Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο αστρονόμος βλέπει «σαφείς ενδείξεις» της κατάρρευσης της βαρύτητας.

Η βαρύτητα θα μπορούσε σύντομα να μας εμφανιστεί με νέο πρίσμα. Μια εναλλακτική θεωρία κερδίζει έδαφος και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αστροφυσική.

Η βαρύτητα είναι ίσως ο πιο γνωστός νόμος της φύσης που όλοι έρχονται αντιμέτωποι αρκετές φορές την ημέρα. Τα σημερινά μοντέλα βαρύτητας βασίζονται στις θεωρίες του Ισαάκ Νεύτωνα και του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Επιπλέον, για να εξηγήσει τις ασυνήθιστες κινήσεις ορισμένων ουράνιων σωμάτων, η κοσμολογία εισήγαγε τη σκοτεινή ύλη – μια ουσία που δεν έχει ανιχνευθεί μέχρι τώρα, αλλά λέγεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του σύμπαντός μας. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία Esa μόλις εκτόξευσε ένα διαστημικό ανιχνευτή για να εξερευνήσει τη σκοτεινή ύλη .

Ωστόσο, μια εναλλακτική προσέγγιση για τη βαρύτητα απαλλάσσει τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη. Η θεωρία MOND (MOND σημαίνει “Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική”) αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Ισραηλινό φυσικό Mordehai Milgrom. Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστροφυσικό Pavel Kroupa διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά των ανοιχτών αστρικών σμηνών αντιστοιχεί περισσότερο στις προβλέψεις της θεωρίας MOND παρά στο συμβατικό μοντέλο.

Ερευνητής βρίσκει «άμεσες ενδείξεις τυπικής κατάρρευσης βαρύτητας»

Ο αστρονόμος Kyu-Hyun Chae από το Πανεπιστήμιο Sejong στη Σεούλ έχει επικυρώσει το τρέχον μοντέλο βαρύτητας Newton-Einstein και τη θεωρία MOND εξετάζοντας την επιτάχυνση 26.500 δυαδικών αστεριών που είχαν ανιχνεύσει προηγουμένως το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της ESA. Και τα νέα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν από τον Chae στο The Astrophysical Journal, θα μπορούσαν να είναι σημαντικά: υποδηλώνουν ότι τα αστέρια είναι πιο πιθανό να κινούνται σύμφωνα με το μοντέλο MOND όταν η επιτάχυνσή τους πέσει κάτω από το ένα νανόμετρο ανά δευτερόλεπτο, λένε οι ερευνητές το τετράγωνο μειώνεται.

Στην εργασία του, ο Chae γράφει για «άμεσες ενδείξεις για την κατάρρευση της τυπικής βαρύτητας υπό ασθενή επιτάχυνση». Βρήκε μια «ακίνητη ανωμαλία βαρύτητας υπέρ της τροποποιημένης βαρύτητας που βασίζεται στο MOND», συνεχίζει η μελέτη. Σε αυτό, ο Chae αναφέρει «σαφείς αποδείξεις» ότι η κίνηση των δυαδικών αστεριών σε χαμηλές επιταχύνσεις είναι ακριβώς όπως προβλέπεται από τη θεωρία AQUAL που βασίζεται στη Σελήνη.

Ο αστρονόμος είναι σίγουρος: «Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά»

Σε μια δήλωση από το πανεπιστήμιό του, ο Chae είπε ότι είναι απίθανο “κάποια συνωμοσία ή άγνωστο σχέδιο” να προκαλέσει την παρατηρούμενη ανωμαλία. Η ερευνήτρια τονίζει: «Εξέτασα όλες τις πιθανές συστηματικές. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά. Αναμένω τα αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν και να τελειοποιηθούν με καλύτερα και μεγαλύτερα δεδομένα στο μέλλον. Έχω επίσης δημοσιεύσει όλους τους κωδικούς μου για διαφάνεια και προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων ερευνητών».

Ο Mordehai Milgrom, ο δημιουργός της θεωρίας MOND αλλά δεν συμμετέχει στην τρέχουσα μελέτη, επισημαίνει: «Εάν αυτή η ανωμαλία αποδειχθεί ότι είναι μια κατάρρευση της Νευτώνειας δυναμικής, και το πιο σημαντικό, εάν είναι πράγματι συνεπής με τις απλούστερες προβλέψεις του MOND, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την αστροφυσική, την κοσμολογία και τη θεμελιώδη φυσική γενικά». Ωστόσο, απαιτείται ανεξάρτητη ανάλυση προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Οι ειδικοί αναμένουν «τεράστιες» επιπτώσεις στην αστροφυσική.

Ο αστροφυσικός Πάβελ Κρούπα είναι πεπεισμένος: «Με αυτή τη δοκιμή σε απομακρυσμένα δυαδικά και τις δοκιμές μας σε ανοιχτά αστρικά σμήνη κοντά στον Ήλιο, τα δεδομένα υποδηλώνουν τώρα έντονα ότι η βαρύτητα είναι Milgromian και όχι Νευτώνεια. Ο αντίκτυπος σε όλη την αστροφυσική είναι τεράστιος». 

Η βοήθεια μηχανών χρησιμοποιήθηκε για αυτό το συντακτικό άρθρο. Το άρθρο ελέγχθηκε προσεκτικά από την εκδότη Tanja Banner πριν από τη δημοσίευση.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: © imagoUPI

Σχετικές αναρτήσεις

Οι φυσικοί προτείνουν δρόμο για πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα ρομπότ

e-enimerosi

Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL :”Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την  ανθρώπινη ευφυΐα”

e-enimerosi

Ερευνητές λένε ότι υπάρχει «κοσμικό σφάλμα» στη θεωρία της σχετικότητας και ξέρουν πώς να το διορθώσουν

e-enimerosi