Ουκρανία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της χώρας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Κίεβο είναι πλέον έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία, καθώς η Ουάσινγκτον απέσυρε προηγούμενες απαιτήσεις για δικαίωμα σε 500 δισ. δολάρια από μελλοντικά έσοδα εκμετάλλευσης.
Παρότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρητές εγγυήσεις ασφαλείας, Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι εξασφάλισαν ευνοϊκότερους όρους, παρουσιάζοντάς την ως στρατηγικό βήμα για τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την ενίσχυση της μεταπολεμικής οικονομικής ανάκαμψης.
“Η συμφωνία για τα ορυκτά είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, δήλωσε στους Financial Times η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Όλια Στεφανίσινα, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.
Το αρχικό σχέδιο της συμφωνίας, που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των επαχθών οικονομικών όρων που φέρονταν να συνδέονται με την αποπληρωμή της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας μετά τη ρωσική εισβολή του 2022. Η άρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί το σχέδιο οδήγησε σε φραστική επίθεση από τον Τραμπ, ο οποίος τον χαρακτήρισε “δικτάτορα”.
Η τελική εκδοχή της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τα κεφάλαια θα επενδύονται σε έργα ανάπτυξης εντός της χώρας.
Από τη συμφωνία εξαιρούνται οι ήδη υφιστάμενες δραστηριότητες των ουκρανικών εταιρειών Naftogaz και Ukrnafta, διασφαλίζοντας ότι τα τρέχοντα κρατικά έσοδα δεν επηρεάζονται. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως το ύψος της αμερικανικής συμμετοχής στο ταμείο και οι λεπτομέρειες της “κοινής ιδιοκτησίας” των ορυκτών πόρων, που θα καθοριστούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.