Διεθνή

Σιτηρά: Εκτοξεύονται οι τιμές, η Ινδία, σταματά εξαγωγές ρυζιού.

Η τιμή του σιταριού κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο άνω του 10%, καθώς κυριεύει ο φόβος ότι οι αυξανόμενες απειλές για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα περιορίσουν τις προμήθειες. Το κλίμα επιδεινώνεται από την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει κάποιες εξαγωγές ρυζιού, με τους αναλυτές να προβλέπουν εκτόξευση των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού ανέβηκαν υψηλότερα σήμερα Παρασκευή, τελευταία ημέρα μιας ασταθούς εβδομάδας, που στιγματίστηκε από την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τη συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ στη συνέχεια η Μόσχα επιτέθηκε σε ουκρανικές γεωργικές εγκαταστάσεις. Ρωσία και Ουκρανία έχουν προειδοποιήσει ότι τα πλοία που κατευθύνονται το ένα προς τα λιμάνια του άλλου μπορεί να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι.

Η έξαρση των εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει τους κινδύνους στην παγκόσμια αγορά σιτηρών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήδη καταστρέφουν τις καλλιέργειες στην Ασία, τη Νότια Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 
Ανησυχία για εκτόξευση των τιμών του ρυζιού.

Το κλίμα που επικρατεί επιδεινώνεται μετά την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει κάποιες εξαγωγές ρυζιού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων στην εγχώρια αγορά  και να διασφαλίσει την επάρκεια στη διαθεσιμότητα.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Αναλυτές ανέφεραν στο CNBC ότι η απόφαση της Ινδίας μπορεί να εκτοξεύσει τις ήδη αυξημένες τιμές. «Οι παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού θα περιοριστούν δραστικά, αφού η Ινδία είναι ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός βασικών τροφίμων στον κόσμο», δήλωσε η Eve Barre, οικονομολόγος της ASEAN στην εταιρεία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων Coface.

Οπως είπε, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ θα πληγούν περισσότερο από την απαγόρευση, καθώς οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί.

Οι επηρεαζόμενοι εισαγωγείς ενδέχεται να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της DBS Bank Radhika Rao.

SOS για το καλαμπόκι και τη σόγια.

Το καλαμπόκι και η σόγια μείωσαν τα κέρδη αυτής της εβδομάδας. Οι ξηρότερες συνθήκες την επόμενη εβδομάδα θα μειώσουν την υγρασία, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία για τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, ανέφερε η Maxar στην τελευταία της έκθεση.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Με πληροφορίες από Bloomberg και CNBC

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα απειλείται από το νέο τανκ της Τουρκίας – Θα τη βοηθήσουν οι Ινδοί

e-enimerosi

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο Γκαντζ από την κυβέρνηση Νετανιάχου

e-enimerosi

Άνδρας χτυπά την αρχηγό της κυβέρνησης της Δανίας