Άρθρα Ρεπορτάζ

Βρετανικά δικαστήρια: Παράνομη η αναγνώριση πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αναγνωρίσει το «Ερζάν»!

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

 

Για ακόμα μια φορά οι φίλοι της αναγνώρισης των κατεχομένων βρετανοί λόρδοι και βαρόνες, ζητούν  από την  κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας,  αναγνώριση του ψευδοκράτους και απευθείας πτήσεις από ΗΒ προς κατεχόμενα.

Ωσάν και δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Ωσάν και ζουν σε άλλο πλανήτη. Περιφρονώντας  τις αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων και των υποχρεώσεων της χώρας τους.

  1. Στις 23 Οκτωβρίου 2023  ο  λόρδος Hannan of Kingsclere με γραπτή ερώτηση προς το Τμήμα Μεταφορών (Αεροπορίας) ρώτησε την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος: « Πάνω σε ποια βάση απαγορεύονται σήμερα οι πτήσεις από την Βόρειο Κύπρο (ΤΔΒΚ)  καθώς οι πτήσεις από την Ταιβάν  επιτρέπονται. Και ποια σχέδια έχουν ( η κυβέρνηση) -αν έχουν κάποια – για αναθεώρηση της απαγόρευσης πτήσεων από το ΗΒ προς τη ΤΔΒΚ». 
Άλλο Ταιβάν άλλο Κύπρος

Και η απάντηση από το Τμήμα Μεταφορών δια της  Βαρόνης Vere of Norbiton στις 26.10.2023:

Η βαρόνη Charlotte Sarah Emily Vere of Norbiton

  «…Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγο, μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καθορίσει (designate)  το Ερτζάν ως ένα διεθνές αεροδρόμιο με τελωνείο και να δώσει άδεια για πτήσεις από και προς αυτή τη περιοχή. Δεν το έχει κάνει… Το να πράξουμε διαφορετικά, θα είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις του ΗΒ σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγο. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνονται απευθείας πτήσεις  μεταξύ της βόρειας Κύπρου και του ΗΒ. Επομένως η  καλύτερη περίπτωση για λύση αυτών των περίπλοκων θεμάτων είναι μια δίκαιη και διαρκής λύση στο νησί… Δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ της Ταιβάν και της βόρειας Κύπρου δοσμένης της έγκρισης της κυβέρνησης της Κίνας η οποία έχει καθορίσει αριθμό αεροδρομίων στην Ταιβάν  ως διεθνή αεροδρόμια με τελωνεία».  

https://members.parliament.uk/member/4905/writtenquestions#expand-1666453 

  1. Δεύτερος στη σειρά ο πολύς λόρδος Sharkey (αναπληρωτής πρόεδρος της «ομάδας φιλίας με την τδβκ»)  επανήλθε με δηλώσεις του (ανταπόκριση ΚΥΠΕ 23.11.2023 χρησιμοποιώντας την τ/κ ιστοσελίδα «Κίπρις Ποστασι» ) για απευθείας πτήσεις. Και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσει την τουριστική ροή επιτρέποντας απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα «και εξαλείφοντας την ανάγκη να αποβιβαστούν οι επιβάτες με όλες τις αποσκευές τους για να περάσουν από έναν επιπλέον έλεγχο ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη». Επαναλαμβάνοντας την περίπτωση της Ταιβάν…
Αγνοώντας ενσυνείδητα  ο επιτήδειος λόρδος Sharkey την απάντηση της Βαρόνης Vere of Norbiton στις 26.10.2023! 

Αναγκαία Διευκρίνηση 

Ούτε η  τ/κ ιστοσελίδα «Κίπρις Ποστασι» ούτε το ΚΥΠΕ ανέφεραν στην ανταπόκρισή τους αμφότερες 23.11.23,  ΠΟΤΕ ο λόρδος Sharkey προέβη στις δηλώσεις του στη Βουλή των Λόρδων.

Ο λόρδος Sharkey στην πραγματικότητα έκανε τις  δηλώσεις του επιτήδεια  στις 15 Νοέμβριου 2023,  ημέρα που η  Βουλή των Λόρδων καθόρισε για να  συζητήσει  την ΟΜΙΛΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΡΟΛΟΥ για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης Σούνακ, η οποία έγινε στις 7 Νοεμβρίου 2023. Και ο εν λόγω λόρδος επέλεξε να «εκπληρώσει την υποχρέωση του» προς τον εγκάθετο της Άγκυρας την ημέρα εκείνη (στις 6.51’μμ) περιφρονώντας το λόγο της συζήτησης της ημέρας,  αραδιάζοντας ιστορικές διαστρεβλώσεις και τουρκική προπαγάνδα. 

https://hansard.parliament.uk/lords/2023-11-15/debates/89F2D3E4-7E20-4D4A-8CC5-E4FE3553AFA5/King%E2%80%99SSpeech

Ο λόρδος Sharkey

Επανέρχομαι. Τα ίδια πράγματα ειπώθηκαν και παλαιότερα και πήραν την απάντησή τους από το Φόρειν ΄Οφις. Π.χ. στις  16 Οκτωβρίου 2017, στη συζήτηση που κάλεσε ο ίδιος  λόρδος Sharkey απάντησε ο Υφυπουργός τότε στο Φόρειν ΄Οφις λόρδο Ahmad of Wimbledon:  

«Το κάνω ξεκάθαρο ότι το ΗΒ δεν αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη της ΤΔΒΚ, σύμφωνα με το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550…Διαβεβαιώνω τον έντιμο φίλο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κρύβεται πίσω από κανένα όμως είμαστε δεσμευμένοι με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην αναγνωρίσουμε την μονομερώς ανακηρυχθείσα ΤΔΒΚ…» 

https://hansard.parliament.uk/lords/2017-10-16/debates/0F95DEE1-D1DC-41B5-9FF5-BE3B9833B77D/NorthernCyprus 

Στις 2 Αυγούστου 2017 απαντώντας στη γραπτή ερώτηση (20.7.20217) του λόρδου Maginnis  ο λόρδος Ahmad είπε: «Στο θέμα των απευθείας πτήσεων το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβεβαιώσει ότι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ερτζάν θα παραβίαζαν υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνή νόμο».

Ο λόρδος Ahmad of Wimbledon

https://members.parliament.uk/member/648/writtenquestions?page=6#expand-755159 

Στις δε  25 Σεπτεμβρίου 2017, ο Λόρδος Ahmad απαντώντας στον λόρδο  Sharkey  (γραπτή ερώτηση 14.9.2017),  (όταν οι Τούρκοι με τον Iain Duncan Smith προσπαθούσαν να σταματήσουν τους επιπλέον ελέγχους που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση το 2017 στις πτήσεις που φθάνουν στο  Λονδίνο από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου («Ερτζάν») μέσω Τουρκίας): « …Η κυβέρνηση δεν συζήτησε διευθετήσεις ασφάλειας στο Ερτζάν με αξιωματούχους στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καθορίσει το Ερτζάν  ως αεροδρόμιο σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944 της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας. Το Εφετείο έχει αποφασίσει ότι απευθείας πτήσεις από το Ερτζάν προς το Ηνωμένο Βασίλειο  δεν μπορούν να γίνονται…» 

https://members.parliament.uk/member/4196/writtenquestions?page=4#expand-760514

Αποφάσεις Δικαστηρίων

Στις 12 Οκτωβρίου 2010 το Αγγλικό  Εφετείο (Court of Appeal) στο Λονδίνο με δικαστές τους Lord Justice Ward, Lord Justice Richards και Sir David Keene, απέρριψε την έφεση που έκαναν η ψευτο-αερογραμμή των κατεχομένων “Kibris Turk Hava Yollari” και η εταιρεία “CTA Holidays Ltd” εναντίον του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα. Η δίκη έγινε το 2009 και ο δικαστής Justice Wyn Williams απέρριψε το τουρκικό αίτημα. Στην συνέχεια οι Τούρκοι έκαναν έφεση εξού και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 12 Οκτωβρίου 2010.

Απορρίπτοντας την έφεση των Τούρκων ο δικαστής Lord Justice Richards είπε ότι πρώτιστος λόγος για την άρνηση του Υπουργού Μεταφορών ήταν ότι τέτοια άδεια θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάση της Σύμβασης του Σικάγου 7 Δεκεμβρίου 1944 την οποία υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο και   ως εκ τούτου  θα αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν παράνομο.

 LORD JUSTICE RICHARDS said that the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful”.  (The Times November 9, 2010).

Την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου δημοσίευσε η εφημερία “Times” του Λονδίνου στις 9 Νοεμβρίου 2010 με το χαρακτηριστικό τίτλο « Flight refusal justified”  (Δικαιολογημένη άρνηση πτήσεων).

The Times, 9 November 2010   LAW REPORTS

Flight refusal justified

Court of Appeal

Στη υπόθεση της Εφέσεως συμμετείχε ως ενδιαφερόμενο μέρος (τριτοδιάδικος) και η Κυπριακή Δημοκρατία με τους δικηγόρους  Professor Vaughan Lowe QC and Akhil Shah QC (instructed by DLA Piper UK LLP) for the Interested Party.

Η θέση της ICAO

Το Νοέμβριο του 2019 είχαμε και τη δημοσιοποίηση της απάντησης προς  τον πιλότο κ. Χάρη Θεοχάρους (31.10.2019) από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην οποία υπογραμμίστηκε εμφαντικά ότι δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο «Ερτζάν» και ότι τα αεροδρόμια που ελέγχονται από το μοναδικό FIR της Κύπρου δηλαδή της Λευκωσίας, είναι αυτά της Λάρνακας και της Πάφου.

Οι κύριες υποχρεώσεις του ΗΒ

Οι κύριες υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ άλλων αφορούν:

α) Την  Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960

β) τη Σύμβαση του Σικάγου της 7ης Δεκεμβρίου 1944 η οποία μπήκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου 1947

γ) το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΗΒ θα  διέπραττε Contempt of Court , ασέβεια/ανυπακοή  προς τις δικαστικές αποφάσεις της χώρας.

Αυτή ήταν και παραμένει η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι θέση που δεν μπορεί να παραβιάσει η βρετανική κυβέρνηση όπως έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει επισήμως, τόσο από την Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από την Βουλή των Λόρδων , γιατί ακριβώς  υπάρχουν και οι δικαστικές αποφάσεις για το θέμα που είναι υποχρεωμένη να σέβεται. Παραμένει, βέβαια ένοχη για την παραβίαση των υποχρεώσεών της το 1974…

Όπως ισχύει  και η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην αναγνωρίσει το αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου¸ γιατί μόνο αυτή μπορεί να το κάνει!  Υπενθυμίζονται προηγούμενες σχετικές μας δημοσιεύσεις. 

  • Ιωάννη Κασουλίδη –  Μη γίνεσαι «χρήσιμος ηλίθιος»  

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/7/26/ioanne-kasoulide-men-ginesai-khresimos-gia-tous-tourkous/

  • Βαρώσια – Αμμόχωστος- Η 46χρονη κοροϊδία  

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/12/14/barosia-ammokhostos-e-46khrone-koroidia/   14.12.2020 Σημερινή

  • Η θέση της ICAO και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 2010

https://simerini.sigmalive.com/article/2019/11/10/e-these-tes-icao-kai-e-apophase-tou-agglikou-epheteiou-2010/  Σημερινή  10.11.2019

  • Οι διαστρευλώσεις Τατάρ/Iain Duncan Smith για «απευθείας πτήσεις» και η διάψευση του Φόρειν ΄Οφις 

https://www.sigmalive.com/news/kypriako/611580/diastrevloseis-tatarntankan-smith-gia-apeftheias-ptiseis-kai-i-diapsefsi-fo  Sigmalive 14.2.2020

  • Αναφορά και από το «Ράδιο Πρώτο» Πρώτη Εκπομπή 19.7.2021 με Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μηχάλαρο

https://www.youtube.com/watch?v=i54m0f4glU0   από τα 51.56’ λεπτά )  

  • Φανούλα Αργυρού Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 
google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 3/12/2023

Σχετικές αναρτήσεις

Έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

e-enimerosi

Ο ΜΠΟΓΙΑΣ

e-enimerosi

Ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τα χρήματα που σε σαμποτάρουν;

Εβίτα Μανούδη