Διεθνή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε για πρώτη φορά ψήφισμα για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το κείμενο απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών – δηλαδή, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην μπλοκάρει τη διαδικασία ασκώντας βέτο όπως σε προηγούμενες ψηφοφορίες – και με τις ψήφους τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας οι οποίες επίσης είχαν ασκήσει βέτο σε προτεινόμενα ψηφίσματα, πλέον υπερψηφίστηκε το ψήφισμα που συντάθηκε από δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και προτάθηκε στο Σώμα από τον εκπρόσωπο της Μοζαμβίκης.

Η Ρωσία προσπάθησε να τροποποιήσει το κείμενο επαναφέροντάς το σε προηγούμενο προσχέδιο που περιελάμβανε τη λέξη «μόνιμη» εκεχειρία, αλλά η πρόταση απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη.

14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ οι ΗΠΑ απείχαν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε απειλήσει νωρίτερα ότι θα ακυρώσει μια προγραμματισμένη αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν το βέτο τους.

Ο Νετανιάχου αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσιγκτον των κορυφαίων βοηθών του Ρον Ντέρμερ και Τζάτσι Χανέγκμπι, αφού οι ΗΠΑ απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν το βέτο στο οποίο έχουν δικαίωμα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας – για να εμποδίσουν το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, το Ισραήλ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ με την απόφαση αυτή βλάπτουν την πολεμική προσπάθεια και την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων .

Η δήλωση αποκαλεί την απόφαση «μια ξεκάθαρη υποχώρηση από τη συνεπή θέση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου» και η οποία «δίνει ελπίδα στη Χαμάς ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός χωρίς να απελευθερώσει τους ομήρους μας».

Η ρήξη Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ επήλθε.

Η αποχή των ΗΠΑ σηματοδοτεί σοβαρή ρήξη με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απογοήτευση στην Ουάσιγκτον για την προκλητική επιμονή του πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην χερσαία επίθεση στη Ράφα και στη συνεχιζόμενη ισραηλινή παρεμπόδιση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενώ το ψήφισμα απαιτεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά το υπόλοιπο του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, προσθέτει ότι αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «διαρκή βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Την τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας, οι ΗΠΑ ζήτησαν μια τροπολογία που προσθέτει την καταδίκη της Χαμάς για την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – τροπολογία που οδήγησε σε επείγουσες συνευρέσεις και διεργασίες διπλωματών στην αίθουσα, αλλά τελικά αποσύρθηκε όταν έγινε σαφές ότι θα απορρίπτονταν.

Κυνικοί Ρωσία και Κίνα λέει η Αμερικανίδα πρέσβειρα.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επέκρινε την κυνική προσέγγιση της Ρωσίας και της Κίνας και είπε ότι οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες που το ψήφισμα δεν καταδικάζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. .

Είπε χαρακτηριστικά:

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε αυτή τη φρικτή επίθεση, ένα ψήφισμα που υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του συμβουλίου.

Έχουν δείξει επανειλημμένα ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την προώθηση μιας διαρκούς ειρήνης μέσω διπλωματικών προσπαθειών.

Ούτε παρ’ όλη τη ρητορική τους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Αντίθετα, χρησιμοποιούν αυτήν την καταστροφική σύγκρουση ως πολιτικό εργαλείο για να προσπαθήσουν να διχάσουν αυτό το συμβούλιο σε μια στιγμή που πρέπει να ενωθούμε. Είναι βαθιά κυνικό. Και πρέπει όλοι να το δούν.

Αντόνιο Γκουτέρες: Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα , προσθέτοντας ότι «η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη».

Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γκουτέρες αναφέρει:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, το οποίο απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη.»

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Με πληροφορίες από BBCThe Guardian

Σχετικές αναρτήσεις

G7: Συμφωνία για δανεισμό $ 50 δισ. στην Ουκρανία

e-enimerosi

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα απειλείται από το νέο τανκ της Τουρκίας – Θα τη βοηθήσουν οι Ινδοί

e-enimerosi

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο Γκαντζ από την κυβέρνηση Νετανιάχου

e-enimerosi