Τρισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να αλλάξουν χέρια και να καταλήξουν σε γυναίκες τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί απλώς κοινωνική εξέλιξη, αλλά φέρνει δυναμικές αλλαγές στις αγορές και τις επενδύσεις.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, ο πλούτος που θα ελέγχεται από γυναίκες στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα 10,9 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Πώς προκύπτει αυτή η δραματική αύξηση;
Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή
Το προσδόκιμο ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες, οι γυναίκες ζουν 4,8 χρόνια περισσότερα. Καθώς οι άνδρες πεθαίνουν πρώτοι, οι σύζυγοί τους συχνά κληρονομούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Η γενιά των baby boomers, η οποία σήμερα κατέχει την πλειονότητα του πλούτου, πρόκειται να μεταβιβάσει περιουσίες ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ τις επόμενες δεκαετίες. Και οι πρώτοι αποδέκτες αυτών των περιουσιών δεν είναι οι Millennials, αλλά οι γυναίκες της προηγούμενης γενιάς.
Η McKinsey εκτιμά ότι το 47% του συνολικού πλούτου στην Ευρώπη θα ελέγχεται από γυναίκες μέχρι το 2030, σε σύγκριση με λιγότερο από 40% το 2018. Αυτή η μεταφορά πλούτου δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά επενδύσεων, καθώς οι γυναίκες φαίνεται να διαχειρίζονται διαφορετικά τα χρήματα που κληρονομούν.
Οι γυναίκες επενδύουν διαφορετικά – αλλά με επιτυχία
Πώς διαχειρίζονται όμως οι γυναίκες τα χρήματα που τους μεταβιβάζονται; Σύμφωνα με τη McKinsey, οι γυναίκες προτιμούν πιο ισορροπημένες επενδυτικές στρατηγικές, κατανέμοντας τα χρήματά τους εξίσου σε μετοχές και προϊόντα σταθερού επιτοκίου. Σε αντίθεση, οι άνδρες προτιμούν να επενδύουν μεγαλύτερο ποσοστό σε μετοχές, αναλαμβάνοντας υψηλότερα ρίσκα.
Οι γυναίκες τείνουν επίσης να προσαρμόζουν σπανιότερα τα χαρτοφυλάκιά τους και να αναζητούν συμβουλές όταν κρίνουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή η συντηρητική προσέγγιση μπορεί να φαίνεται λιγότερο φιλόδοξη, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά οδηγεί σε καλύτερες αποδόσεις, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Περισσότερες συμβουλές, λιγότερα ρίσκα
Οι έρευνες της ING δείχνουν ότι οι γυναίκες επενδύουν λιγότερα ποσά, αλλά με μεγαλύτερη επιτυχία. Η μελέτη “Boys will be Boys” των ερευνητών Brad Barber και Terrance Odean εξηγεί αυτό το φαινόμενο με βάση την ψυχολογία. Οι άνδρες τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, κάνοντας πιο συχνές –και συχνά λανθασμένες– προσαρμογές στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν
Η ραγδαία άνοδος του πλούτου που θα ελέγχεται από γυναίκες θέτει νέες προκλήσεις για τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσίας. Αν θέλουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των γυναικών επενδυτών, πρέπει να εστιάσουν στην παροχή εξατομικευμένων συμβουλών και να αξιοποιήσουν περισσότερο τα ψηφιακά κανάλια. Οι γυναίκες αναζητούν πλέον περισσότερο διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές για ανάλυση επενδύσεων και παροχή συμβουλών, αποφεύγοντας τις συχνές αλλαγές στη στρατηγική τους.
Ένας κόσμος πιο σταθερός;
Η στροφή σε πιο συντηρητικές επενδύσεις από μεγάλο αριθμό γυναικών θα μπορούσε να έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα: λιγότερη αστάθεια στις αγορές. Αν όλο και περισσότερες επενδυτικές αποφάσεις βασίζονται σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές και όχι σε συχνές κινήσεις ρίσκου, οι χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να γίνουν πιο σταθερές τα επόμενα χρόνια.
Το μέλλον ανήκει στις γυναίκες, όχι μόνο κοινωνικά αλλά και οικονομικά. Η ραγδαία αύξηση του πλούτου που θα ελέγχουν φέρνει μεγάλες αλλαγές στον επενδυτικό κόσμο και ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή πιο ισορροπημένης διαχείρισης χρημάτων.