Άρθρα ΡεπορτάζΕθνικά Θέματα

Η υποστελέχωση των παραμεθόριων περιοχών και η ατζέντα 2030

Κωνσταντίνος Κούσαντας αντιστράτηγος ε.α.

1. Η στρατιωτική ισχύς μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή τον αριθμό των οπλικών συστημάτων, αλλά και από την ποιότητα, την εκπαίδευση, την πειθαρχία, την ηγεσία και το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού.
2. Το χειρότερο σενάριο στην επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα αποτελεί η υποστελέχωση Μονάδων Μάχης , Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας διότι η υποστελέχωση:
Α. Επιβαρύνει πολλά στελέχη και οπλίτες θητείας με περισσότερα καθήκοντα που συνεπάγεται κόπωση
Β. Δημιουργεί γενική πτώση απόδοσης στο καθηκοντολόγιο
Γ. Μειώνει την εξειδίκευση της ήδη ληφθείσας εκπαίδευσης
Δ. Μειώνει το ηθικό με την επιβάρυνση πολλών ευθυνών
Ε. Παίζει καθοριστικό ρόλο σε ταχέως εξελισσόμενες επιχειρήσεις
ΑΤΖΕΝΤΑ 2030
3. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου 2024 στην Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι πολλές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεως είναι στελεχωμένες στο 20% – 30% της οργανικής τους δύναμης, ενώ τον Νοέμβριο του 2024 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ίδια επιτροπή, αναφέρθηκε στην μείωση των στρατοπέδων με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης μέχρι το 2026.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ 
4. Μπορεί όμως η μείωση των στρατοπέδων στο εσωτερικό  της Ελληνικής Επικράτειας να αυξήσει το ποσοστό στελέχωσής σε καιρό ειρήνης στο 70% των Παραμεθορίων Περιοχών?
5. Μπορεί  η στελέχωση σε Μονάδες του Έβρου και των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε επίπεδο Ταξιαρχίας να φθάσει  άμεσα τον επιθυμητό στόχο του 70% του στόχου, όπως δήλωσε ο Υπουργός?
6. Εάν πράγματι ο Κύριος Υπουργός επιθυμεί μέχρι το 2026 να δημιουργήσει στελέχωση 70% στις Μονάδες  στον Έβρο και Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και το 30% να βασίζεται στην εφεδρεία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΌ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ  ΘΗΤΕΊΑΣ και το
ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΌ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΏΝ των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΘΗΤΕΙΑ ΟΠΛΙΤΩΝ 
7. Απο τον Μάϊο του 2021, η διάρκεια της πλήρους θητείας στο Στρατό Ξηράς αυξήθηκε κατά 3 μήνες και εξισώθηκε με τους κλάδους της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στους 12 μήνες, εκτός εάν οι στρατεύσιμοι υπηρετήσουν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Έβρου ή Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή Κύπρο οπότε η θητεία είναι 9μηνη.
Πόσοι όμως από τους στρατεύσιμους θα δηλώσουν να υπηρετήσουν στον Έβρο ή Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, όταν το 60% κατοικεί στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η επιλογή τους είναι να υπηρετήσουν στο εσωτερικό?
8. Μήπως η αύξηση της θητείας που έγινε το 2021 στον Στρατό Ξηράς εξυπηρετεί την ίδια την υπερστελέχωση σήμερα σε Μονάδες, Υπομονάδες, Υπηρεσίες, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ , ΓΕΑ, ΓΕΝ εκτός Παραμεθορίων Περιοχών για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ?
Μήπως η θητεία τελικά έχει πολιτικό κόστος?
9. Πώς θα μεταθέσει ο Κύριος ΥΕΘΑ τους στρατευμένους που υπηρετούν στα μετόπισθεν από κλείσιμο Μονάδων, όταν αυτοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν  στα πέριξ Αθήνας ή Θεσσαλονίκης?
10. Δεν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα και οι ΕΣΣΟ των στρατευσίμων έχουν καταρρεύσει στο μισό σε σχέση με 20 ή 30 χρόνια πριν?
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΕΣ 
11. Πολλοί ΕΠΟΠ ή ακόμα Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μειωθεί είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω παραιτήσεων (κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό). Τα 2022, 2023 και 2024 έχουν παραιτηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό 520 στελέχη, όλων των βαθμών. Αυτό πώς θα αναπληρωθεί όταν έρχονται οι Belharra που απαιτούν πλήρη στελέχωση ειδικοτήτων?
12. Γιατί στην Ατζέντα 2030 δεν εξαγγέλθηκαν άμεσες προσλήψεις ΕΠΟΠ με αξιοπρεπείς αμοιβές ώστε να πλαισιωθούν τα νέα μας οπλικά συστήματα με νέους χειριστές και να ανανεωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ΕΠΟΠ?
13.Εάν πράγματι βαδίζουμε σε έναν εξελιγμένο επαγγελματικό στρατό, μήπως για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν νέες προσλήψεις που οι αποδοχές τους να μην κυμαίνονται στο επίπεδο των 950€ δηλαδή κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο αποδοχών?
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
ΟΙ εξαγγελίες είναι καλές και δημιουργούν εντυπώσεις αλλά στην πράξη μήπως απαιτούνται γενναίες λύσεις αδιαφορώντας για το πολιτικό και οικονομικό κόστος?
* Ο Πίνακας Κλάσεων μέχρι το 2028,  είναι με βάση τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌ ΑΡΙΘΜΌ ΓΕΝΝΉΣΕΩΝ από το 1999 μέχρι το 2007, όπου διαπιστώνεται η τεράστια ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΉ ΚΑΤΆΡΕΥΣΗ στις κλάσεις των τελευταίων χρόνων που είναι ήδη κατά πάρα πολύ μειωμένες λόγω αναβολών, προβλημάτων υγείας, σπουδών, εργασίας στο εξωτερικό, νοοτροπίας κλπ.
Επιμέλεια Έκδοσης Ακαδημία Αθηνών
Συγγραφή Βασίλειος Βάσιλας – Ταξίαρχος εα

*Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας είναι αντιστράτηγος ε.α.

  • Έχει υπηρετήσει στο ΝATO στις Βρυξέλλες.
  • Έχει διατελέσει βοηθός Επιτελάρχη στο ΝΑΤΟ, στο Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Βαλένθια  της Ισπανία ως Βοηθός Επιτελάρχη στον βαθμό του Ταξίαρχου.
  • Ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ ΝΑΤΟ Training Group στο Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία ως Ταξίαρχος.
  • Έχει μεταπτυχιακά στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (ULB CERIS Brussels).
  • Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Φλώρινα: Σλαβόφωνες ορχήστρες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και η σκιά της προπαγάνδας – Ένα πολιτισμικό φαινόμενο με πολιτική διάσταση

e-enimerosi

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ & ETFs MAZI;

Εβίτα Μανούδη

Αυτή δεν είναι ανάπτυξη αλλά παρακμή με ευρωπαϊκή σφραγίδα!

e-enimerosi