Η ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας και η πιθανή σύνδεσή της με την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα. Αν και παραδοσιακά τοποθετείται γύρω στο 1500 π.Χ., σύγχρονες μέθοδοι απόλυτης χρονολόγησης προτείνουν μια νωρίτερη περίοδο, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα.
Η ομότιμη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Μαντζουράνη, μιλώντας στο Newsbomb.gr, επισήμανε ότι οι αρχαιολόγοι τοποθετούν συμβατικά την έκρηξη γύρω στο 1500 π.Χ., όμως οι σύγχρονες τεχνικές ραδιοχρονολόγησης δείχνουν ότι μπορεί να συνέβη μεταξύ 1615-1600 π.Χ. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Θηρασιά υποδεικνύουν ότι η έκρηξη ενδέχεται να έχει συμβεί περί το 1550 π.Χ., ενισχύοντας τη συζήτηση γύρω από την ακριβή χρονολόγηση του γεγονότος.
Ένα σημαντικό στοιχείο που απασχολεί τους ειδικούς είναι η απουσία ανθρώπινων σκελετών στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου. Αυτό οδηγεί στην υπόθεση ότι οι κάτοικοι πιθανώς διέγνωσαν έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια και εγκατέλειψαν το νησί πριν την καταστροφή. Η προληπτική εκκένωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη σταδιακή αύξηση σεισμικών φαινομένων πριν από την έκρηξη.
Διαβάστε ακόμη: Η ζωή στη Μινωική Κρήτη – Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του BBC
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Λευτέρης Πλάτων, επισημαίνει ότι η σύνδεση μεταξύ της ηφαιστειακής έκρηξης και της πτώσης του Μινωικού Πολιτισμού δεν μπορεί να αποδειχθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Αν και ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος υποστήριξε ότι η έκρηξη της Σαντορίνης ήταν η αιτία της κατάρρευσης των Μινωιτών, νεότερες έρευνες αμφισβητούν την άμεση σχέση των δύο γεγονότων.
«Η Μινωική κοινωνία φαίνεται ότι εξακολούθησε να υπάρχει για ένα διάστημα μετά την έκρηξη. Τα δεδομένα της αρχαιολογίας δεν είναι πάντα απολύτως σαφή, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στην προϊστορική περίοδο», τόνισε ο καθηγητής Πλάτων.
Παρά τις διαφορετικές θεωρίες, οι ερευνητές συνεχίζουν να αναλύουν νέα στοιχεία, προσπαθώντας να ρίξουν φως σε ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια της αρχαιολογίας. Η σχέση της ηφαιστειακής έκρηξης με την εξέλιξη του Μινωικού Πολιτισμού παραμένει αντικείμενο έντονου επιστημονικού διαλόγου, ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία της χρονολόγησης ενδέχεται να δώσουν απαντήσεις στο μέλλον.