Ιστορία Πολιτισμός

Λίθοι και μύθοι: Αχάτης

Ανήκει στην κατηγορία Πυριτικά Ορυκτά στην ομάδα Τεκτοπυριτικά. Είναι μέλος της οικογένειας του Μικροκρυσταλλικού Χαλαζία και είναι Διοξείδιο του Πυριτίου. Έχει σκληρότητα 7 και Τριγωνικό Κρυσταλλικό Σύστημα.

Τον συναντάμε σε αποχρώσεις:

Πολύχρωμος, γκρι, γκρι-μπλε, άσπρο, θαλασσί, μπλε, ανοιχτό ροζ, κρεμ, κοκκινωπό, σπάνια πρασινομπλέ, κοκκινοκαφέ, κιτρινοκαφέ, πορτοκαλί, γκρι-μαύρο, πρασινωπό.

• Πήρε το όνομα του από τον ποταμό Αχάτη της Σικελίας, όπου και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά.
• Ο Αχάτης ήταν πολύ γνωστός λίθος στον αρχαίο κόσμο. Στην Ελλάδα αλλά και στη Ρώμη τον σκάλιζαν σε σχήμα κεφαλιού σκύλου, λύκου ή λιονταριού και τον φορούσαν ως προστασία ενάντια στους λιμούς και τις επιδημίες.
• Ο Πλίνιος αναφέρει ότι ο αχάτης μπορούσε να αποτρέψει τις τρικυμίες.
• Λέγεται πως ο Ορφέας φορούσε ένα φυλαχτό αχάτη όταν κατέβηκε στον κάτω κόσμο.
• Στην Γκάνα ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι προστατεύει από τα δαγκώματα των φιδιών και τις πνευματικές ασθένειες.
• Στο Μεσαίωνα τον έδιναν κοπανισμένο στους δαιμονισμένους για να διώξουν τα δαιμόνια.
• Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α΄ φορούσε πάντα ένα φυλαχτό Αχάτη.
• Οι Σούφοι και οι Ινδουιστές τον χρησιμοποιούσαν ως χάντρα στα κομπολόγια των προσευχών τους.
• Τα φυλαχτά του αχάτη προστατεύουν από το κακό μάτι και προσελκύουν τον πλούτο.
• Προστατεύει απο εθισμούς και εμμονές.
• Κρατά μακριά τις συγκρούσεις, τις διαφωνίες και εξυψώνει τον ανθρωπισμό.

Ανεξαρτήτως ποικιλίας, είναι ένας λίθος που χρησιμοποιήθηκε πολύ από αρχαίους πολιτισμούς, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η διακοσμητική χρήση του αχάτη ήταν κοινή στην Αρχαία Ελλάδα, σε διάφορα κοσμήματα αλλά και σε σφραγιδόλιθους Ελλήνων πολεμιστών. Ταυτόχρονα ήταν συνδεδεμένος και με την αρχέγονη θεά Νύξ και πίστευαν πως προστατεύει από τα άσχημα όνειρα και τις δυσκολίες στον ύπνο, ενώ τα ευρήματα στο αρχαιολογικό τοπίο της Κνωσού στην Κρήτη, μας δείχνουν την ευρεία χρήση του στον μινωϊκό πολιτισμό.

Στην Ρώμη τον φορούσαν στο αριστερό χέρι ή τον κρεμούσαν στα δέντρα και στις γωνίες των κτημάτων για καλή καρποφορία και ευνοϊκή σοδειά. Φορεμένος όμως γύρω απ’ το λαιμό παρείχε προστασία από λοιμούς κι επιδημίες.

Τα περιδέραια με χάντρες από γυαλισμένο αχάτη χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. στον πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού. Επίσης λόγω της σκληρότητας και της αντοχής του, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την κατασκευή εργαλείων γυαλίσματος δερμάτων, μαχαιριών, μελανοδοχείων και σφραγίδων.

Ακολουθείστε το Λογοτεχνικό Magazino

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Ελληνικά Αρχέτυπα: Πανδώρα

e-enimerosi

Πορτρέτο μουσικής: Μαρινέλα – Τόλης Βοσκόπουλος

e-enimerosi

Μίλτος Πασχαλίδης και Can Leman σε μουσική σύμπραξη – Η έκπληξη στο Ντίσελντορφ

Χρήστος Μουρτζούκος