Ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης τοποθετείται για τα ανοιχτά εθνικά, κοινωνικά και δικαστικά ζητήματα: από την αγωγή που δέχθηκε μέχρι τον προσωπικό αριθμό και τη Μονή του Σινά.
Με έντονη κριτική διάθεση και σαφείς αιχμές προς την πολιτική και θεσμική λειτουργία της χώρας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, παραχώρησε δηλώσεις αναφορικά με σειρά ζητημάτων που απασχολούν την επικαιρότητα και την εθνική συνείδηση.
Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά του για τα γεγονότα στην Εθνική Πινακοθήκη. Όπως ανέφερε, έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να λάβει απαντήσεις σχετικά με συγκεκριμένα εκθέματα και την τύχη τους, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Τόνισε μάλιστα ότι ούτε μέσω των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή υπήρξε ανταπόκριση, γεγονός που χαρακτήρισε «δημοκρατικό έλλειμμα».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει γίνει αποδέκτης αγωγής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης της πολιτικής του φωνής, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, τονίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε επικριτικά τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τα συμβόλαια των εμβολίων κατά της COVID-19. Έκανε λόγο για «δισεκατομμύρια που εξαφανίστηκαν» και επικαλέστηκε δημοσιεύματα που εγείρουν ερωτήματα για τη διαχείριση δημόσιων πόρων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, εκφράζοντας την αγωνία του για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η μονή, ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά ιδρύματα στον κόσμο, με ιστορία 1.500 ετών. «Από τον Ιουστινιανό μέχρι σήμερα, η μονή έστεκε όρθια. Είναι αδιανόητο να την αφήσουμε να σβήσει», δήλωσε.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον περιορισμένο κοινοβουλευτικό του ρόλο, ως ανεξάρτητος βουλευτής, τονίζοντας πως συμμετέχει σε μόλις μία επιτροπή και αποκλείεται από τη συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων. «Η φωνή της ανεξαρτησίας δεν φιμώνεται, αλλά συχνά αγνοείται», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, ο Νίκος Παπαδόπουλος κράτησε αποστάσεις, χωρίς να διαψεύσει το σενάριο. Αρκέστηκε να πει πως η ανάγκη πολιτικής έκφρασης είναι υπαρκτή και η κοινωνία ζητά απαντήσεις.
Σχολίασε αρνητικά την ενεργοποίηση του «Προσωπικού Αριθμού» για τους πολίτες, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περιορισμό προσωπικών ελευθεριών και ζήτησε μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση.