Αρχαιολογικά ευρήματα στους παγετώνες

Στην Ελβετία, τη χώρα με τους περισσότερους παγετώνες στην Ευρώπη, όπου υποχωρούν ραγδαία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Το 2022 και το ’23, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών (SCNAT), η χώρα έχασε το 10% του συνολικού όγκου των παγετώνων της. Αναδύονται μοναδικά αντικείμενα που συχνά φυλάσσονται ως αναμνηστικά από τους ανιχνευτές τους. Για παράδειγμα, ένα ξύλινο αγαλματίδιο που βρέθηκε το 1999 πέρασε σχεδόν 20 χρόνια στον τοίχο του σαλονιού ενός ορειβάτη προτού αναγνωριστεί ως λείψανο της Εποχής του Σιδήρου.

Οι αρχαιολόγοι συλλέγουν και εξετάζουν αυτά τα αναδυόμενα αντικείμενα στην πόλη Sion. Βρίσκεται στο καντόνι Valais στα νοτιοδυτικά της Ελβετίας. Το Ιστορικό Μουσείο Valais, που βρίσκεται σε έναν απότομο λόφο στο κέντρο της πόλης, έχει παρουσιάσει ακόμη και τα αρχαιολογικά του ευρήματα σε μια περιοδεύουσα έκθεση. Σε ένα ξεχωριστό κτίριο αρχείου, οι ερευνητές αποθηκεύουν και αναλύουν αντικείμενα, πολλά από τα οποία αποθηκεύονται σε έναν τεράστιο καταψύκτη για συντήρηση.

Οι ανακαλύψεις από την τήξη των παγετώνων προσφέρουν πληροφορίες για την ανθρώπινη ιστορία και τις αρχαίες οικονομίες – αλλά όχι χωρίς προβλήματα. «Είναι μία από τις δυσκολίες της αρχαιολογίας των παγετώνων το ότι βρίσκουμε αυτά τα αντικείμενα στον πάγο και επομένως εκτός οποιουδήποτε αρχαιολογικού πλαισίου», ανέφερε για παράδειγμα ο επιμελητής του μουσείου Pierre-Yves Nicod από το Business Insider (BI). Ήταν επίσης αυτός που πήρε στα χέρια του το ξύλινο αγαλματίδιο το 2018.

Επίσης ενδιαφέρον: Ατλαντίδα: Ο Πλάτωνας περιγράφει την ιστορία της – Βίντεο

Ο περιπλανώμενος κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό

Η έλλειψη πληροφοριών με βάση τα συμφραζόμενα, όπως δομές ή άλλα αντικείμενα, καθιστά δύσκολη την ερμηνεία των τεχνουργημάτων. Ερευνητές όπως ο Nicod είναι επομένως αβέβαιοι για τα πολυάριθμα ξύλινα ραβδιά που βρήκαν οι πεζοπόροι σε ένα ορεινό πέρασμα. Εικάζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως δείκτες από τους Κέλτες κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.

«Γυρίζουμε πίσω, επιστρέφουμε και βρίσκουμε ακόμα ξύλο», είπε ο επιμελητής. «Αυτή είναι πραγματικά συνεχής έρευνα».

Αντικείμενα όπως τα υπάρχοντα ενός πλούσιου ταξιδιώτη του 17ου αιώνα παρέχουν σαφέστερο ιστορικό πλαίσιο. Αυτά τα αντικείμενα, που βρέθηκαν μαζί με τα υπολείμματα μουλαριών, υποδηλώνουν ότι ήταν έμπορος που πέθανε σε ατύχημα στον παγετώνα. Καλοδιατηρημένα τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων από τη βόρεια Ιταλία και όπλων από τη Γερμανία, δίνουν μια εικόνα μιας ιστορικής οικονομίας που εκτείνεται στις Άλπεις.

Η βελόνα στο σωρό πάγου

Οι αρχαιολόγοι των παγετώνων πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διατηρήσουν τα τεχνουργήματα επειδή τα οργανικά υλικά αλλοιώνονται γρήγορα μετά την απόψυξη. Για παράδειγμα, ξύλινα ραβδιά από το Col Collon που είχαν προσβληθεί από μύκητες απαιτούσαν άμεση επεξεργασία σε θάλαμο χωρίς οξυγόνο. Για να υποστηρίξουν την ανάκτηση αρχαιολογικών ευρημάτων, ανέπτυξαν την εφαρμογή IceWatcher, η οποία ενθαρρύνει τους πεζοπόρους να αναφέρουν τα ευρήματά τους και να βοηθήσουν στη διατήρηση αυτών των πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών.

«Λέμε ότι η αρχαιολογία των παγετώνων σημαίνει να βρεις μια βελόνα σε ένα παγόβουνο», ανέφερε η BI, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Romain Andenmatten. «Νομίζω ότι η επιστήμη των πολιτών είναι μια καλή λύση».