Στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, σήμερα, σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (CeMoG), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, η οποία τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου προς μνήμη του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, υπενθύμισε τη διαχρονική επιρροή της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε πως, στον σύγχρονο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ενεργή συμμετοχή της είναι κρίσιμη για τη διατήρηση και περαιτέρω προσφορά της στην πολιτιστική κληρονομιά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η γλωσσολόγος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο «Επεξεργασία του Λόγου» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», κα Μαρία Γαβριηλίδου, παρουσίασε την ομιλία της με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακές Γλωσσικές Υποδομές για την Ελληνική Γλώσσα». Στην ομιλία της, ανέφερε το «Μελτέμι», το πρώτο «Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο για τα Ελληνικά» διαθέσιμο τόσο για ερευνητικούς όσο και για εμπορικούς σκοπούς, καθώς και τον «Εθνικό Θησαυρό Ελληνικής Γλώσσας», μια εφαρμογή με Κείμενα Αναφοράς που περιέχει περίπου 97 εκατομμύρια λέξεις.
Τέλος, ο συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής στο Freie Universität, κ. Μίλτος Πεχλιβάνος, τόνισε τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης των ελληνικών σπουδών στη Γερμανία, ως μέσο ενίσχυσης της παρουσίας και της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας στο διεθνές στερέωμα.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Κ. ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



