Τα συστήματα αγωγών των Nord Stream 1 & 2 βρίσκονται στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας από τη Ρωσία στη Γερμανία για να προμηθεύουν τη Βόρεια Ευρώπη με αέριο. Όμως πριν από δύο χρόνια συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream εξερράγη στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας ανατολικά του Bornholm. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ εξέτασε τώρα τις συνέπειες της έκρηξης και ανακάλυψε εκπληκτικά αποτελέσματα.
Βαλτική Θάλασσα: Μεγάλες ποσότητες μεθανίου στο νερό
Το αποτέλεσμα της έκρηξης πριν από δύο χρόνια ήταν «μία από τις μεγαλύτερες αφύσικες εκπομπές αερίου μεθανίου όλων των εποχών», όπως έγραψαν οι ερευνητές σε επίσημο δελτίο τύπου. Το αέριο από τον αγωγό δημιούργησε μεγάλες φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και οι μετρήσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
Όμως νέα ευρήματα από επιστήμονες αναφέρουν τώρα ένα απροσδόκητο φαινόμενο. Διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος του μεθανίου δεν έφτασε ποτέ στην επιφάνεια, αλλά συνέχισε να διαλύεται στο νερό. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τώρα μια νέα μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports .
Συμβουλή ανάγνωσης: The Times: Η Δύση ξέρει το όνομα του ανθρώπου που χρηματοδότησε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.
Μετρήσεις λίγο μετά την έκρηξη
Οι ερευνητές δεν έχασαν χρόνο στις έρευνές τους και άρχισαν να κάνουν μετρήσεις στο σημείο των εκρήξεων το συντομότερο δυνατό. «Χάρη στις τυχερές συνθήκες, μπορέσαμε να οργανώσουμε μια αποστολή στην περιοχή διαρροής σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Με βάση τις μετρήσεις μας, υπολογίζουμε ότι μεταξύ 10.000 και 50.000 τόνοι μεθανίου παρέμειναν σε διαλυμένη μορφή στη θάλασσα», δήλωσε η Katarina Abrahamsson, καθηγήτρια θαλάσσιας χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Αλλά το μεθάνιο υπάρχει επίσης συνήθως στο νερό. Επειδή σχηματίζεται όταν το οργανικό υλικό στα ιζήματα του πυθμένα αποσυντίθεται. Η μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες ήταν να διακρίνουν το μεθάνιο από τον αγωγό από αυτό που είναι φυσικά διαλυμένο στο νερό.
Οι ερευνητές περιγράφουν το γεγονός ότι πέτυχαν σε αυτό ως «το δυνατό σημείο της μελέτης μας».
Κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι το μεθάνιο από τον αγωγό φυσικού αερίου έχει διαφορετική ισοτοπική σύσταση από αυτή που αναδύεται από τα ιζήματα του πυθμένα.
Επίσης ενδιαφέρον: Η ”Ανόητη” πολιτική Ε.Ε. στην κρίση της ενέργειας.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμη ασαφείς
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι μέχρι στιγμής μπορούν μόνο να κάνουν εικασίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αυξημένων επιπέδων μεθανίου στη Βαλτική Θάλασσα. Όμως τρεις μήνες μετά την πρώτη αποστολή, η περιοχή επισκέφθηκε ξανά και έγιναν νέες μετρήσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η βακτηριακή δραστηριότητα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί ακριβώς τι σημαίνει αυτό για το σημαντικό φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν. Αλλά οι επιστήμονες εργάζονται ήδη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με αυτό: «Η αποστολή συμμετείχε επίσης ερευνητές που πήραν δείγματα πλαγκτού στην πληγείσα περιοχή, οι αναλύσεις των οποίων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», λέει η Katarina Abrahamsson.
πηγή: Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, «Ανίχνευση λοφίου μεθανίου μετά την έκρηξη του αγωγού Nord Stream το 2022 στη Βαλτική Θάλασσα» (Scientific Reports, 2024)
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.