ΆμυναΔιεθνήΕθνικά Θέματα

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

directus.gr

Δείτε το εκπληκτικό άρθρο από το Ινδικό ΜΜΕ eurasiantimes.com!

Αναλυτικά:

”Αφού πήρε θέση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, το Νέο Δελχί ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στη σύγκρουση στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τάσσεται στο πλευρό της Αθήνας!

Εν μέσω στενών συναλλαγών της Τουρκίας με το Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ, το Νέο Δελχί ακύρωσε τη σύμβαση με τουρκική εταιρεία που συμμετείχε σε ναυπηγικό έργο στην Ινδία, παρόλο που φιλοξενούσε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σε μια βάση μαχητικών.

Οι δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας έχουν φτάσει στο ιστορικό χαμηλό λόγω της αδυναμίας της Τουρκίας να αποσυνδεθεί από το Πακιστάν στο θέμα του Κασμίρ. Από την κατάργηση του άρθρου 370 το 2019 στο Τζαμού και Κασμίρ, η Τουρκία δεν έχει αφήσει καμία ευκαιρία να θέσει το θέμα σε διεθνές φόρουμ.

Η ινδική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε καλώντας τους ηγέτες της Αρμενίας, της Κύπρου και της Ελλάδας —και των τριών χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει εμπλακεί σε διαφωνίες. Το 2019, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Όμως η επίσκεψη στην Τουρκία ακυρώθηκε και ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μόνο τη Σαουδική Αραβία, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα για τις διπλωματικές προτιμήσεις της Ινδίας.

Στο τελευταίο πλήγμα για την Τουρκία, η ινδική Hindustan Shipyard Limited (HSL) τερμάτισε όλες τις συμφωνίες με τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή του στόλου των πέντε πλοίων υποστήριξης για το ινδικό Ναυτικό. Η HSL θα εκτελέσει την κατασκευή μόνη της.

Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αρχικά προέβλεπε τη μεταφορά τεχνολογίας από το Anadolu Shipyard, μέρος της τουρκικής κοινοπραξίας TAIS, με την οποία η HSL υπέγραψε συμφωνία για τεχνική συνεργασία το 2020.

Η κοπή χάλυβα για τα πέντε πρώτα πλοία υποστήριξης του στόλου πραγματοποιήθηκε στο HSL στο Visakhapatnam στις 10 Απριλίου παρουσία του Υπουργού Άμυνας Giridhar Aramane και άλλων ανώτερων αξιωματούχων του ινδικού ναυτικού. Το Ινδικό Ναυτικό υπέγραψε σύμβαση με την HSL για την απόκτηση πέντε πλοίων υποστήριξης στόλου τον Αύγουστο του 2023. Τα πλοία έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2027.

Τα FSV μήκους 230 μέτρων θα έχουν εκτόπισμα 45.000 τόνων. Μεταφέρουν καύσιμα και άλλες προμήθειες για πολεμικά πλοία.

Ως μέρος της αρχικής σύμβασης με την τουρκική εταιρεία, Τούρκοι μηχανικοί έπρεπε να έρθουν στην Ινδία για να βοηθήσουν στο έργο. Εκτός από τα σχέδια, η τουρκική κοινοπραξία επρόκειτο να παρέχει υπηρεσίες μηχανικής, σχεδιασμό και προετοιμασία προδιαγραφών. Ωστόσο, το συμβόλαιο θυσιάστηκε στο βωμό της ύβρεως του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, η Ινδία ενισχύει τους δεσμούς της με την Ελλάδα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα το 2023 άνοιξε μια λεωφόρο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έχουν γίνει επίσης συζητήσεις για συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι στην Ελλάδα ήταν η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού σε τέσσερις δεκαετίες από την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι στη χώρα το 1983. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Ινδία τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ινδία, όπου επισκέφθηκε Ινδούς κατασκευαστές όπλων, βάσεις μαχητικών της Ινδικής Αεροπορίας και μια βάση μεταφοράς.

Στη βάση Sukhoi, ο Έλληνας Στρατηγός παρακολούθησε ακροβατικά χαμηλού επιπέδου από το Sukhoi Su-30 MKI και αλληλεπιδρά με το προσωπικό της IAF. Αυτό έρχεται μετά τη συμμετοχή των ινδικών Sukhois σε αεροπορική άσκηση που φιλοξένησε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2023 και πραγματοποίησε ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Rafale πάνω από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.”

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Βρετανία: Εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ

e-enimerosi

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ θα προκηρύξει σήμερα το απόγευμα αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου

e-enimerosi

Μίτσκοσκι: Επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία»

Χρήστος Μουρτζούκος