήμα που μοιάζει με ανθρώπινο χέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Χρησιμοποιώντας τον Εξερευνητή Απεικόνισης Πολωσιμετρίας Ακτίνων-Χ (IXPE) της NASA, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, οι επιστήμονες παρατήρησαν το MSH 15-52 για περίπου 17 ημέρες, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του πάλσαρ και τον προσανατολισμό των πιδάκων ακτίνων-Χ, γνωστός και ως πόλωση ακτίνων-Χ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο έδειξε ότι η ποσότητα της πόλωσης είναι αξιοσημείωτα υψηλή σε μεγάλες περιοχές του MSH 15-52, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει μικρή τύρβη σε αυτές τις περιοχές του νεφελώματος του ανέμου του πάλσαρ. Αυτό δημιουργεί ευθείες και ομοιόμορφες γραμμές μαγνητικού πεδίου (που φαίνονται στα δάχτυλα και τον αντίχειρα), ενώ οι σύνθετες, τυρβώδεις περιοχές δίνουν στα σωματίδια μια «ενεργειακή ώθηση», η οποία μπορεί να φανεί στον ευδιάκριτο, φωτεινό πίδακα ακτίνων Χ κοντά στο στον «καρπό» της δομής σε σχήμα χεριού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η σύνθετη απεικόνιση δείχνει το φανταστικό αντικείμενο που μοιάζει με χέρι, το MSH 15-52, όπως φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra X-ray της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο IXPE, αποκαλύπτοντας παράξενες δομές που μοιάζουν με τα οστά ενός ανθρώπινου χεριού.
google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι φυσικοί προτείνουν δρόμο για πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα ρομπότ

e-enimerosi

Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL :”Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την  ανθρώπινη ευφυΐα”

e-enimerosi

Ερευνητές λένε ότι υπάρχει «κοσμικό σφάλμα» στη θεωρία της σχετικότητας και ξέρουν πώς να το διορθώσουν

e-enimerosi