Άρθρα Ρεπορτάζ

Δασικές πυρκαγιές: Προστασία περιουσιών (Μέρος 3ο)

Δασικές πυρκαγιές: Προστασία περιουσιών

Γράφει ο *Παύλος Κωνσταντινίδης

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Πρόσθετες εγκαταστάσεις.

Εκτός από τη κατασκευή του κυρίως οικήματος, υπάρχουν πρόσθετες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα σας θωρακίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά.

Φροντίστε να περνούν υπόγεια όλα τα ηλεκτρικά καλώδια του κήπου σας. Μην τα αφήσετε εκτεθειμένα στις φλόγες. Καμένα ηλεκτρικά καλώδια είναι πολύ επικίνδυνα, ιδίως όταν κάνουμε χρήση νερού και η προσοχή μας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Κατασκευάστε ασφαλές στεγασμένο γκαράζ με μεταλλική πόρτα, όπου θα χωρούν όλα τα αυτοκίνητά σας. Τοποθετείστε πρόσθετους πυροσβεστήρες μέσα στο γκαράζ.

Κατασκευάστε γύρω από την αυλή σας πέτρινο τοίχο. Όσο υψηλότερος είναι ο τοίχος, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα σας παρέχει από έρπουσες πυρκαγιές και αιωρούμενες καύτρες.

Δημιουργείστε δρόμο προσβάσιμο από τα βαριά πυροσβεστικά οχήματα γύρω από το σπίτι σας.
Αποφύγετε τις μόνιμες μη μεταφερόμενες εξωτερικές ξύλινες κατασκευές, για παράδειγμα ξύλινα κιόσκια, τα οποία όσο χρήσιμα και ωραία και αν είναι, δεν παύουν να αποτελούν εύφλεκτο υλικό.
Αποφύγετε την κατασκευή εκτεθειμένων υπαίθριων αποθηκών καυσίμων. Τα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, προπάνιο κ.λ.π.) τοποθετείστε τα υπόγεια, σε ειδικές δεξαμενές. Η θερμότητα της πυρκαγιάς μηδενίζεται λίγα μόλις εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ζητείστε τη γνώμη των αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αποφύγετε τους ξύλινους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους φύλαξης εργαλείων, στάβλους ζώων κ.λ.π.). Δώστε μεγάλη προσοχή στην πυρασφάλεια των βοηθητικών χώρων, εάν σε αυτούς σκοπεύετε να αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά (όπως καύσιμα, ζωοτροφές, χρώματα, χημικά κ.λ.π.).
Πέρα όμως από την κατασκευή του οικήματος και των πρόσθετων χώρων, υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα πρέπει να πάρετε στον κήπο σας, ακόμη και έξω από αυτόν, προκειμένου να κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματική την ασφάλειά σας.

Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του κήπου σας και των δρόμων προσέγγισης, οι οδηγίες δίνονται στα επόμενα κεφάλαια. Μελετείστε τα με προσοχή.

Και μια τελευταία συμβουλή. Μην αμελήσετε μετά την αποπεράτωση του σπιτιού σας, να επισκεφθείτε τον ασφαλιστή σας. Ασφαλίστε το, για να αποφύγετε μια πιθανή ολική οικονομική καταστροφή.

*Ο Παύλος Κωνσταντινίδης είναι συγγραφέας

Βιογραφικό Παύλου Κωνσταντινίδη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1949. Τελείωσα το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ το 1973 και στη συνέχεια πραγματοποίησα το διδακτορικό μου στη φυτοκοινωνιολογία και στην οικολογία των δασικών πυρκαγιών στην ίδια σχολή.

Για 30 χρόνια περίπου εργάσθηκα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκα το 2016. Παράλληλα με τις εκατοντάδες εργασίες που δημοσίευσα, στον ελεύθερο χρόνο μου έγραφα μικρές καθημερινές ιστορίες, από αυτές που
αντιλαμβανόμουνα στο περιβάλλον μου.

Ως συνταξιούχος συνέχισα τη συγγραφή των μικρών ιστοριών, μερικές από τις οποίες έχω
αναρτήσει στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Χριστούγεννα στη Γερμανία: Γιορτές, Παραδόσεις και Γερμανικές Εκφράσεις που Θα Λατρέψετε!🎄🇬🇷-🇩🇪

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Το άδοξο τέλος μιας «ταπεινωμένης» αυτοκρατορίας

e-enimerosi

«Έκκληση» των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών από το Χαλέπι, για βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα μέσω της e-enimerosi (Βίντεο)

Χρήστος Μουρτζούκος