Το ζήτημα διαχείρισης των προσωπικών οικονομικών είναι όπως η κωλονοσκόπηση. Κανένας δεν το σκέφτεται πριν τα 40. Κατά το γνωστό σκεπτικό: “έχω ακόμη χρόνια μπροστά μου να ασχοληθώ.“ Κανένας δεν το συζητάει με τους γονείς του. Κανένας δεν νομίζει ότι το χρειάζεται. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι “ξέρουν τι κάνουν“. Ή σας ακούω να λέτε: “είναι λίγα τα χρήματα που έχω, επομένως δεν χρειάζομαι καθοδήγηση ή έστω μικρά tipps για τα οικονομικά μου.“
4. Μην ξοδεύετε χρήματα εκεί που δεν χρειάζεται.
Πάντοτε προτρέπω να βρούμε τι είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο και στο οποίο μας αρέσει να ξοδεύουμε περισσότερο (π.χ. φαγητό και ποτό έξω, βιβλία, ρούχα, ταξίδια, περιποίηση σώματος και προσώπου κλπ.). Είναι ωραίο να έχουμε όμορφα πράγματα στην ζωή μας (όπως το ορίζει αυτό υποκειμενικά ο καθένας μας). Είναι απολαυστικό να καλομαθαίνουμε τον εαυτό μας. Είναι ωραίο να χαρίζουμε στον εαυτό μας τις μικρές πολυτέλειες που μας αξίζουν. Όμως μπερδεύουμε τις πραγματικές ανάγκες μας με τις επιθυμίες. Ή ακόμη χειρότερα βαφτίζουμε πολύ συχνά κάθε επιθυμία μας ως ανάγκη. Καθετί που θέλουμε δεν σημαίνει αυτόματα ότι το χρειαζόμαστε και το έχουμε απολύτως ανάγκη.
Διαχωρίστε επίσης τι είναι αυτό που καταναλώνετε γιατί αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, γιατί αποτελεί “me time“ αγορά ή δώρο προς τον εαυτό σας και τι είναι αυτό που καταναλώνετε για να εντυπωσιάσετε τους άλλους ή να ταιριάξετε με τους άλλους.
Σκεφτείτε πόσες φορές οδηγούμαστε σε αγορές και έξοδα επειδή είμαστε πολύ χαρούμενοι, στεναχωρημένοι, βαριόμαστε ή θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τον κύκλο μας. Έχουμε την τάση να τονίσουμε και επικυρώσουμε το status μας για να νιώσουμε αποδεκτοί σε κάποια παρέα. Λογικό. Έμφυτη η τάση του ανήκειν σε ομάδα, αλλά πολλές φορές έχει – εκ του αποτελέσματος – σοβαρές επιπτώσεις. Τέλος, αξίζει να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας πόσο συχνά προσφεύγουμε σε αγορές με ένα κλίκ επειδή απλώς θέλουμε να περάσουμε καλά ψάχνοντας πρόσκαιρη, εφήμερη ικανοποίηση. Η συνήθεια του να ξοδεύουμε συνεχώς δίχως δεύτερη σκέψη , δεν θα μας φέρει ποτέ στον σωστό δρόμο.
5. Επενδύστε στον εαυτό σας
Η επένδυση στον εαυτό σας είναι ακρογωνιαίος λίθος της αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών σας. Η επένδυση στον εαυτό σας είναι καλύτερη μορφή επένδυσης, διότι έχει την υψηλότερη απόδοση . Και αυτό βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Με το που μάθετε κάτι μπορείτε να το εφαρμόσετε. Είτε μπορείτε να βρείτε καλύτερη δουλειά, είτε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά σας είτε να διαχειριστείτε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα οικονομικά σας. Ένα απο τα αγαπημένα moto για την ζωή, κουμπώνει πιστεύω εξαιρετικά στο σημείο αυτό: καλύτερη γνώση = καλύτερες επιλογές = καλύτερα (οικονομικά) αποτελέσματα! Η συνεχής απόκτηση γνώσης και διαρκής εξέλιξη του εαυτού μας είναι όμως και μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τον πολλαπλασιασμό του χρήματος. Ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να βελτιώνουμε τον εαυτό μας.
Ας Μην ξεχνάμε: απαιτείται χρόνος και εργασία για την απόκτηση χρημάτων, αυτοκυριαρχία για την διατήρηση των χρημάτων που κερδίζετε αλλά γνώση και κατόπιν πλάνο εφαρμογής για τον πολλαπλασιασμό τους.
6. Mείωση κόστους ζωής.
Εάν έχετε πράγματι πάρει σοβαρά τους στόχους σας, το “γιατί“ σας σας καθοδηγεί καθημερινά και δεσμευτήκατε να πετύχετε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, ελέγξτε σε κάθε περίπτωση τις επιλογές που έχετε για μείωση των πάγιων εξόδων σας. Π.χ. σκεφτείτε το ενδεχόμενο συγκατοίκησης, μετακόμισης, μείωσης παραγγελιών φαγητού απ ́ έξω ή γενικά φαγητό έξω, αναπροσαρμογής των πεποιθήσεών σας για τα έξοδα και την σύνδεση κατανάλωσης – ευχαρίστησης. Σκοπός: να χαλάτε λιγότερα χρήματα, να αποταμιεύετε περισσότερο, ώστε να ξεκινήσετε νωρίτερα τις επενδύσεις. Στόχος είναι τα χρήματα να αρχίσουν να δουλεύουν για εσάς. Χρειάζεστε παθητικό εισόδημα. Μονάχα με το ενεργητικό εισόδημα (μισθός) και την ανταλλαγή χρόνου έναντι χρήματος δεν θα μπορέσετε ποτέ να γίνετε οικονομικά ανεξάρτητοι. Ή έστω να αλλάξετε πίστα και να κερδίζετε χρήματα με λιγότερο κόπο.
7. Δημιουργία πολλαπλών πηγών εισοδήματος
Αυτό σας δίνει αίσθημα ασφάλειας, σταθερότητας και σιγουριάς για τις επόμενες κινήσεις σας. Όταν εξαρτάστε μονάχα απο μια πηγή εισοδήματος: τον μισθό σας, φυσιολογικό είναι να αισθάνεστε περισσότερο ευάλωτοι. Φανταστείτε την οικονομική σας ευημερία σαν ένα τραπέζι. Εάν το τραπέζι στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα πόδι και αυτό καταστραφεί, τότε αυτό θα πέσει κατευθείαν. Εάν όμως το τραπέζι στηρίζεται σε 2 ή περισσότερα πόδια, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος.
Πολύς κόσμος ζεί μήνα με τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν για ένα μήνα δεν έχει εισόδημα, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και τους λογαριασμούς του. Το δεύτερο εισόδημα μπορεί να έρθει από μια δική σας μικρή επιχείρηση επάνω στην οποία εργάζεστε παράλληλα με την εργασία σας ως μισθωτός, απο παθητικές ή ενεργητικές επενδύσεις ή ως freelancher. Ως freelancher μπορείτε να εκμεταλλευτείτε σπουδαία τις ικανότητές και δεξιότητές σας και να τις πουλήσετε σε άλλους (π.χ. video editing, κείμενα πωλήσεων, φωτογραφία, δημιουργία διαφημίσεων στα social media, online marketing κλπ.)
8. Προσέχετε τι βλέπετε στο Ίντερνετ
Να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπέρμαχος των υλικών απολαύσεων. Γιατί μας προσφέρουν εύκολα και γρήγορα (πρόσκαιρη) ευχαρίστηση. Επιβεβαιωμένα δεν θα σας φέρουν μακροπρόθεσμη ικανοποίηση. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Παρ ́ όλο που τις αγαπώ και τις αγαπάμε όλοι μας, είναι επικίνδυνες για το πορτοφόλι σας, εάν χάσετε το μέτρο.
Το περιεχόμενο που καταναλώνετε στο Ίντερνετ είναι πάρα πολύ σημαντικό για το πως αντιλαμβάνεστε το χρήμα και πώς επιθυμείτε να το ξοδέψετε. Όσα βλέπετε στο Ίντερνετ επηρεάζουν ξεκάθαρα το τρόπο σκέψης σας. Υποσυνείδητα. Ύπουλα, αλλά ναι, το κάνουν. Αναφέρομαι και στον υπερκαταναλωτισμό και στην δημιουργία των κίβδηλων αναγκών που μας προκαλούν τα social media και οι πληρωμένοι Influencers. Την δουλειά τους κάνουν κι αυτοί. Μεταφέρουν την διαφήμιση στο insta και επιτυχημένα, όπως φαίνεται. Όπως όλα, έτσι και εδώ χρειάζεστε αυτοσυγκράτηση, αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων, σκέψη για τις επιλογές σας και ισορροπία.
9. Απολαύστε τις επιτυχίες σας
Το ότι πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των οικονομικών μας προκειμένου να φτάσουμε στην οικονομική άνεση ή ανεξαρτησία, δεν σημαίνει, ότι πρέπει να τρώμε συνέχεια μακαρόνια. Δεν σημαίνει, ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς στην στέρηση. Είναι σημαντικό να ξοδεύουμε χρήματα σε ο,τι δίνει αξία στην ζωή μας και ο,τι έχει αξία στην ζωή μας.
Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που έχει αξία στην ζωή σας. Από που αντλείτε πληρότητα και διαρκή στον χρόνο ικανοποίηση και χαρά; Ξοδέψτε για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας. Πήρατε π.χ. αύξηση; Γιορτάστε τον εαυτό σας για την επιτυχία σας. Ξοδέψτε σε ο,τι κάνει καλό σε εσάς. Γεμίζει το μυαλό σας, την καρδιά σας και το πνεύμα σας όμορφα και ευχάριστα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε την πολύ μεγάλη νίκη για να γιορτάσετε κάτι. Γιορτάστε τις μικρές νίκες σας και τα μικρά βήματα προς τον στόχο σας. Δεν χρειάζεται να βγάλετε 20.000 Ε για να νιώσετε άξιοι και επιτυχημένοι. Έχει μεγάλη αξία να επιβραβεύετε τον εαυτό σας σε όλα – μά σε όλα – τα στάδια της πορείας σας. Γιατί έτσι ντοπάρεστε με έξτρα κίνητρο για να τρέξετε στις επόμενες πίστες.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.