Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com
Κοινωνικό περιβάλλον + Οικονομική εξέλιξη = Μακράν η πιο υποτιμημένη αθροιστική σχέση.
Συχνά υποτιμούμε την επιδραστικότητα του περιβάλλοντός μας στην οικονομική μας εξέλιξη.
Ακόμη πιο συχνά, το υπάρχον φιλικό, οικογενειακό ή εργασιακό μας περιβάλλον δεν συμβάλλει στην οικονομικής μας βελτίωση ή έστω στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος ενασχόλησής μας με τα προσωπικά οικονομικά.
Αν οι δύο φίλοι σου ασχολούνται με ορειβασία και κινηματογράφο μάλλον εσύ θα είσαι ο τρίτος. Αν το περιβάλλον σου συζητάει για μάρκετινγκ, τεχνητή νοημοσύνη, πολιτική ή αυτοκίνητα, μάλλον κι εσύ θα συζητάς για αυτά.
Εκ φύσεως μιμούμαστε. Οφείλεται στον μηχανισμό κατοπτρισμού του εγκεφάλου μας, λέει η νευροεπιστήμη.
«Η ζωή των περισσότερων ανθρώπων είναι άμεση αντανάκλαση της παρέας τους», ανέφερε ο A. Robins:
Καταλαβαίνεις τώρα που το πάω … Θέλω να πω ότι χρειάζεται να βρεις το κατάλληλο, ανθηρό περιβάλλον, αν θέλεις να ανθήσεις οικονομικά. Όπως η βιγόνια δεν μπορεί ανθίσει στην έρημο έτσι κι εσύ χρειάζεσαι το κατάλληλο περιβάλλον.
Αυτό οφείλει να ευνοεί την οικονομική σου εξέλιξη και όχι να την σαμποτάρει, να την «ταβανιάζει» ή ακούσια να την εμποδίζει.
🟢 Για παράδειγμα, εγώ αγαπώ τους φίλους μου, αλλά με τους περισσότερους απ’ αυτούς δεν μπορώ να συζητήσω για αύξηση (ενεργητικών-παθητικών) χρηματοροών, επενδύσεις ή επιχειρηματικότητα. Πολύ απλά δεν ενδιαφέρονται.
Αγαπούν το ασφαλές παιχνίδι, την αποφυγή λαθών, την αποφυγή ευθυνών, έναν σίγουρο (;) μισθό και ακολουθούν το γνωστό μονοπάτι προς τη σύνταξη στα 67 (κι αν).
Άλλοι πάλι επαναπαύονται και τεμπελιάζουν μερικές φορές.
Έτσι θέλουν να ζουν. Ή δεν έχουν όρεξη για πολλά πολλά. Δεν είναι κακό. Δεν το αποδοκιμάζω. Είναι απολύτως οκ.
Είναι, όμως, δική μου ευθύνη να ανακαλύψω το κατάλληλο περιβάλλον και να μεταφέρω την βιγόνια μου εκεί. Αλλιώς θα ξεραθεί.
Το ίδιο ισχύει και για το οικογενειακό μου περιβάλλον. Οι γονείς μου δεν είναι οι κατάλληλοι να με βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομικής μου ευφυΐας. Βρίσκονται σε άλλη μήκη και πλάτη κύματος.
🟢 Επίσης, ενώ σε πολλές παρέες το θέμα προσωπικής ανάπτυξης συζητιέται, πλέον άνετα, το θέμα οικονομικής ανάπτυξης, όχι. Είναι ένα θέμα -ακόμη- ταμπού και, μάλιστα, άβολο έως και κακό.
«Γιατί μιλάς για τα χρήματα»; Αν τεθεί ερώτηση σχετικά με το εισόδημα, την διαχείρισή του κλπ΄., η ερώτηση βγαίνει αβίαστα: «Εφορία είσαι»;
🟢 Πολλοί αποφεύγουν να μιλήσουν για τα οικονομικά θέματα που τους απασχολούν, άλλοι ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει (!) Άλλοι ζουν ακόμη με πιστωτικές και άλλοι βαριούνται, αποφεύγοντας να καταπολεμήσουν σοβαρά τα προβλήματά τους.
Αντί να αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, αυξάνουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Εναλλακτικά τα παρατείνουν, παραμελώντας τα. Έχει ο Θεός . . .
🟢 Άρα, συνίσταται να εντοπίσουμε τη κατάλληλη διαδικτυακή ή δια ζώσης ομάδα ανθρώπων ή ακόμη κι ένα άτομο που αποτελεί για εμάς σπουδαίο μαθησιακό περιβάλλον.
Στην ομάδα ή με το άτομο επιλογής μας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε και να δεχτούμε καλής ποιότητας ερεθίσματα. Δεν είναι όλες οι ομάδες καλές ούτε ο μέντορας ή ο Coach. Χρειάζεται έρευνα.
Πιστεύω ότι «καλή» ομάδα είναι αυτή στην οποία, αρχικά, αισθανόμαστε λίγο άβολα έως και μειονεκτικά, καθώς πολλά μας φαίνονται άγνωστα.
Θυμάμαι, παλαιότερα, όταν είχα μπει σε μία ομάδα (mastermind) για επενδύσεις σε ακίνητα, ένιωθα, κυριολεκτικά σαν την μύγα μες στο γάλα. Αυτό κατά βάθος είναι καλό σημάδι, αν και χρειάζεται, αρχικά, να πνίξουμε για λίγο τον εγωϊσμό μας.
Εξάλλου, άλλο τι θέλουμε να ακούμε, άλλο τι μας ωφελεί να ακούμε.
Άλλο τι είναι βολικό ή εύκολο, άλλο τι είναι χρήσιμο.