Η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει την ιστορία και την ψυχή του ελληνικού λαού.
Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9 Φεβρουαρίου. Η ιδέα ξεκίνησε από έναν ομογενή στη Νάπολη, τον καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο. Το 2014 το έφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή αποδήμου ελληνισμού, το ασπάστηκε η τότε πρόεδρος Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τέρενς Κουίκ ως ΥΦ.ΥΠ.ΕΞ το 2017 το ξανά έφερε στη Βουλή όπου και πέρασε ομόφωνα. Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο.
9 Φεβρουαρίου λοιπόν, τιμούμε μια από τις πιο πολύτιμες κληρονομιές μας, την Ελληνική Γλώσσα, πηγή ιστορίας, πολιτισμού και ταυτότητας. Σε αυτήν την ιδιαίτερη εκπομπή, αφιερώσαμε χρόνο και χώρο για να αναδείξουμε την ομορφιά, την πολυπλοκότητα και τη ζωντάνια της γλώσσας μας.
Από τα αρχαία έπη και τους φιλοσοφικούς διαλόγους, μέχρι τα σύγχρονα ποιήματα και τα νέα μέσα, η Ελληνική Γλώσσα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σκέψης και του πολιτισμού μας. Σήμερα, ενώ αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για ανανέωση, παραμένει ένα ζωντανό εργαλείο επικοινωνίας και δημιουργίας.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σήμερα σας προσκαλούμε να αναλογιστείτε τη δύναμη που κρύβει κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Από τις σχολικές αίθουσες μέχρι τις μεγάλες βιομηχανίες της γνώσης, η γλώσσα μας συνεχίζει να εμπνέει, να μαθαίνει και να εξελίσσεται.
Μαζί μας, η Ελένη Γρίβα Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΔΜ). Είναι Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Διαβίου Μάθησης και Ολιστικής Μέριμνας στο ΠΔΜ. Από το 2019 διευθύνει το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του ΠΔΜ. Είναι Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικα Περιβάλλοντα».Έχει διοργανώσει Συνέδρια, ημερίδες και διημερίδες που αφορούν στη γλωσσική διδασκαλία και την Ελληνική ως Δεύτερη ή Ξένη Γλώσσα και έχει συντονίσει Διαβίου Προγραμμάτα σχετικά με την Ειδίκευση Εκπαιδευτικών στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης ή Ξένης Γλώσσας. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 10 βιβλία, 12 επιμέλειες συλλογικών τόμων και πάνω από 280 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Μέσα από τις λέξεις, διαχέουμε τα όνειρα, τους φόβους και τις ελπίδες μας. Η γλώσσα μας ενώνει και μας βοηθά να κατανοήσουμε το παρελθόν και να χτίσουμε το μέλλον.