Διασπορά

Η εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, σήμερα, σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (CeMoG), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, η οποία τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου προς μνήμη του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, υπενθύμισε τη διαχρονική επιρροή της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε πως, στον σύγχρονο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ενεργή συμμετοχή της είναι κρίσιμη για τη διατήρηση και περαιτέρω προσφορά της στην πολιτιστική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η γλωσσολόγος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο «Επεξεργασία του Λόγου» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», κα Μαρία Γαβριηλίδου, παρουσίασε την ομιλία της με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακές Γλωσσικές Υποδομές για την Ελληνική Γλώσσα». Στην ομιλία της, ανέφερε το «Μελτέμι», το πρώτο «Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο για τα Ελληνικά» διαθέσιμο τόσο για ερευνητικούς όσο και για εμπορικούς σκοπούς, καθώς και τον «Εθνικό Θησαυρό Ελληνικής Γλώσσας», μια εφαρμογή με Κείμενα Αναφοράς που περιέχει περίπου 97 εκατομμύρια λέξεις.

Τέλος, ο συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής στο Freie Universität, κ. Μίλτος Πεχλιβάνος, τόνισε τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης των ελληνικών σπουδών στη Γερμανία, ως μέσο ενίσχυσης της παρουσίας και της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας στο διεθνές στερέωμα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Κ. ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Αγαπητή κα Γαβριηλίδου,
αγαπητέ κ. Καθηγητά,
αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Καλωσορίζοντάς σας, στην αποψινή εκδήλωση, θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να σας χαιρετίσω ως ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία, καθότι από τις 31 Ιανουαρίου, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά μου στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κο Frank-Walter Steinmeier, ανέλαβα και επισήμως τα καθήκοντά μου.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω το Κέντρο Σύγχρονου Ελληνισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, σε συνεργασία με το οποίο διοργανώνεται και η φετινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και προσωπικά τον Πρόεδρό του, καθηγητή κ. Πεχλιβάνο, για την εν γένει αγαστή συνεργασία του Κέντρου με την Πρεσβεία.
Καλωσορίζω επίσης την διαπρεπή γλωσσολόγο, κα Μαρία Γαβριηλίδου, η οποία μας κάνει την τιμή να παρευρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο για να μας αναπτύξει τη  νέα ερευνητική μεθοδολογία ανάλυσης της γλώσσας στην εποχή των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων.
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα, από το 2017, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Είναι αλήθεια ότι όλες οι γλώσσες των λαών ως συστήματα επικοινωνίας έχουν ίση αξία, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένες γλώσσες, που έχουν υποστεί το βάρος της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, έχουν βιώσει μια τριβή που τις διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες.
Ανάμεσα στις 7.000 γλώσσες που  υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον κόσμο, τα ελληνικά ξεχωρίζουν για την μακροβιότερη, μοναδική και διαρκή εξέλιξή τους. Αν αναλογιστούμε και την επιρροή που άσκησε διαχρονικά, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και σε άλλες γλώσσες, η ελληνική είναι μία από τις σημαντικότερες γλώσσες παγκοσμίως.
Το «λογισμικό» της γλώσσας υπάρχει στα ανθρώπινα όντα για να εξυπηρετεί το «λογισμικό» του νου και εμείς οι Ελληνόφωνοι έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο που, αν επενδύσουμε στη σωστή χρήση του, ουσιαστικά συμβάλλουμε στην όξυνση της κριτικής μας ικανότητας.
Έτσι λοιπόν, όντας πλέον στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και έχοντας κατά νου ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες ανάγκες, νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα και κινδύνους τόσο για τις γλώσσες, όσο και για τον πολιτισμό εν γένει, η συμμετοχή της ελληνικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνέχειάς της, αλλά και για την συνέχιση της μακραίωνης προσφοράς της στην πολιτισμική εξέλιξη του ανθρωπίνου γένους.
Στο σημείο αυτό, ευχαριστώντας σας και πάλι για την συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή, επιτρέψτε μου να δώσω το βήμα στους ειδικούς, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μας αναπτύξουν την μεθοδολογία που θα επιτρέψει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όχι μόνο να «μάθει» ελληνικά, αλλά και να κατανοήσει την ψυχή και το πνεύμα της γλώσσας μας και επομένως, ημών των ιδίων.
Σας ευχαριστώ!

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές #5

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Επιστημονική ημερίδα στο Κορνβέστχαϊμ: Συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στην πανεπιστημιακή διδασκαλία

Μόναχο: Λύση την τελευταία στιγμή και οριστική η μεταστέγαση των Ελληνικών σχολείων στο Μόναχο

Χρήστος Μουρτζούκος