Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Όπως αναφέρει στο άρθρο 33 «η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241)».
Ο περιορισμός.
Όρος, βέβαια, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, στους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, είναι να μην υπερβαίνουν το 0,8% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Επίσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση φωτοβολταϊκών σταθμών.
ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης.
Παράλληλα, σε ομάδες παραγωγών (νομικά πρόσωπα) δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης σε γεωργικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως 500 kW, παράλληλα με μονάδες αποθήκευσης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ.. Επίσης, μονάδες ΑΠΕ θα επιτρέπονται σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, παράλληλα με τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων. Αυτή η δυνατότητα, ήδη, υπάρχει μόνο για μεμονωμένους παραγωγούς (φυσικά πρόσωπα).
Μάλιστα, ως προς τις ομάδες παραγωγών στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σχετικά με την απαλλαγή τους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 34 στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται, και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων”.
Στην Εθελοντική Αγορά Άνθρακα και οι επενδύσεις σε έξυπνες καλλιέργειες.
Ταυτόχρονα έρχεται νέα ρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο για να χρηματοδοτηθούν μέσω πιστώσεων άνθρακα, νέες επενδύσεις σε έξυπνες καλλιέργειες για μια πιο «πράσινη» εκμετάλλευση της γης.
Στόχος είναι μέσω της Εθελοντικής Αγοράς Άνθρακα να βρεθούν πόροι και για την αγροτική οικονομία με στόχο να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε έξυπνες εφαρμογές αγροτεχνολογίας που μειώνουν τους ρύπους στην αγροτική δραστηριότητα.
Χρηματιστηριακή πλατφόρμα για τις έξυπνες καλλιέργειες.
Έτσι προγραμματίζεται και έχει δοθεί σε σύμβουλο προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του, η σχεδίαση μιας χρηματιστηριακής πλατφόρμας, η οποία θα συνεργάζεται με ένα διεθνές χρηματιστήριο για τον σκοπό αυτό.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή: imerisia.gr