Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεοΔιεθνήΚοινωνία ΚόσμοςΠολιτική

«Έκκληση» των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών από το Χαλέπι, για βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα μέσω της e-enimerosi (Βίντεο)

Συνέντευξη στην e-enimerosi με τον κύριο Καΐς, για τη δύσκολη κατάσταση των Χριστιανών στη Συρία και τις ελπίδες για διεθνή υποστήριξη.

Η συνέντευξη του κ. Καΐς, επικεντρώνεται στην κρίσιμη κατάσταση των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία, και ιδιαίτερα στην πόλη του Χαλεπιού, η οποία υπήρξε ιστορικά κέντρο του ελληνικού πολιτισμού και της ορθόδοξης πίστης στην περιοχή του Λεβάντε. Ο κ. Καΐς αναφέρεται στις διώξεις, τις εκδιώξεις και τη βία που υφίστανται οι Χριστιανοί στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινότητα στη Συρία έχει υποστεί δραματική μείωση, με τον αριθμό των Χριστιανών στο Χαλέπι να έχει πέσει από πάνω από 500.000 σε λιγότερους από 20.000.

Η συνέντευξη αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ορθόδοξης πίστης στην περιοχή, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, ακόμη και σε συνθήκες πολέμου και διωγμών. Ο κ. Καΐς αναφέρει ότι πολλές εκκλησίες στη Συρία εξακολουθούν να τελούν τη Λειτουργία στην ελληνική γλώσσα, ενώ τονίζει τη θεμελιώδη ανάγκη για διεθνή στήριξη, ιδίως από την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτούν οι χριστιανικές κοινότητες και η πολιτιστική τους κληρονομιά.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, διαδραματίζει έναν σημαντικό διπλωματικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των κοινοτήτων, αλλά η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, με πολλές εκκλησίες και μοναστήρια να έχουν υποστεί ζημιές και τον πληθυσμό να είναι σε διαρκή φόβο. Η συνέντευξη καταλήγει με την ελπίδα ότι οι Χριστιανοί της Συρίας θα λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να παραμείνουν στις περιοχές τους, όπως το Χαλέπι και η Δαμασκός, όπου έχουν ρίζες χιλιετιών.

Συνοψίζοντας: Ο κ. Καΐς εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία, επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνή υποστήριξη, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτιστικό δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Συρίας. Στο επίκεντρο παραμένει η διατήρηση των χριστιανικών κοινοτήτων και των παραδόσεών τους εν μέσω συνεχιζόμενης σύγκρουσης και διωγμών.

Η συνέντευξη:

ΧΜ: Καλησπέρα, κύριε Καΐς, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας. Είστε στη Γερμανία, αλλά η σκέψη σας είναι συνεχώς με τους συμπατριώτες σας στη Συρία. Καταρχήν, τι πληροφορίες έχετε για τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς στο Χαλέπι; Αυτή η πόλη ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Λεβάντε, το κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, της πίστης και της τέχνης.

Κάις: Γεια σας, θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Το Χαλέπι, ιστορικά γνωστό ως Beroea=Βέροια, που είναι πόλη της Μακεδονίας, σημαντικό κέντρο του ελληνορθόδοξου πολιτισμού και της πίστης. Η ελληνική κοινότητας στο Χαλέπι ξεκινάει την ύπαρξή της από την ορθόδοξη πίστη από τον πρώτο αιώνα του Χριστιανισμού, αλλά και πριν από τους Χριστιανούς. Η περιοχή επηρεάστηκε από τον ελληνικό πολιτισμό, έτσι πριν από το 2011 υπήρχαν περίπου 400.000 χριστιανοί, σήμερα βρίσκουμε σχεδόν 20.000 χριστιανούς, δηλαδή η πλειοψηφία τους ανήκει στην Ελληνορθόδοξη και Ελληνοκαθολική Εκκλησία.

ΧΜ: Σήμερα τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι έχουν πεθάνει πάνω από 800 ανθρώπους και 115 χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από το Χαλέπι και τις γύρω περιοχές.

Κάις: Ακριβώς, οι Χριστιανοί σε αυτήν την περιοχή είναι επίσης εκτεθειμένοι σε διώξεις, εκδίωξη και βία, η πτώση της Χάμα, παραδείγματος χάρη, ανάγκασε πολλούς να εγκατασταθούν στην κοιλάδα των Χριστιανών. Αυτή είναι η Χομς, αυτές οι κοινότητες τώρα αντιμετωπίζουν απειλές για την ζωή τους, την πίστη τους και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Έρχονται πολλά νέα σχετικά με οικογένειες χριστιανών που πλέον εγκατέλειψαν τη Χομς, έχουν αφήσει την Χόμς, και είναι τώρα στην Δαμασκό, μεταναστεύουν στην Δαμασκό.

ΧΜ: Χθες καταλήφθηκε και η πόλη Χάμα και οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί κατέφυγαν στην Κοιλάδα των Χριστιανών. Πιστεύετε ότι διώκονται χριστιανοί από αυτές τις περιοχές; 

Κάις: Όπως λοιπόν είπα, οι Χριστιανοί σε κάθε περίπτωση διώκονται, στο παρελθόν ο αριθμός των Χριστιανών ήταν πάνω από 500.000 στο Χαλέπι και στη Χάμα, και τώρα μιλάμε για λιγότερους από 20.000, με τον καιρό λοιπόν, ο αριθμός μειώνεται.

ΧΜ: Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ της εκκλησίας μας και αυτής της Ελλάδας; Μιας και μιλάτε σε ελληνικό κανάλι.

Κάις: Οι εκκλησίες μας είναι πανομοιότυπες με τις εκκλησίες στην Ελλάδα. Όταν πάει κάποιος σε μία Λειτουργία ή Παράκληση στην Εκκλησία μας, νιώθει σαν να είναι στην Ελλάδα. Οι εικόνες είναι οι ίδιες, η Λειτουργία είναι η ίδια και τα ίδια τα πρόσωπα των ανθρώπων αντικατοπτρίζουν την ίδια κληρονομιά. Κάποιες εκκλησίες στην Συρία κάνουν την Λειτουργία ακόμα στην ελληνική γλώσσα, είναι πανομοιότυπες, σε αντίθεση με την σχέση μας π.χ. με την Ρωσία, η οποία είναι κι εκείνη ορθόδοξη, η σύνδεσή μας με την Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στους αιώνες.

ΧΜ: Την περασμένη Δευτέρα η Ελληνική Οργάνωση Αντιοχείας έστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθεια του ελληνικού κράτους. Εορτάζουν τη μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, καθώς και τη στήριξη που παρείχαν οι πρόγονοί τους  κατά την Ελληνική Επανάσταση πριν από 203 χρόνια (1821). Ξέρετε αν υπήρξε ανταπόκριση και αν υπάρχει βοήθεια από την Ελλάδα; 

Κάις: Τόσοι πολλοί Έλληνες πολιτικοί και βουλευτές γνωρίζουν την κατάστασή μας και έχουν δείξει αλληλεγγύη, έχουν υποστηρίξει ακόμη και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την υποστήριξή τους, επομένως η ελληνική κυβέρνηση έχει σημαντική διπλωματική επιρροή που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιτευχθεί αυτό. Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η διατήρηση των χριστιανικών χωριών που βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ναι ναι, λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και αυτών των κοινοτήτων, η Αθήνα βρίσκεται σε καλή θέση σε διεθνές επίπεδο για την προστασία τους, μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τις διπλωματικές τις σχέσεις ώστε αυτός ο χριστιανικός πληθυσμός να προστατευθεί και η πολιτιστική του κληρονομιά εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

ΧΜ: Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Πατριαρχείο Αντιοχείας;

Κάις: Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τεράστια πίεση. Οι κληρικοί και οι πιστοί του είναι διασκορπισμένοι, ενώ πολλές εκκλησίες και μοναστήρια έχουν υποστεί ζημιές. Ο ρόλος του ως πολιτιστικός και πνευματικός ηγέτης είναι καθοριστικός, ιδιαίτερα για τη διατήρηση της παρουσίας αυτών των κοινοτήτων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Φοβόμαστε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν πλέον Χριστιανοί σε αυτή την περιοχή, όπου ιδρύθηκαν οι πρώτες εκκλησίες.

ΧΜ: Τι πιστεύεται ότι θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Συρία;

Κάις: Λοιπόν, παρακολουθούμε πάντα… Παρακολουθούμε πάντα τις ειδήσεις, τι… Δηλαδή, τώρα έρχονται πολλές αναφορές. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Δηλαδή, η κατάσταση είναι πολύ χαοτική. Στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, έχουμε ομάδες της Αλ Κάιντα, ριζοσπαστικές ομάδες, στη Συρία, που… δηλαδή, υποστηρίζονται από την Τουρκία. Και επίσης, δηλαδή, υπάρχουν πολλές χώρες που παίζουν ρόλο και στη Συρία.

ΧΜ: Έχετε κάποια ανακοίνωση ή μιλάτε για παράδειγμα με γνωστούς και συγγενείς;

Κάις: Λοιπόν, έχουμε επαφή στο Χαλέπι. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με μερικούς ανθρώπους. Μας είπαν, δηλαδή, ότι η κατάσταση είναι καλή μέχρι στιγμής. Δηλαδή, ναι, φοβούνται. Δεν μπορούν επίσης να μιλήσουν τόσο ανοιχτά. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που βρίσκονται στο Χαλέπι. Ακόμα κι όταν είσαι σε επαφή με τους ανθρώπους στη Δαμασκό. Δηλαδή, νιώθεις ότι οι άνθρωποι τώρα έχουν πολύ φόβο, επειδή δεν ξέρουν τι θα συμβεί. Εάν θα μείνουν στη Δαμασκό ή εάν, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να πάνε κάπου αλλού. Κανείς δεν ξέρει την κατάσταση. Ακόμη και η κυβέρνηση στη Συρία δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Δεν ενημερώνει καθόλου τον κόσμο. Ο κόσμος βλέπει τώρα ειδήσεις παντού και δεν ξέρει τι θα συμβεί. Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα.

ΧΜ: Δεν γνωρίζουμε τι θα έρθει από τις ομάδες της Αλ Κάϊντα ή γενικά τις τρομοκρατικές ομάδες στην Δαμασκό.

Κάις: Ακριβώς, όταν, για παράδειγμα, έρθουν στη Δαμασκό, αυτό μετράει πρώτα, δηλαδή αυτό που έχουμε τώρα. Δηλαδή, εντάξει, και τι θα συμβεί στο επόμενο βήμα; Θα υπάρξει μια ισλαμική κυβέρνηση στη Συρία; Ή τι θα συμβεί με τις άλλες κοινότητες στη Συρία; Είναι χαοτικό, δηλαδή κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

ΧΜ: Ο ηγέτης Τζουλάνι (ηγείται των τρομοκρατικών ομάδων) είπε ότι θέλουν τον Πρόεδρο Άσαντ να φύγει από τη Συρία. Αλλά μετά, τι έρχεται στις επόμενες ημέρες;

Κάις: Αυτό, αυτό, αυτό…

ΧΜ: Στις επόμενες ημέρες.

Κάις: Ακριβώς, πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, τότε πρέπει να περιμένουμε, πραγματικά. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον.

ΧΜ: Είναι πολύ, πολύ δύσκολο.

Κάις: Ακριβώς, είναι δύσκολο και επίσης επικίνδυνο για πολλούς ανθρώπους. Αλλά πρέπει να περιμένουμε. Και ελπίζουμε ότι… Δηλαδή, το κύριο είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή.

ΧΜ: Αυτό είναι καλό. Αλλά τι θα συμβεί στο μέλλον; Περιμένουν, για παράδειγμα, βοήθεια από τη Δύση, από την ΕΕ ή από την Αμερική;

Κάις: Δηλαδή, βοήθεια από την ΕΕ ή αν μπορούμε να την περιμένουμε;

ΧΜ: Ναι, ακριβώς.

Κάις: Πραγματικά, δεν μπορώ να πω Ναι ή Όχι. Δηλαδή, ελπίζουμε μόνο αυτές οι κοινότητες να λάβουν υποστήριξη. Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν από το Χαλέπι. Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν από τη Δαμασκό. Θέλουν να μείνουν εκεί. Έχουν εκεί δηλαδή μια μακρά παρουσία σε αυτές τις πόλεις. Δηλαδή, ελπίζουμε ότι αυτές οι κοινότητες τώρα έχουν υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν, για παράδειγμα, να παραμείνουν στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, στη Συρία, στον Λίβανο, δηλαδή να παραμείνουν.

ΧΜ: Αλλά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, αν ο κόσμος παραμείνει εκεί;

Κάις: Λοιπόν, γνωρίζω ανθρώπους, για παράδειγμα, που βρίσκονται στο Χαλέπι. Δηλαδή, δεν θέλουν απλά να φύγουν από το Χαλέπι. Έχουν εκεί πολλές αναμνήσεις, έχουν πολλές σχέσεις με τους ανθρώπους εκεί, με την εκκλησία, για παράδειγμα, ή κάνουν εθελοντική εργασία και τα λοιπά. Απλά δεν θέλουν να φύγουν. Ελπίζουμε ότι αυτή η κοινότητα θα λάβει υποστήριξη, ώστε να μπορέσει να παραμείνει σε αυτόν τον τόπο, αν αυτό θέλει. Δηλαδή, αν πείτε τώρα, για παράδειγμα, ότι στο Χαλέπι υπάρχουν 20.000 Χριστιανοί. Αν αυτοί οι 20.000 Χριστιανοί φύγουν από το Χαλέπι, τότε το Χαλέπι θα μείνει εντελώς χωρίς Χριστιανούς.

ΧΜ: Άδειο.

Κάις: Ακριβώς, και αυτό είναι λυπηρό, γιατί το Χαλέπι είναι μια πολύ παλιά χριστιανική κουλτούρα. Όπως είπαμε νωρίτερα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ακριβώς, ακριβώς.

ΧΜ: Λοιπόν, κύριε Καΐς, λέμε ένα μεγάλο, μεγάλο ευχαριστώ. Και ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να έχουμε όλα τα καλά.

Κάις: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και επίσης για την υποστήριξη. Ευχαριστώ.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Τι κρύβεται πίσω από την «κωλοτούμπα» τού Μαρκ Ζούγκεμπεργκ;

e-enimerosi

Από τη Συρία στη Γαλλία: Ταξίδι ταυτότητας και ελευθερίας

e-enimerosi

Πρωτότυπα γκρουπ εκμάθησης γλωσσών!🚀

Χριστίνα Σιμοπούλου.