Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή
Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως έναν εκπληκτικό παράγοντα που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: η αυξημένη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και ακραίες θερμοκρασίες. Ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπων και θερμικής καταπόνησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παρατεταμένης εγκυμοσύνης, δηλαδή κύησης που διαρκεί περισσότερο από 41 εβδομάδες.
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Urban Climate, βασίζονται σε ανάλυση σχεδόν 400.000 γεννήσεων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 12% των εγκύων — ή περίπου 47.380 περιπτώσεις — είχαν παρατεταμένη εγκυμοσύνη. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5) αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.
Οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης εγκυμοσύνης
Η διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης είναι περίπου 40 εβδομάδες. Όταν η κύηση υπερβαίνει τις 41 ή 42 εβδομάδες, αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως υπερβολικό βάρος του νεογνού, αιμορραγία κατά τον τοκετό και, σε ακραίες περιπτώσεις, θνησιγένεια. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα τονίζουν ότι, αν και οι κίνδυνοι του πρόωρου τοκετού είναι γνωστοί, λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στους κινδύνους που σχετίζονται με τον παρατεταμένο τοκετό.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνδέει την κλιματική αλλαγή με την παρατεταμένη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sylvester Dodzi Nyadanu από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες».
Πώς η ρύπανση και οι θερμοκρασίες επηρεάζουν την εγκυμοσύνη
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα έκθεσης των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας τον δείκτη Universal Thermal Climate Index (UTCI). Ο δείκτης αυτός υπολογίζει την επίδραση του καιρού στο ανθρώπινο σώμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου.
Όπως διαπίστωσαν, η παρατεταμένη έκθεση στις συνθήκες αυτές μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία ορμονών και να προκαλέσει την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης.
Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες στις εγκυμονούσες που:
- Ήταν άνω των 35 ετών
- Γεννούσαν για πρώτη φορά
- Ζούσαν σε αστικές περιοχές
Πολιτικές για την προστασία των εγκύων από την κλιματική αλλαγή
Ο Nyadanu υπογράμμισε την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και μέτρα πρόληψης, όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και οι πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για την προστασία των εγκύων και των νεογνών.
«Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία των μελλοντικών γενεών. Είναι καθοριστικής σημασίας να ληφθούν μέτρα που θα ελαχιστοποιούν αυτούς τους κινδύνους», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι μια ακόμη προειδοποίηση για τους κινδύνους που φέρνει η κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας της δημόσιας υγείας μέσα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.